SAT vine cu totul: expertii prevad ca auditul in 2022 va fi mai profund si mai acut

Nu Rata

In 2022, inspectia Serviciului de Administrare Fiscala (SAT) a contribuabililor va fi aprofundata si ascutita datorita faptului ca in Diversele Fiscale se creeaza noi competente pentru vizitele la domiciliu de catre trezorerie, care ar putea chiar sa incalce prevederile constitutionale. drepturile persoanelor, a avertizat Institutul Mexican al Contabililor Publici (IMCP) .

„Cu siguranta daca aceasta reforma ar trece, ar fi un audit mai mare. A audita inseamna a exercita competente de verificare, rezultatul este o mai mare profunzime, sau este a audita cu acte mai profunde sau cu o amploare mai mare”, a anticipat Diamantina Perales, presedinte. al IMCP, la o conferinta de presa virtuala.

Datele SAT indica faptul ca in prima jumatate a anului 2022 au fost efectuate 36.859 de acte de control , in crestere cu 25 la suta fata de actele efectuate in aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost aplicate 29.481 de acte.

In perioada ianuarie – august a acestui an, autoritatile au obtinut 286 mii 24 milioane de pesos pentru acte de control, din care doua treimi, 176 mii 604 milioane de pesos, au corespuns veniturilor in numerar .

Fotografiile si videoclipurile incalca garantiile

Perales a indicat ca folosirea fotografiilor si videoclipurilor in vizitele trezoreriei ar deveni acte de inspectie in cadrul unei companii sau a locului in care se presteaza serviciile, ceea ce presupune ca inspectia „ar fi ascutita” indiferent de rezultatul obtinut. putea obtine cu acele facultati.

Presedintele IMCP a subliniat ca in divers se creeaza noi competente pentru control printr-o reforma la articolul 45 din Codul fiscal al Federatiei (CFF), care ar permite SAT sa utilizeze camere foto si video, telefoane mobile sau inregistratoare pentru a colecta material care serveste drept dovada a bunurilor si bunurilor care exista in domiciliul fiscal care vor fi revizuite de catre autoritate.

Totusi, el a subliniat ca respectiva propunere de reforma incalca garantia constitutionala stabilita la articolul 16 din Constitutie si care spune ca nimeni nu poate fi deranjat in persoana sa, in familia sa si in locuinta, decat in ​​virtutea unui ordin scris al autoritatii competente. care intemeiaza sau motiveaza cauza legala a procedurii respective.

Hector Amaya, Vicepresedintele Fiscal IMCP, a declarat ca una dintre intentiile SAT de a implementa noi competente de supraveghere este atingerea obiectivelor de colectare proiectate in Legea veniturilor federatiei din 2022 , un an care se asteapta, de asemenea, sa fie complicat.

„Competentele care se solicita ne fac sa vedem ca exista intentii de a obtine mai multe informatii pentru a putea desfasura mai bine actele de control, personal am verificat ca atunci cand o autoritate solicita o putere este sa o foloseasca, nu o fac. Il doresc acolo pentru a vedea daca intr-o zi au nevoie de el, chiar il vor folosi”, a spus el.

El a adaugat ca, pe langa diversele probleme din 2022, mai sunt si altele in asteptare de implementare care au aparut in urma reformei fiscale din 2022 si nu au fost inca finalizate; Una dintre ele este cea a schemelor raportabile, dintre care nici regulile lor generale, nici instructiunile si formatele de ghid nu sunt inca cunoscute pentru a oferi securitate juridica in aceasta problema.

Asigurare preventiva

Diversele Fiscale 2022 propune ca SAT sa aiba competente de asigurari preventive pentru contribuabilii care implica terti, ca masura de presiune asupra contribuabililor care nu isi indeplinesc obligatiile.

Nora Morales, membra a Comitetului Fiscal al Consiliului Coordonator al Afacerilor (CCE), a afirmat ca aceasta abordare este o problema „grava” deoarece, in general, aceasta masura are drept scop sa ajute contribuabilii sa primeasca demararea competentelor de verificare.

„Aceasta masura prevede consecinte pentru tert care nu au nicio legatura cu acesta, propriile sale bunuri putand fi afectate in virtutea faptului ca este tert inrudit cu contribuabilul”, a spus el.

Recente