Leul si-a reluat deprecierea dupa ce BNR a redeschis „robinetul” de lichiditate

Nu Rata

Banca Nationala a Romaniei a calculat miercuri un curs de referinta al monedei nationale de 4,4940 lei/euro, marcand astfel a treia zi consecutiva de devalorizare a leului fata de moneda europeana, dupa ce, luni, BNR a renuntat, pentru prima oara in interval de o luna, la plafonarea sumelor oferite bancilor la licitatiile repo saptamanale.

Leul a inceput sa se deprecieze inca de luni, cand referinta BNR a fost de 4,4898 lei/euro, cu 0,67% peste nivelul consemnat la finalul saptamanii trecute, de 4,4595 lei/euro. Tendinta de scumpire a euro a continuat si marti, cand referinta BNR a urcat la 4,4907 lei/euro.

Miercuri, cursul de referinta al monedei nationale a avansat pana la 4,4940 lei/euro.

Leul si-a intrerupt astfel tendinta de apreciere, dupa o perioada destul de lunga de scumpire fata de moneda europeana, intrerupta sporadic de episoade scurte si nesemnificative de corectie. Astfel, in intervalul 3 – 31 august, leul s-a apreciat cu peste 4% fata de euro, de la un curs de referinta de 4,6481 lei/euro la 4,4595 lei/euro.

Intervalul a coincis cu politica BNR de plafonare a sumelor alocate bancilor sub forma de injectii de lichiditate la operatiunile saptamanale repo derulate de banca centrala, la care institutiile de credit imprumuta cash pentru 7 zile la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an, depunand ca garantie titluri de stat,.

Astfel, la cele 4 licitatii repo din ultima luna, BNR a imprumutat cumulat bancilor doar 19 miliarde lei, desi cererea totala a acestora a fost de 3,5 ori mai mare, cifrandu-se la peste 65 miliarde lei.

In acest fel, BNR a franat procesul de depreciere accentuata a leului din ultima perioada, declansat pe fondul inrautatirii perspectivelor din zona euro si amplificat de criza politica interna. Pretul platit a fost insa cresterea semnificativa a dobanzilor interbancare la lei si, in consecinta, majorarea costurilor de finantare de pe piata ale Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Luni, insa, la prima licitatie repo din aceasta saptamana, banca centrala si-a reluat politica de satisfacere integrala a solicitarilor de lichiditate ale bancilor, acordandu-le acestora exact cat au cerut, respectiv 12,9593 miliarde lei.

Dobanzile din piata pentru maturitatea de 7 zile au coborat miercuri la 4,84% – 5,34%, dupa ce, la finalul saptamanii trecute, acestea se situau la niveluri de 5,07% – 5,57%.

Recente