Roşia Montana în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării

Nu Rata

Partidul Verde din România adresează Consiliului Suprem de Apărare a Ţării apelul de a nu introduce pe agenda şedinţelor sale tema exploatării miniere de la Roşia Montana!

După cum se ştie, dl. Adriean Videanu, ministrul Economiei a declarat că Guvernul va include în programul de guvernare proiectul de exploatare a aurului cu actualul investitor Rosia Montana Gold Corporation.

De asemenea, Preşedintele României, dl. Traian Băsescu, a declarat că expertiza proiectului Roşia Montana va fi pe masa Consiliului Superior de Apărare a Ţării.

Astăzi, 21 ianuarie 2010, începând cu ora 13.00, este prima şedinţă din acest an a CSAT. Tema Roşia Montana ar putea fi trecută în „Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2010” sau inclusă cumva în dezbaterile de azi sau de la o şedinţă viitoare.

Partidul Verde din România se opune categoric exploatărilor miniere pe bază de cianuri şi distrugerii din interese economice a Roşiei Montana, care este o zonă din Munţii Apuseni de o rară frumuseţe şi cu vestigii istorice unice (galeriile minelor romane).

Ce ar deveni zona Roşia Montana în cazul unei exploatări miniere prin decopertare şi utilizarea cianurilor

Riscurile exploatării pe bază de cianuri sunt foarte mari, accidentul din 2000 de la Baia Mare fiind cel mai mare dezastru ecologic din Europa în ultimii 10 ani având efecte nocive până la mii de kilometri depărtare. Atunci mii de tone de peşte au murit în Tisa şi Dunare dar şi numeroase păsări şi animale care au consumat peştele din apele infestate ca urmare a unei scurgeri de cianuri de la mina Aurul deţinută de compania australiană Esmeralda. Din cauza acestor riscuri majore şi a unui lung şir de accidente, numeroase ţări au interzis deja prin lege astfel de exploatări miniere pe bază de cianuri.

Pentru accidentul de la Baia Mare, statul român are încă de plătit daune statului maghiar în valoare de cca 100 milioane USD.

Cianura provoaca moartea, blocând respiraţia celulară. Intoxicaţia se manifestă prin anxietate, dureri de cap, vertij, stări confuze, palpitaţii şi hiperventilaţie. Aceste manifestări pot evolua rapid către agitaţie, comă, hipotensiune, bradicardie (încetinirea bătăilor inimii la sub 60 de puslaţii pe minut), convulsii, stop respirator şi deces în decurs de câteva minute. Inhalată, cianura are un efect coroziv asupra aparatului respirator şi poate duce la tulburări ale sistemului circulator, ale sistemului nervos central şi ale tiroidei. Înghiţită, cianura atacă pereţii aparatului gastro-intestinal şi provoacă senzaţii de arsură în gură şi în esofag. În doză puternică, poate provoca o pierdere bruscă a cunoştinţei şi moartea poate surveni prin stop cardiac. Dozele mai puţin puternice pot prelungi agonia, timp de maxim 12 ore.

Partidul Verde solicită Partidului Democrat Liberal şi Preşedintelui României, Traian Băsescu, să declare public dacă firma Roşia Montana Gold Corporation a sprijinit, şi în ce cuantum, campaniile electorale ale PDL la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare din 2009 şi parlamentare din 2008.

Includerea proiectului Roşia Montana în dezbaterile CSAT ar însemna o gravă încălcare a normelor interne şi a dreptului comunitar după cum se arată în poziţia exprimată de mai multe organizaţii neguvernamentale importante pe care o puteţi citi mai jos şi pe care Partidul Verde o susţine.

Aici puteţi citi Rezoluţia Verzilor Europeni privind Roşia Montana!

PS: Vă invităm să semnaţi petiţia privind stoparea proiectului exploatării miniere pe bază de cianuri de la Roşia Montana care deja se apropie de 2000 de semnături!

Contact:
Remus Cernea – Preşedinte Executiv al Partidului Verde

[email protected]
www.remuscernea.ro

Silviu Dumitru – Secretar General al Partidului Verde

[email protected]
www.verzii.ro

Comunicat de presa

CSAT se substituie institutiilor statului

5 ianuarie 2010

Organizatiile semnatare solicita Presedintelui Romaniei precum si ministrului Economiei, d-lui Adriean Videanu, sa isi retraga afirmatiile referitoare la promovarea proiectului minier Rosia Montana. Afirmatiile facute in presa conform carora decizia privind acest proiect va fi luata de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) incalca nu numai normele interne ci si dreptul comunitar.

Conform Directivei UE nr.85/337/CEE cu modificarile ulterioare privind evaluarea impactului asupra mediului, exista o procedura stricta de emitere a acordului de mediu pentru asemenea proiecte, in care nici ministrul economiei, nici presedintele statului si nici CSAT nu au vreo competenta.

In ceea ce priveste dreptul intern, aceasta procedura este transpusa prin OUG 195/2005, HG. 445/2009 si Ordinul de Ministru 860/2002.

Solicitam celor doi oficiali sa inceteze orice amestec in desfasurarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, procedura in care sunt competente a se pronunta numai Ministerul Mediului si instantele de judecata.

In cazul in care acest lucru nu se va intampla, ne vom adresa Comisiei Europene cu o plangere, in baza Tratatului CE.

Semnatari:

Centrul de Resurse Juridice

Av. Catalina Radulescu, tel. 0745138165, 0723296366

Societate Carpatatina Ardeleana Satu Mare

Janos Mark Nagy, 0721514137

Fundatia Soros

Andreea Chifan, manager de programe, 0730.50.59.69

GREENPEACE

Crisanta Lungu, PhD Team Leader & Climate Campaigner, 0720544000

Clubul ecologic UNESCO Pro Natura

Emilian Burdusel Director executiv

Asociatia Sighisoara Durabila

Hans Hedrich, Vicepresedinte

Asociatia Pro Democratia

Cristian Parvulescu, Presedinte

Asociatia Civitas Nostra

Varga Istvan, Presedinte

Fundatia Culturala Rosia Montana

Prof. Dr. Ioan Piso, Presedinte

Fundatia TERRA Mileniul III

Ioana Ciuta, Director executiv

Agent Green

Gabriel Paun, Presedinte

gabriel.paun@ agentgreen. ro

Asociatia pentru Protectia Mediului si a Naturii Rhododendron

Szakacs Laszlo, Presedinte

Asociatia EcoLogic

Edit Pop

Transparency International

Victor Alistar, Director executiv

Recente