Factori care influenteaza deciziile privind custodia copilului

Nu Rata

Multi parinti se intreaba daca pot finaliza procesul de custodie al copiilor fara ajutorul unui avocat. in couda celor mai bune intendii, problema nu se rezolva aproape niciodata de la sine. Statisticile arata ca drepturile de incredintare ala copiilor in urma unui divort sunt stabilite de instanta in circa 88% din cazuri.

Aceasta idee ca instanta de custodie sa se bage in viata de acasa poate parea coplesitoare. In definitiv, cine va cunoaste mai bine familia decat dumneavoastra? Dar instantele de instanta care se ocupa de acordarea custodiei copiilor, nu sunt interesate sa puna un parinte impotriva celuilalt. Ele vor sa sustina interesul superior al copiilor dumneavoastra.

Veti merge in curand in fata unui judecator pentru a va lupta in castigarea custodiei copiilor dumneavoastra? Cititi in continuare si aflati de ce sunt interesati judecatorii in cazul custodiei copiilor.

Daca va aflati intr-un proces de divort si aveti copii pentru a caror custodie doriti sa va luptati in fata instantelor de judecata, atunci aveti nevoie de un avocat bun. Apelati advocat.ro.

Factori care influenteaza deciziile privind custodia copilului

Dincolo de drepturile fundamentale de custodie ale copilului, nu exista reguli severe si rapide in privinta custodiei copilului, pentru ca fiecare caz este diferit.

Mai mult, nicio instanta nu vrea sa forteze un copil intr-un angajament de custodie precara.

In loc sa verifice o legislatie sau o lista lunga de cerinte, o instanta de custodie va lua in considerare o serie de caracteristici pentru a afla cea mai adecvata solutie in acordarea custodiei unui copil.

Exista o tema unitara la toate aceste caracteristici: copilul. Copilul sau copiii implicati raman in centrul procesului, pentru ca bunastarea lor generala este cel mai important lucru pentru judecator.

Iata cativa factori ce cantaresc mai mult in acordarea custodiei.

Ce doreste copilul?

Preferintele de custodie ale copilului sunt aproape intotdeauna luate in considerare in cadrul procedurii. Cu toate acestea, in prezent, nicio lege nu reglementeaza modul in care judecatorul ar trebui sa cantareasca alegerea copilului.

Judecatorii au foarte multa grija pentru a se asigura ca preferintele copilului sunt intr-adevar adevarate. In unele state din SUA un judecator poate interveni cu o discutie privata cu cel mic pentru a incerca sa-i cunoasca gandurile si sentimentele. Aceste intalniri sunt formale, dar judecatorii folosesc conversatia informala pentru a le castiga increderea si pentru a descifra reactia copiilor la intrebari.

In anumite cazuri, la discutie poate participa si un evaluator de custodie.

Optiniile copiilor tind sa cantareasca mai mult daca ei au o varsta mai inaintata. Opinia unui copil in varsta de 6 ani, desi este evaluata, va influenta mai putin decizia instantelor de judecata decat opinia unui tanar de 16 ani.

Relatia parinte – copil

Nu toate relatiile parinte- copil sunt simple. Un caz de custodie urmareste sa pastreze copilul cu parintele care isi petrece cel mai mult timp cu acesta si impreuna cu care are o relatie mai stransa.

In acest sens, judecatorul poate adresa intrebari precum:

– Care este mancarea preferata a copilului dumneavoastra?

– Cum a reactionat copilul cand a aflat ca veti divorta? Cum il veti sustine dupa divort?

– Alaturi de care parinta va intampina copilul mai multe dificultati? etc.

Exista si alte intrebari esentiale care se pot referi la rutina zilnica:

– Cine gateste in casa?

– Cine se ocupa de sarcinile de igiena?

– Cine ramane cu copilul acasa in zilele cand acesta este bolnav si de ce?

– Cine este cel mai implicat in educatia formala a copilului?

– Cine petrece cel mai mult timp socializand cu cel mic?

– Cine adoarme copilul?

Sanatatea parintilor

Sanatatea parintilor devine un factor major atunci cand unul sau ambii parinti sunt bolnavi din punct de vedere fizic sau psihic. O boala poate avea impact asupra capacitatii unui parinte de a se ingriji de copilul sau, la orice ora din zi, iar problemele asociate cu o boala pot afecta stabilitatea gospodariei.

Problemele de sanatate mintala pe termen scurt sau lung vor juca un rol important in deciziile de acordare a custodiei. Totusi, o boala mintala nu va descalifica un parinte de la a primi custodia pentru copilul sau. Dar, judecatorii iau in considerare toate dovezile si apoi determina daca o boala mintala dauneaza interesului superior al copilului.

Recente