Banca Nationala a Romaniei ar putea sa nu fie in masura sa mentina dobanda de referinta de 5,25% neschimbata la nesfarsit. Efectul continuu al cresterii preturilor la produsele alimentare, cheltuielile pre-electorale si majorarea preturilor la energie la cererea FMI risca sa mentina inflatia crescuta pentru restul anului si in 2013, potrivit lui Dumitru Dulgheru, sef de cercetare macro si titluri cu venit fix la BCR, relateaza cotidianul britanic Financial Times pe blogul beyondbrics.
„Inflatia s-a accelerat destul de repede, iar riscurile sunt in sensul cresterii”, a precizat Dulgheru. „Vom revizui prognoza noastra initiala de 4% la 4,4% pana la 4,7%”, a precizat el.
BNR a optat pentru a mentine dobanda de referinta neschimbata, in pofida presiunilor preturilor in crestere, in contextul in care perspectivele economice interne si externe raman sumbre, potrivit FT. Dar o crestere ar putea fi preconizata pentru anul viitor in cazul in care inflatia continua sa depaseasca nivelurile tinta.
Prognoza actuala a lui Dulgheru este de o inflatie de 4,5% in 2013, ceea ce ar putea forta o majorare a ratei in prima jumatate a anului. Asta in pofida cresterii asteptate sa fie de numai 0,7% in acest an si un „slab” 1,9% anul viitor. Anvergura stimularii monetare este in mod clar limitata, tot asa cum este cea pentru relaxare fiscala in contextul in care finantele publice ale Romaniei sunt inca foarte instabile si depind de sprijinul international, noteaza cotidianul britanic.
Tensiunile dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu nu fac viata mai usoara pentru Romania, releva FT. Indiferent cine va castiga alegerile din decembrie, se va confrunta cu o serie de sarcini ingrate, asa cum a dat de inteles banca in comunicatul sau.
BNR reitereaza ca implementarea unui mix echilibrat de politici macroeconomice si reforme structurale, pe fondul indeplinirii angajamentelor asumate in temeiul acordurilor financiare externe cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, este esentiala pentru realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu, precum si consolidarea stabilitatii financiare, ambele fiind premise pentru o crestere economica durabila si sustenabila.