Muntele Nyiragongo: Eruptia vulcanica din RD Congo lasa oamenii fara adapost

Nu Rata

Locuitorii din Republica Democrata Congo s-au intors in casele distruse dupa eruptia unui vulcan mare, multi cautand pe cei dragi disparuti. Muntele Nyiragongo a facut cerul rosu si a aruncat un rau de lava sambata, dar sa oprit in apropiere de Goma, un oras de doua milioane chiar la sud de vulcan.

Au fost confirmate cel putin 15 decese, dar numarul este probabil sa creasca pe masura ce oficialii ajung in zonele cele mai afectate. Noua dintre victime au murit intr-un accident de trafic in timp ce oamenii au fugit.

Alti patru au fost ucisi in timp ce incercau sa scape de o inchisoare, in timp ce doi au fost arsi pana la moarte, a declarat duminica purtatorul de cuvant al guvernului, Patrick Muyaya.

Peste 170 de copii se tem ca vor fi disparuti si alti 150 au fost separati de familiile lor, potrivit Unicef, care a spus ca vor fi infiintate centre pentru a ajuta minorii neinsotiti.

Lava s-a oprit langa cartierul Buhene, la marginea orasului Goma, ingropand sute de case si chiar cladiri mari. Eforturile de reconstructie vor dura probabil luni de zile.

„Toate casele din cartierul Buhene au fost arse”, a declarat inocenta Bahala Shamavu agentiei de stiri Associated Press.

In alta parte, lava a traversat o autostrada care leaga Goma de orasul Beni, intrerupand o cale cheie de asistenta si aprovizionare. Cu toate acestea, aeroportul orasului a fost neatins, in ciuda rapoartelor anterioare ca ar fi fost afectat. Dar tremurarile seismice au fost resimtite in urma, a spus dl Muyaya. ,,Oamenii sunt sfatuiti sa ramana vigilenti, sa evite calatoriile neesentiale si sa urmeze instructiunile”, a scris el pe Twitter.

Vulcanul, situat la 10 km de Goma, a erupt ultima data in 2002, ucigand 250 de persoane si facand 120.000 de persoane fara adapost.

Locuitorii au inceput sa-si paraseasca casele chiar inainte ca guvernul sa anunte un plan de evacuare. Noaptea, multimile erau vazute fugind pe jos cu saltele si alte bunuri.

Autoritatile ruandeze au declarat ca peste 3.000 de persoane au trecut oficial din Goma. Unii au inceput sa se intoarca duminica. Altii s-au indreptat catre terenuri mai inalte la vest de oras.

Un rezident din Goma, Richard Bahati, a spus ca se afla in casa lui cand a auzit tipetele si a devenit extrem de ingrijorat cand a vazut cerul inrosind afara.

,,Am trait problema cu acest vulcan in 2002. Vulcanul ne-a devastat toate casele si bunurile”, a spus el.

Locuitorii ridica ramasitele caselor lor distruse din lava mocnita depusa de eruptia vulcanului Muntelui Nyiragongo langa Goma, in Republica Democrata Congo, 23 mai 2021. Un comerciant local, Kambere Ombeni, s-a numarat printre cei care s-au intors la fata locului, in timp ce daramaturile inca patrundeau. „Am urmarit tot cartierul din teritoriul Nyiragongo ridicandu-se in fum. Focul a coborat chiar aici. Chiar si acum putem vedea lava”, a spus el.

O alta rezidenta, Irene Bauma, a declarat ca oamenii vor avea nevoie de ajutor din partea guvernului pentru a-si reface viata.

„Exista pamant, oameni, o populatie care a pierdut totul, poate exista si decese, cine stie? Cerem guvernului sa vina sa ajute supravietuitorii acestei eruptii”.

„Lava a fost destul de lenta, cum ar fi, 1 km / h, dar nu s-a oprit … A inceput sa arda casele”, a spus el, adaugand ca organizatiile umanitare incearca deja sa raspunda nevoilor oamenilor.

Muntele Nyiragongo este unul dintre vulcanii cei mai activi ai lumii, dar existau ingrijorari ca activitatea sa nu a fost respectata in mod corespunzator de Observatorul Vulcanului Goma, deoarece Banca Mondiala a redus finantarea pe fondul acuzatiilor de coruptie.

Profesorul Mike Burton, vulcanolog la Universitatea Manchester din Anglia, a declarat ca lava din Muntele Nyiragongo este deosebit de fluida si are potentialul de a se misca rapid.

Intr-un raport din 10 mai, observatorul a avertizat ca activitatea seismica la Nyiragongo a crescut.

Recente