“American Jobs Act”, planul prin care Obama va salva piata muncii din SUA

Nu Rata

Presedintele american Barack Obama a prezentat, pe 8 septembrie, un plan in valoare de 447 de miliarde de dolari menit sa impulsioneze economia americana printr-un “soc electric” si i-a cerut Congresului sa il adopte “imediat”.

Planul, denumit “American Jobs Act”, propune scutiri de impozite si de cheltuieli sociale in valoare de 240 de miliarde de dolari pentru IMM-uri (Intreprinderi Mici si Mijlocii), masuri in favoarea somerilor, precum si investitii in infrastructura care sa contribuie la relansarea economiei.

Scopul acestui text “este simplu: sa ofere mai multe locuri de munca oamenilor si sa aduca mai multi bani in buzunarele celor care muncesc”, a precizat Obama, citat de AFP.

Rata somajului din Statele Unite se mentine inca la un nivel destul de ridicat, de 9,1%, aceasta situatie fiind provocata de recesiunea din 2007-2009, care a distrus peste opt milioane de locuri de munca.

“Acest plan va impulsiona printr-un soc electric o economie ce s-a oprit, le va da companiilor incredere in faptul ca, daca fac investitii si angajari, vor aparea clienti pentru produsele si serviciile lor”, a evidentiat Obama in fata alesilor din Camera Reprezentantilor si din Senat.

Mai exact, American Jobs Act “va crea mai multe locuri de munca in sectorul constructiilor si in invatamant, mai multe locuri de munca pentru fostii combatanti, mai multe locuri de munca pentru somerii de lunga durata”, a asigurat presedintele Statelor Unite.

“Locuitorii acestei tari muncesc din greu pentru a face fata responsabilitatilor pe care le au. Chestiunea este sa stim daca noi vom face fata (responsabilitatilor) noastre. Chestiunea este sa stim daca, in fata unei crize nationale, putem pune capat circului politic si sa facem ceva concret pentru a ajuta economia”, a insistat Obama.

Cele 447 de miliarde de dolari evocate de Obama se adauga la masivul plan de relansare pe care l-a promulgat la o luna dupa ce si-a preluat functia de presedinte, adica in februarie 2009, si a carui valoare initiala era de 787 de miliarde de dolari.

Dar, chiar si dupa doi ani de la promulgarea lui, situatia privitoare la somaj a ramas ingrijoratoare, desi s-a stabilizat usor. Astfel, in august, economia americana a distrus tot atatea posturi cate a creat, punand capat celor zece luni consecutive de angajari masive.

Acest rezultat, alaturi de alti indici economici la fel de ingrijoratori, alimenteaza tot mai mult riscul intrarii Statelor Unite intr-o noua recesiune, aceasta situatie avand un impact direct asupra popularitatii lui Obama, care a ajuns la doar 40%.

Cu putin timp inaintea discursului sustinut de Obama in fata Congresului, banca centrala a SUA (Federal Reserve) s-a declarat dispusa sa isi mai intensifice putin sprijinul monetar acordat redresarii economice.

In acest sens, presedintele sau, Ben Bernanke, a afirmat ca Fed “dispune de instrumente variate ce pot fi utilizate pentru a-si extinde sprijinul acordat economiei”.

Adversarii republicani ai lui Obama si-au manifestat insa imediat neincrederea fata de detaliile planului lui Obama. “Ceea ce ma surprinde este hotararea aparenta a presedintelui de a aplica aceleasi politici care au mai fost incercate, dar au esuat”, a marturisit liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell.

“Definitia nebuniei, asa cum a spus chiar Albert Einstein, este sa faci acelasi lucru de mai multe ori si sa speri la un rezultat diferit. Primul plan de relansare nu a functionat. De ce ar functiona al doilea?”, a intrebat retoric republicanul.

Recente