Povara ratelor in euro s-a mai diminuat, dar apare cea a creditelor in lei

Nu Rata

Leul a inceput sa se aprecieze dupa ce BNR a plafonat lichiditatea pusa la dispozitia bancilor prin intermediul operatiunilor repo. Intarirea monedei nationale usureaza povara celor care s-au indatorat in valuta si care in ultimii ani s-au trezit ca pentru a achita ratele trebuie sa plateasca din ce in ce mai multi lei. Insa plafonarea lichiditatii a dus si la cresterea dobanzilor practicate la lei. Unul dintre efecte este majorarea costurilor pe care le suporta cei care nu s-au imprumutat in valuta, ci au pariat pe leu

Debitorii care au pariat pe leu incep sa suporte costuri mai ridicate din cauza cresterii dobanzilor de pe piata interbancara, cele care reprezinta referintele pentru dobanzile aplicate la finantarile in moneda nationala.

BNR a „gatuit” robinetul de lichiditate

Aprecierea leului din ultimele saptamani se datoreaza plafonarii lichiditatii puse de BNR la dispozitia bancilor comerciale prin intermediul opratiunilor repo. Timp de trei saptamani consecutive banca centrala a plafonat valoarea finantarilor acordate institutiilor de credit, iar aceasta strategie ar putea continua. Insa unul dintre efectele limitarii finantarilor in lei este cresterea dobanzilor practicate pe piata interbancara. Valoarea indicelui ROBOR la trei luni s-a plasat saptamana trecuta in intervalul 5,86-5,96%, dupa ce anterior a sarit si de 6%.

Pentru comparatie, valoarea acestui indice ajunsese la 4,21% la mijlocul lunii aprilie, iar pe 3 august, cand BNR a comunicat cel mai ridicat curs de schimb, a fost de 5,39%. Tot atunci, indicele ROBOR la sase luni a fost la nivelul minim de 5,02%. Saptamana trecuta valorile ROBOR la sase luni s-au plasat intre 6,19 si 6,22%.

Acesti doi indici sunt utilizati de cele mai multe banci pentru calcularea si actualizarea dobanzilor nominale percepute la creditele contractate de populatie. Unele banci actualizeaza dobanzile la creditele oferite zilnic sau lunar, altele lunar, treimestrial sau chiar semestrial.

Cu cat cresc ratele la creditele in lei

Majorarea dobanzilor din ultima perioada duce la cresterea cu pana la 6,5% a ratelor pe care un debitor le are de platit la un credit ipotecar “Prima Casa” in lei in valoare de 217.000 de lei pe 30 de ani. Aceasta in cazul in care calculul tine cont de nivelul indicelui ROBOR la trei luni din 3 august si cel maxim, comunicat pe 16 august. In schimb, daca ne raportam la nivelul minim al ROBOR la trei luni din acest an, adica de 4,21%, valoarea ratelor a crescut cu 19,5%.

Majorarile sunt similare si in cazul creditelor de consum luate in lei. Mult mai important, finantarile de consum negarantate pot fi luate in prezent doar in lei, ceea ce inseamna ca majorarea dobanzilor descurajeaza contractarea de noi credite. Multe banci au lansat in ultimele luni credite de consum cu dobanzi fixe, insa marirea dobanzilor de pe piata interbancara ar putea duce la majorarea costurilor si la aceste imprumuturi.

In cazul creditelor in euro aprecierea leului din ultimele saptamani nu a usurat povara ratelor decat cu 3,6%.

Dobanzile la euro – la niveluri minime

Un ajutor nesperat pentru cei care s-au imprumutat in euro si acum abia isi mai platesc ratele vine in urma reducerii indicilor in functie de care se actualizeaza dobanzile la aceste finantari. La sfarsitul saptamanii trecute, EURIBOR la trei luni era de 0,3%, iar pe scadenta de sase luni era de 0,39%. La inceputul acestui an EURIBOR la trei luni era de 1,34%, iar EURIBOR la sase luni era de 1,42%.

Ca urmare a reducerii acestora scad si nivelurile dobanzilor percepute la creditele in moneda unica si, implicit, valoarea ratelor in euro. In cazul unui credit tot “Prima Casa”, de 50.000 de euro, valoarea ratei lunare era in ianuarie de aproape 279 de euro, iar acum ajunge la 247 de euro. In consecinta, valoarea ratelor este acum cu circa 12% mai scazuta decat la inceputul anului. Debitorii vor simti reducerile in cazul creditelor cu dobanzi varaibile pe masura ce finantatorii vor actualiza dobanzile pe care le percep.

Recente