Imaginea Bursei, afectata puternic de cazul Sima

Nu Rata

Brokerul Cristian Sima, fost director al bursei de la Sibiu, a realizat tranzactiile prin care a pierdut banii clientilor pe piete externe, prin vehicule de investitii straine si alimentand aceste vehicule din conturile unor banci care nu sunt in comunitatea europeana. Acest fapt nu a fost explicat suficient, dimpotriva, Cazul Sima a afectat imaginea bursei din Romania pentru ca a fost mediatizat „exagerat si gresit”, a declarat directorul general al BVB, Victor Cionga.

In opinia directorului BVB, piata locala de capital are prea putin a face cu problemele cazului Sima, cauzele fiind in alta parte, la mediatizarea exagerata si gresita.

„Cazul Sima a afectat imaginea pietei de capital locale, dar nu din motive care tin de functionarea pietei de capital, ci din cauza faptului ca a fost mediatizat intr-un mod exagerat si gresit, in sensul ca nu s-a precizat de cate ori era nevoie, in limbaj foarte simplu, ca domnul Sima a actionat pe piete de capital straine, prin vehicule de investitii straine si alimentand aceste vehicule din conturile unor banci care nu sunt in comunitatea europeana”, a declarat marti Cionga.

Problema este insa legata de faptul ca dupa cazul Sima, cel mai mult au de pierdut brokerii. Si asta pentru ca increderea clientilor ca o sa fie respectate limitele de risc trasate (in situatia in care clientii traseaza astfel de limite) a scazut.

WBS Holding, firma cu care Sima a tranzactionat pe pietele externe, nu are legatura cu piata locala, iar WBS Romania este o casa de brokeraj supravegheata de CNVM, aminteste directorul citat. Ce-i drept, unii dintre clienti pareau a nu-si cunoaste foarte bine contractele semnate cu Sima, mai simplu spus, nu stiau daca lucreaza cu WBS Romania sau cu WBS Holding, ambele firme fiind controlate de fostul director Sibex. Daca este sa luam in considerare declaratiile facute de Cristian Sima insa, toti clientii stiau avantajele nefiscalizarii izvorate din faptul de a lucra cu WBS Holding si nu cu WBS Romania.

Cionga a amintit ca CNVM deruleaza in prezent un control la WBS Romania, iar rezultatele vor fi publice. Pentru multi jucatori de pe bursa insa, nu este foarte clar ce face CNVM-ul si deseori pe buna dreptate. Asta pentru ca exista administratori de fonduri cu functia anulata definitiv si irevocabil in instanta si care isi continua activitatea de administrator, fara ca CNVM-ul sa para „deranjat” de acest lucru. Exista de asemenea uneori suspiciuni de tranzactii pe informatii confidentiale, fara ca CNVM-ul sa actioneze intr-un fel sau, daca actioneaza nu o face in timp util.

Cristian Sima a plecat din Romania la inceputul lunii octombrie, dupa ce a pierdut banii mai multor clienti. Acesta a declarat ca a plecat din Romania de frica. „La unii clienti am depasit limita de risc cu intentia de a salva situatia. Nu mai am niciun fel de lichiditate”, a declarat Sima.

Recente