Cum sa faci fotografii cu cladiri

Nu Rata

Cladirile pot fi uimitoare prin design, dimensiune si detalii. Fie ca sunt istorice, moderne, abandonate, inalte sau mici, toti spun o poveste despre un loc si despre oamenii din acel loc. Realizarea de fotografii dramatice si artistice a cladirilor va poate ajuta sa impartasiti impresiilor dvs. de arhitectura cu altii.

Gasiti o cladire cu o poveste unica de spus

Cladirile vechi si cele noi au fiecare o poveste diferita si pot face in mod egal subiecte fotografice excelente. In mod similar, cladirile mari si mici pot furniza ambele materiale dramatice pentru fotografia de arhitectura. Poate doriti sa faceti fotografii cu cele mai fotografiate cladiri din lume, cum ar fi Luvru sau Empire State Building. Dar exista multe alte tipuri de cladiri care vor face, de asemenea, subiecte excelente. Faceti o fotografie a celei mai mici case din orasul dvs. sau a unei cladiri cu un design arhitectural indraznet si neobisnuit.

Cunoaste-ti drepturile

Fiti constienti de orice restrictii care ar putea exista in fotografierea cladirii alese. A face fotografii intr-un loc public (de exemplu, de pe un trotuar) de obicei nu are restrictii. Totusi, intrarea in casa cuiva sau mersul pe o proprietate privata poate avea limite. Este posibil sa trebuiasca sa obtineti permisiunea de a face fotografii daca va aflati intr-o proprietate privata, desi daca un spatiu privat este deschis publicului, acesta poate fi considerat tehnic public si, prin urmare, deschis fotografiilor. Retineti ca este posibil ca aceste drepturi sa nu fie valabile pentru locatiile din afara Statelor Unite, asa ca veti dori sa fiti constienti de legalitati atunci cand faceti fotografii in alta parte.

Cand faceti fotografii cu cladiri federale din SUA, puteti atrage atentia agentilor de securitate care va pot spune sa nu faceti fotografii. De fapt, aveti tot dreptul sa faceti fotografii cu cladiri federale din spatii publice, inclusiv trotuare, piete, parcuri si strazi.

Daca faceti fotografii intr-o cladire de cult, cum ar fi o biserica, o sinagoga sau o moschee, respectati obiceiurile si procedurile care sunt respectate aici.

Descoperiti istoria cladirii

Daca cladirea este un punct de reper istoric sau cultural, ar trebui sa existe un personal care sa va poata spune mai multe despre cladire. Este posibil, de asemenea, sa sublinieze trasaturile fascinante ale cladirii care sunt semnificative pentru semnificatia cladirii. Daca cladirea este abandonata, folositi fotografia pentru a surprinde spiritul cladirii si pentru a ajuta spectatorul sa inteleaga gloria anterioara a cladirii.

In cazul unei cladiri abandonate, fiti sensibil la eforturile de conservare, precum si la propria siguranta. Pot exista grupuri care incearca sa salveze partial sau toata cladirea, asa ca este important sa lasati scanduri, materiale si alte elemente libere in locurile lor originale. In mod similar, cu vopsea peeling, cabluri expuse sau podele putrezite, cladirile abandonate pot fi locuri periculoase. Fiti atenti la aceste probleme de siguranta.

Alege-ti camera

Utilizati o camera foto sau telefonica. Utilizarea unei camere de tip point-and-shoot sau telefon poate fi convenabila, dar poate fi si limitativa in ceea ce priveste versatilitatea fotografiei. Point-and-shoot-urile sunt cu siguranta mai ieftine (desi preturile pentru DSLR-urile devin din ce in ce mai rezonabile). Sunt mai usoare si mai usor de transportat. Au un obiectiv fix, deci nu trebuie sa va faceti griji cu privire la alegerea lentilelor pe care sa le folositi sau sa le purtati in jurul obiectivelor suplimentare. Totul dintr-o fotografie facuta cu aceasta camera va fi focalizat. De asemenea, poate fi dificil sa captezi lumina, mai ales daca faci fotografii nocturne.

Folositi o camera DSLR de ultima generatie

O camera DSLR (reflex digital cu lentila unica) va va oferi mai multa flexibilitate si adaptabilitate in realizarea fotografiilor cladirilor. Puteti manipula setarile focale si de iluminare. Au lentile interschimbabile si au viteze de expunere mai mari. De asemenea, sunt mai durabile, sunt destinate sa reziste la conditii meteorologice variabile (fotografiere in conditii de frig, caldura, praf etc.) si ar trebui sa dureze mai mult decat un aparat de fotografiat. Aceste camere variaza foarte mult in ceea ce priveste pretul, DSLR-urile mai ieftine costand 200-500 USD, iar cele de ultima generatie costa 10.000 USD sau mai mult.

Incercati o camera cu film de 35 mm. In timp ce camerele de film traditionale de 35 mm sunt mai putin frecvente astazi, fotografii pasionati pot alege in continuare sa foloseasca acest mediu. Camerele cu film au un control mai bun asupra iluminarii, iar culoarea si lumina functioneaza mai bine impreuna. Poate exista, de asemenea, o senzatie granulata la fotografiile de 35 mm, care pot adauga o senzatie mai naturala si mai texturala imaginilor. Unul dintre dezavantajele filmului de 35 mm este cheltuiala suplimentara a lucrarii cu film de 35 mm: trebuie sa cumparati film, de obicei cu 24 sau 36 de expuneri pe rola si trebuie sa dezvoltati acest film.

