Federatia Rusa ar putea avea aceeasi soarta ca si Uniunea Sovietica: prabusirea sub propria greutate din cauza izolarii si a greutatilor economice. Asta reiese dintr-o analiza realizata de agentia France Presse si preluata de Independent New Zealand.
Potrivit sursei, in ultima perioada, Putin a facut numeroase demonstratii de forta in fata intregii lumi. Imbatat de recentul succes al Olimpiadei de la Soci el a inceput sa-si flexeze muschii cu fiecare ocazie. Pe plan intern, detine deja controlul aproape total asupra tarii de ani buni. Dupa ce a decimat opozitia politica si a facut sa dispara presa critica la adresa Kremlinului, Putin este un adevarat tar cu puteri aproape nelimitate in Rusia. Asa ca s-a gandit sa-si etaleze forta si pe plan extern.
Revolutia din Ucraina i-a oferit ocazia perfecta. Dupa inlaturarea lui Ianukovici de la putere el a folosit pretextul protejarii comunitatii ruse din peninsula, ca sa-si sporeasca prezenta militara in Crimeea si sa preia practic controlul asupra zonei. Stia ca Occidentul nu va interveni militar deoarece peninsula nu e suficient de importanta.
“Nimeni nu este dispus sa lupte pentru Crimeea. Vestul va trebui sa gaseasca o solutie alternativa pentru iesirea din aceasta situatie. Putin se afla in centrul crizei, ceea ce ii intareste pozitia. El va fi cel care va hotari soarta revolutiei din Ucraina si nu Occidentul” a afirmat analistul politic Gleb Pavlovsky, citat de AFP.
In aceste conditii, liderul de la Kremlin a ajuns la concluzia ca poate face ce vrea in Crimeea, fara a suporta vreo consecinta imediata. Occidentul e prea slab ca sa intervina militar astfel ca Rusia a preluat controlul asupra peninsulei fara nicio opozitie.
Pe termen scurt, pare sa fie un castig absolut pentru Putin. Pe termen lung insa, pretul platit va fi extrem de mare.
Chiar daca nu e dispus sa intervina militar pentru Crimeea, Occidentul a dat dovada de o sloidaritate rara in campania diplomatica menita sa opreasca invazia din zona. Astfel, Moscova a devenit tot mai izolata si inceput deja sa suporte consecintele economice ale crizei.
Rubla e in cadere libera de cateva saptamani iar capitalul strain se scurge din tara in ritm accelerat deoarece investitorii s-au speriat de perspectiva razboiului si a izolarii.
La asta se adauga si amenintarile de sanctiuni economice venite din partea Washingtonului si a Uniunii Europene. Atat Bruxelles-ul cat si SUA au anuntat ca vor lua masuri dure impotriva Moscovei, daca autoritatile din Kremlin inceraca sa alipeasca Crimeea.Asta ar avea efecte devastatoare aspura economiei Federatiei Rusie care isi obtine o mare parte din venituri, de pe urma exporturile de gaze catre UE. Fara aceste exporturi, Moscova ar pierde cam 100 de milioane de dolari pe zi.
Problemele economice ar eroda fara indoiala si popularitatea lui Vladimir Putin. El si-a castigat sprijnul cetatenilor in primul mandat din perioada 2000-2004, gratie stabilitatii economice si a cresterii nivelului de trai. Fara aceste parghii, rusii se vor indeparta de el iar adminsitratia de la Kremlin va ramane izolata nu doar pe plan extern ci si intern.
“Putin construieste un stat militarist unde totul functioneaza in scopuri de aparare si nu in interesul cetatenilor. Astfel, el conduce tara pe calea urmata candva de URSS iar Rusia ar putea avea aceeasi soarta ca Uniunea Sovietica: prabusirea ” a declarat, pentru AFP, Lilia Shevtsova, analist la Carnegie Center din Moscova.