4 tipuri de stres care te impiedica sa slabesti

Nu Rata

Desi sarbatorile au trecut, s-ar putea sa fi ramas cu stresul acumulat pe perioada lor. Acest lucru are un impact negativ asupra siluetei tale. Nutritionistii au descoperit ca nivelul ridicat de stres te poate impiedica sa slabesti.

Charlotte Watts, scriitoare si experta in nutritie, crede ca modul in care facem fata stresului poate aduce schimbari radicale in aspectul nostru fizic. Este crucial sa devenim mai calmi si mai intelepti ca sa pierdem in greutate, crede specialista.

Atunci cand te angajezi sa tii o anumita dieta, este esential sa fii linistita si impacata. Daca esti tensionata si obsedata sa slabesti, cel mai probabil ca dieta nu va functiona si nu vei reusi decat sa iti dai metabolismul peste cap.

Mai mult, stresul afecteaza si sistemul hormonal. Acest lucru combinat cu o alimentatie restrictiva poate provoca depresie sau alte tulburari psihologice: sindrom obsesiv compulsiv sau atacuri maniaco-depresive.

Urmeaza cateva sfaturi simple, extrase din cartea „The De-Stress Diet”, scrisa de Charlotte Watts.

Balonata si stresata

Daca raspunzi afirmativ la aceste intrebari, inseamna ca te incadrezi in prima categorie de stres.

– Te simti des balonata dupa ce mananci?- Ai sindromul colonului iritabil?- Esti sensibila la anumite alimente?- Consumi des anti-inflamatoare, antibiotice si corticosteroizi?- Te doare des capul?- Consumi multi carbohidrati?

Daca te regasesti in lista de simptome, inseamna ca flora bacteriana din intestinele tale este deficitara. Ca sa rezolvi aceasta problema, consuma foarte multe pre-biotice: cicoare, banane si usturoi. Suplimenteaza dieta cu niste enzime digestive. Ia si probiotice: capsule sau iaurt natural imbogatit cu bacterii lactice bune pentru sistemul digestiv. Nu mai consuma alcool, cafea si ciocolata. Mesteca alimentele foarte bine si nu consuma fructe ca desert.

In alerta si stresata

– Simti ca esti tot timpul in priza?- Reactionezi foarte rapid in situatii de stres?- Te chinui sa te relaxezi?- Te simti sub presiune sa iei initiativa in anumite probleme?- Simti ca nu esti in stare sa duci totul?- Esti predispusa spre iritabilitate si schimbari bruste de dispozitie?

Acest tip de stres este cel mai raspandit, dar si cel mai periculos, pentru ca epuizeaza mintea. Glandele adrenal sunt suprasolicitate, ceea ce creste apetitul si pofta pentru diverse mancaruri nesanatoase. Consuma proteine si grasimi sanatoase la fiecare masa (oua, peste, carne slaba) si nu uita sa mananci cat mai multe legume proaspete. Ia suplimente pe baza de zinc, fier, vitamina B si C, iod si magneziu. Seara, relaxeaza-te complet si investeste in bunastarea ta mintala.

Infrigurata si stresata

– Te plangi deseori ca ti-e frig cand celorlalti le este bine?- Ai circulatie proasta si esti predispusa sa retii fluidele?- Iti cade parul?- Ti-e greu sa te concentrezi?- Esti din ce in ce mai lipsita de energie?- Esti ragusita?- Te trezesti la fel de obosita?

Se pare ca stresul la care esti supusa iti provoaca probleme cu glanda tiroida. Consuma cat mai putine glucide si sporeste aportul de proteine si grasimi bune. Nu mai consuma alcool si nici cafea. Fa cat mai multa miscare. Incearca sa faci yoga in pozitii care stimuleaza circulatia sanguina spre cap. Evita sa consumi broccoli crud, varza sau conopida, pentru ca acestea afecteaza functia tiroidei. Consuma suplimente de zinc, cupru, seleniu si iod.

Obosita si stresata

– Te trezesti obosita?- Ai caderi de energie?- Depinzi de cafeina si de zahar ca sa treci peste zi?- Te simti confuza?- Esti total epuizata seara?- Dormi prost?- Ai retentie de fluide?

Daca ai stat suficient de mult intr-o stare de alerta totala, atunci, la un moment dat, vei fi epuizata si vei incepe sa depinzi de stimulanti alimentari precum cafeina si zaharul ca sa ai energie. Inlocuieste aceste alimente cu multivitamine. Mananca mai multa carne rosie, peste, oua, spanac, pui, lapte, tofu si ciuperci. 

Recente