Alegeti obiectivul

Folositi un obiectiv cu unghi larg. Un obiectiv cu unghi larg are o distanta focala scurta si are un camp vizual mai larg, care este mai asemanator cu modul in care vede ochiul uman. Un obiectiv cu unghi larg poate surprinde peisaje imense si cladiri intr-o singura fotografie. Cu toate acestea, deseori rezulta adesea fotografii distorsionate, cu liniile verticale indoite oarecum, astfel incat imaginea completa sa fie incadrata in cadru.

Folositi un obiectiv de ochi de peste. Un obiectiv de ochi de peste ofera o vedere larga, de la 180 la 220 de grade. Rezultatul este o distorsiune extrema a imaginii. Acest tip de obiectiv nu reprezinta o cladire cu precizie, ci ofera in schimb un efect dramatic, artistic, in special in imaginile cladirilor cu linii simetrice (o jumatate a imaginii reflectata in cealalta jumatate a imaginii).

Folositi un teleobiectiv. Teleobiectivele va permit sa faceti fotografii de departe. Acestea pot fi utile atunci cand faceti fotografii cu cladiri, deoarece puteti fi suficient de departe pentru a vedea intreaga cladire din imagine, dar apoi puteti mari pentru a incadra fotografia. Acest tip de obiectiv poate ajuta, de asemenea, la minimizarea distorsiunii si indoirii liniilor drepte. Teleobiectivele sunt extrem de sensibile la miscare, deci este necesar sa folositi un trepied sau sa stabilizati cumva camera.

Incercati un obiectiv cu inclinare. Obiectivele Tilt-shift permit fotografului sa manipuleze profunzimea campului si perspectiva. Aceste lentile indeparteaza centrul de perspectiva al obiectivului departe de centrul real. Acestea pot permite fotografii mai largi, cum ar fi panorame, si indreptati liniile verticale, care adesea pot fi distorsionate in imaginile cu subiecti inalti, cum ar fi cladirile. Lentilele Tilt-shift pot crea, de asemenea, efecte miniaturizante interesante. Aceste lentile pot fi foarte scumpe (2.000 – 3.000 dolari), iar efecte similare pot fi reproduse in unele programe software de editare foto.

Atasati camera foto la un trepied

Acest lucru va va asigura ca imaginea dvs. nu se dovedeste tremurata sau neclara. Acest lucru este deosebit de util atunci cand faceti o fotografie cu lumina slaba sau noaptea. Daca nu aveti un trepied disponibil, va puteti fixa impotriva unui copac sau a unui lampadar sau puteti sa va sprijiniti camera pe un pergament pentru ao mentine nemiscat.

Transportati alte echipamente necesare

Fii pregatit cu alte echipamente de care ai putea avea nevoie. In functie de locatie, este posibil sa aveti nevoie de alte lucruri care sa va ajute sa faceti poze bune. De exemplu, daca fotografiati o cladire abandonata, aduceti o lanterna. Un rucsac bun sau o carcasa pentru camera va poate mentine echipamentul organizat si usor accesibil, pastrand in acelasi timp mainile libere pentru a va manipula camera.

Luati in considerare momentul zilei

Directia luminii solare va afecta calitatea fotografiei. De exemplu, soarele stralucitor de la amiaza face putin pentru a evidentia colturile care vor crea o imagine interesanta. Este mult mai bine sa faceti fotografii dimineata devreme, unde lumina naturala este clara si clara sau seara devreme, cand este calda si plina. In ambele cazuri, lumina intra si din lateral, ceea ce evidentiaza cladirea in cel mai mare avantaj al sau. Dimineata devreme poate fi, de asemenea, ideala, deoarece tind sa existe mai putini oameni care se plimba. Consultati o harta aeriana a cladirii pentru a determina cand soarele ar putea lovi cladirea. Va arunca soarele umbra unei alte cladiri asupra cladirii tale?

Faceti o fotografie pe timp de noapte

Destul de des, cladirile cu aspect impresionant sunt iluminate ca pomii de Craciun noaptea si par ca vor face o fotografie uimitoare. Aveti grija sa lasati setarile camerei pornite automat, deoarece lumina redusa si nivelurile ridicate de contrast va pot distruge uneori fotografia. Luminile puternice vor deveni halouri, in timp ce sectiunile intunecate vor fi negre ca noaptea. In schimb, reglati setarile ISO la un mod nocturn. Setati un timp de expunere lung si frumos pentru a permite mai multa lumina in camera (puteti utiliza autodeclansatorul camerei sau un dispozitiv de eliberare a cablului pentru a asigura tremuraturi sau estompari minime). Orice lumina va arata mai indrazneata si mai stralucitoare, cu un timp de expunere mai lung, asa ca practicati-va sa faceti acest lucru corect.

Luati in considerare perioada anului

Fotografierea in diferite perioade ale anului poate produce portrete diferite ale cladirii. Cladirea poate fi acoperita de zapada in timpul iernii sau poate fi inconjurata de copaci cu frunze vara. La fel, poate fi greu sa vezi varful unei cladiri intr-o zi cu ceata sau cu adevarat ploioasa. Dar acesta ar putea fi, de asemenea, un efect pe care doriti sa-l surprindeti.

Aflati ce se intampla la cladire

Este in constructie sau renovare? Exista acolo un eveniment major in aceeasi zi in care veti fi acolo? Acestea pot fi momente perturbatoare pentru fotografia dvs., dar pot, de asemenea, sa imprumute dimensiuni speciale fotografiei dvs.; acestea va permit sa surprindeti o parte din istoria unica a cladirii care nu poate fi transmisa intr-o fotografie tipica a cladirii respective.

Recente