Analiza: Primarii traseiști iși VOR PIERDE ORICUM MANDATELE

Nu Rata

Publicistul Sorin Ionița susține intr-o analiza publicata vineri ca „ordonanța Dragnea” reprezinta o mare gafa a Cabinetului Ponta.Ionița scrie ca, dupa cele 45 de zile, cat dureaza legal sezonul transferurilor politice, primarii traseiști IȘI VOR PIERDE MANDATELE.

Asta pentru ca, susține Sorin Ionița,  Legea privind statutul aleșilor locali va reintra in vigoare, iar actul normativ prevede ca toți edilii și consilierii locali iși pierd mandatele daca demisioneaza din partidul pe ale carui liste au fost aleși.

„Se anunta un scandal monstru si o incertitudine legala serioasa in legatura cu ordonanta ce permite migratia alesilor locali, chiar fara ca cineva sa se duca cu aceasta ordonanta la Curtea Constitutionala, peste capul (patrat) al dlui Ciorbea, lucru dealtfel perfect posibil”, scrie Ionița pe contributors.ro.

Intrebarea este insa: ce se intampla la incheierea celor 45 zile? Logic, pentru mintea mea needucata in nobila profesie juridica, derogarea inceteaza, Legea 393 este din nou in vigoare integral si toti alesii locali din Romania sunt iarasi supusi prevederilor de a nu-si fi pierdut calitatea de membri ai partidului pe listele caruia au fost alesi. Care partid e tot acela de la inceput, cu care au mers in alegerile din 2012, deoarece asta e o stare de fapt care nu se poate schimba retroactiv, nici macar prin lege.

Cu alte cuvinte, toti cei care migreaza in aceste zile, deoarece dupa intervalul de derogare nu se vor mai regasi in partidul pe listele caruia au fost alesi. Adica mai au 43 de zile ca sa regleze afacerile prin primarie si sa-si caute job in sectorul privat. Iata inca o teapa trasa celor care se iau dupa competentii de la varful guvernarii: tot cu indicatii pretioase si constructii juridice halucinante i-au bagat la apa pe militantii locali la puciul din 2012, de au ajuns oamenii sa dea cu subsemnatul la DNA; i-au adus pe primari pe lista ANI, spunandu-le ca este in regula sa intre in consilii de administratie;

Sorin Ionița susține ca, daca ar fi dorit sa fie „acoperit”, Guvernul ar fi trebuit sa emita doua ordonante: prima care sa schimbe formularea in lege – din “partid pe a carui lista a fost ales” in “partid al carui membru este”, iar a doua ca sa introduca derogarea de 45 de zile.

„Astfel, la finalul intervalului ar fi revenit in vigoare interdictia migratiei, dar fara vreo referinta la momentul alegerilor din 2012. Asa, nu vad cum putem pretinde, din octombrie incolo, ca legea e in vigoare si perfect aplicabila, avand doua categorii de primari – unii care chiar se afla pe listele pe care au fost alesi; iar altii care au migrat in cele 45 zile – iar ambii respecta prevederile legii. Asta e o absurditate logica care face praf nu doar ideea de lege, dar chiar de inteles univoc al unui text scris”, mai scrie Sorin Ionița.

Iata prevederile evocate de Sorin IonițaPentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali … in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa isi piarda calitatea dobandita in urma alegerilor.”

Iata și prevederile din lege de la care ordonanța deroga.

“Art. 9. – (2) Calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, in urmatoarele cazuri:

h1) pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales;

Art. 15.  (2) Calitatea de primar si, respectiv, de presedinte al consiliului judetean inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului in urmatoarele cazuri:

g1) pierderea, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales”.

Recente