Scoarta continentala a Pamantului a aparut mai intai cu 3,7 miliarde de ani in urma

Nu Rata

Reconstituirea aparitiei si degradarii scoartei continentale a Pamantului in eonul arhean este cruciala pentru intelegerea chimiei oceanelor timpurii, a evolutiei biosferei si a aparitiei tectonicii placilor.

Odata ce terenul devine stabilit prin procese dinamice, cum ar fi tectonica placilor, incepe sa reziste si sa adauge minerale si substante nutritive esentiale in ocean.

O evidenta a acestor substante nutritive este pastrata in vechea evidenta a rocilor.

Cercetarile anterioare au folosit izotopi de strontiu in carbonatele marine, dar aceste roci sunt de obicei rare sau modificate in roci mai vechi de 3 miliarde de ani.

Geochimistul Universitatii din Bergen, Desiree Roerdink, si colegii sai au dezvoltat o noua abordare pentru a urmari prima aparitie a rocilor vechi folosind un mineral diferit – barit.

Barita se formeaza dintr-o combinatie de sulfat care provine din apa oceanului amestecata cu bariu din orificiile hidrotermale.

Acest mineral detine un record robust al chimiei oceanelor in structura sa, util pentru reconstructia mediilor antice.

,,Compozitia bucatii de barita pe care o preluam pe camp acum, care se afla pe Pamant de 3,5 miliarde de ani, este exact la fel ca atunci cand a precipitat efectiv”, a spus dr. Roerdink.

,,Deci, in esenta, este intr-adevar un excelent inregistrator pentru a privi procesele de pe Pamantul timpuriu.”

Dr. Roerdink si colegii sai au testat sase depozite diferite pe trei continente diferite, variind de la aproximativ 3,2 la 3,5 miliarde de ani.

Au calculat raportul izotopilor de strontiu in barita si, de acolo, au dedus timpul in care roca continentala degradata si-a facut drum spre ocean si s-a incorporat in barita.

Pe baza noilor date, acestia au descoperit ca intemperiile au inceput cu aproximativ 3,7 miliarde de ani in urma – cu aproximativ 500 de milioane de ani mai devreme decat se credea anterior.

,,Aceasta este o perioada imensa de timp. In esenta, are implicatii pentru modul in care ne gandim la modul in care a evoluat viata „, a spus dr. Roerdink.

„Oamenii de stiinta se gandesc, de obicei, la viata care incepe in adancime, in conditii hidrotermale, dar biosfera este complexa”.

,,Nu stim cu adevarat daca este posibil ca viata sa se fi dezvoltat in acelasi timp pe uscat, dar atunci acel teren trebuie sa fie acolo”.

,,In cele din urma, aparitia pamantului spune ceva despre tectonica placilor si aparitia timpurie a unui Pamant geodinamic.”

,,Pentru a obtine pamant, aveti nevoie de procese care sa functioneze pentru a forma acea crusta continentala si pentru a forma o crusta care este chimic diferita de crusta oceanica”.

Recente