O bucatarie mica, dar perfect ordonata

Nu Rata

Cea mai fericita este situatia in care ai bucataria mare, dar, in cele mai multe cazuri, apartamentele noatre nu sunt construite asa.

Asa ca, pentru a castiga spatiu, asezam toate dulapurile pe o singura parte, unde pandeste continuu pericolul de supraaglomerare… Dar se pot identifica noi procedee cu ajutorul carora sa pastram permanent ordinea. Cine nu si-ar dori sa aiba tocatorul la indemana fara a face multe manevre si, in acelasi timp, fara ca el sa ocupe spatiul de lucru din bucatarie?

Trebuie sa gasesti varianta optima de a incadra in decor obiectele absolut necesare, de care nu esti dispus sa te desparti cu niciun chip. Cum de obicei sunt multe lucruri care aglomereaza blatul din bucatarie, ele vor disparea in dulapuri, construite pe perete, cu usi rabatabile si rafturi inguste sau glisante. Pentru maruntisuri se pot folosi suporturi special concepute.

Destinatie precisa

In varianta pe care ti-o propunem (foto 1), corpurile de mobilier din partea de jos sunt prevazute cu sertare, pe doua sau mai multe etaje, inlocuind astfel usile clasice. Avantajul acestui sistem il reprezinta usurinta manevrarii (miscarea de culisare a sertarului se face cu ajutorul unor role) si eficienta in reperarea obiectului cautat (apar asezate ca pe o tava cand sertarul este deschis). Dimensiunile sertarelor sunt variabile, in functie de obiectele ce urmeaza a fi depozitate.

In cele lungi si adanci se pot pastra oalele, de exemplu, si astfel se elimina suprapunerea obisnuita a vaselor metalice, care ingreuneaza manipularea. In celelalte sertare, mai putin inalte, pot sta cratite, tigai, tacamuri sau alte maruntisuri, iar spatiul de lucru va ramane liber. Pe blat, sacrificand un spatiu minim din latime, lipite de perete se ridica alte dulapuri foarte inguste si ingenioase (foto 2). Dulapurile sunt realizate din pal melaminat alb si combinatii de elemente in culoarea lemnului.

Plexiglasul alb laptos inlocuieste fetele clasice ale usilor, materialul asigurand netezime si luciu ca de oglinda. Usile rabatabile au balamalele montate la baza inferioara si ascund spatii bine determinate. Una sau doua au locuri individuale pentru sticle, iar deasupra – locuri pentru recipientele cu plante aromate. Modul de asezare original, in orificii, le fereste de depunerile inevitabile intr-o bucatarie unde se gateste. Alaturat (dreapta) se ascunde un tocator generos, visat de orice gospodina. Fixarea pe usa rabatabila sus-jos face comoda manevrarea si economiseste mult spatiu.

Dulapul are inca doua rafturi inguste, cu suporturi pentru sulurile de folii si mixer. Mai sus, un alt etaj este construit la fel de original. Potrivit si modern ca inlocuitor al usilor este oblonul din lemn cromat (se gaseste la magazinele specializate pe accesorii pentru mobila). Sistemele de glisare preiau miscarea de inchidere si asigura culisarea verticala. Canaturile structurii au insertii de cauciuc ce garanteaza inchiderea ermetica si silentioasa. Accesorizarea interna este compusa tot din rafturi, dar latimea lor este mai mare decat a celor de la nivelul inferior.

Perete perfect

Aspectul ordonat al bucatariei este salvat si cu ajutorul unul alt tip de asezare a mobilierului (foto 3). Tot peretele este, de fapt, inlocuit de dulapuri compacte, in care sunt incastrate chiar si aparatele electrice sau cu gaz (cuptorul, aparatul cu microunde). Spatiul efectiv de lucru este conceput ca facand parte dintr-o nisa eleganta, tapetata cu tabla de inox. Materialul asigura suprafetei o curatire rapida si eficienta, fiind foarte neted. Peretele de fundal al cotlonului ascunde prizele si doua rafturi inguste, care asigura eliberarea spatiului de lucru de maruntisurile de care ai totusi nevoie.

Noutatea absoluta insa este alta: in partea superioara exista un sistem de rulare, pe care este fixat oblonul. Dupa ce operatiunea pregatirea mesei s-a incheiat, tragi, la propriu, oblonul. Totul dispare ca prin minune, lasand in urma un perete perfect inchis. Doar aromele imbietoare te lasa sa ghicesti ca, parca, aici ar fi locul unde altii au doar o bucatarie obisnuita.

Recente