Caderea telecabinei din Italia: 14 morti dupa accident, langa lacul Maggiore

Nu Rata

Paisprezece persoane, inclusiv cel putin un copil, au fost ucisi, iar un alt copil este grav ranit dupa ce o telecabina a cazut duminica pe un munte langa lacul Maggiore din nordul Italiei. Accidentul s-a petrecut pe un serviciu care transporta pasageri din orasul turistic Stresa pe muntele Mottarone din apropiere, in regiunea Piemont.

Cinci cetateni israelieni s-au numarat printre morti, spune ministerul de externe al Israelului. Majoritatea victimelor au murit la locul accidentului, numarul mortilor crescand in mod constant duminica dupa-amiaza, pe masura ce au fost perchezitionate resturile.

Oficialii au spus ca doi supravietuitori, copii cu varste cuprinse intre cinci si noua ani, au fost transportati cu avionul la un spital din Torino, dar copilul mai mare a murit ulterior.

Copilul mai mic – care este si cetatean israelian – a fost operat si se afla intr-o stare critica.

„Suntem devastati”, a declarat Marcella Severino, primarul orasului Stresa, pentru radiodifuzorul RAI.

Cum a avut loc accidentul?

S-ar fi intamplat duminica la aproximativ 12:30, ora locala (10:30 GMT). Cauza incidentului ramane neclara, dar rapoartele locale sugereaza ca este posibil ca cablul sa fi esuat la aproximativ 300 de metri de varful muntelui. Cabina a cazut aproximativ 20 de metri la pamant si s-a rostogolit pe panta inainte de a fi oprita de copaci, a spus primarul Severino. Drumetii din apropiere au auzit un suierat puternic inainte de accident, a adaugat ea.

Salvatorii s-au confruntat cu un loc accidentat pe un teren abrupt si dificil. Un vehicul de pompieri s-a rasturnat in timp ce raspundea, dar nimeni nu a fost ranit. Primarul Stresei a declarat ca victimele au fost gasite atat in   interiorul, cat si in exteriorul resturilor telecabinei. Luisa Tesserin, o studenta de 27 de ani din Genova, a declarat pentru agentia de stiri AFP ca ea si prietenii au fost in servici cu aproximativ o ora inainte ca accidentul sa se intample.

„Cand ne-am urcat, telecabina nu a dat semnale ciudate, totul a fost bine. Cand ne-au spus vestea, am fost socati”, a spus doamna Tesserin. Premierul italian Mario Draghi a descris prabusirea ca pe un ,,accident tragic” si a declarat ca primeste actualizari de la oficialii locali si nationali.

„Exprim condoleantele intregului guvern familiilor victimelor, cu un gand special pentru copiii grav raniti si familiile acestora”, a spus el intr-un comunicat.

Ministrul infrastructurii, Enrico Giovannini, a anuntat o ancheta cu privire la incident, un procuror local deschizand si o ancheta.

Presedintele Consiliului UE, Charles Michel, a oferit condoleante celor dragi victimei intr-un tweet scris in italiana, adaugand ca ,,Europa este in doliu cu tine”.

Ce stim despre telecabina?

Site-ul web al serviciului Stresa-Alpine-Mottarone a spus ca de obicei dureaza 20 de minute pentru a transporta pasageri la 1.491m deasupra nivelului marii. Telecabina s-a deschis initial in 1970 si a fost inchisa pentru intretinere intre 2014 si 2016.

Mottarone este situat intre Lacul Maggiore si Lacul Orta, oferind turistilor vederi pitoresti ale regiunii. Fiecare telecabina poate gazdui de obicei aproximativ 40 de pasageri. Serviciul a fost redeschis recent in urma ridicarii restrictiilor coronavirusului.

Recente