Camerele de securitate sunt unul dintre cele mai comune dispozitive de descurajare atunci cand aveti de-a face cu criminali. Desi exista diferite tipuri, in general sunt relativ ieftine si usor de instalat. In cele din urma, un site monitorizat este intotdeauna mai putin atractiv pentru criminali decat unul aflat sub observatie constanta.
Cu toate acestea, stirile din ultimele zile despre piratarea camerei de la cabana lui Pablo Iglesias au aratat clar ca camerele de securitate pot prezenta o bresa de securitate foarte importanta. Un hacker suficient de calificat poate prelua controlul asupra dispozitivului si poate transforma un element de securitate intr-un instrument criminal.
Cu alte cuvinte, observatorul nostru devine un spion.
Adevarul este ca majoritatea camerelor de supraveghere comerciale sunt relativ usor de spart. Problema este ca, daca nu se face o cautare activa, este foarte dificil de detectat daca au fost piratati. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa renuntam la utilizarea lui.
Ca de obicei in securitatea cibernetica, trebuie pur si simplu sa fim putin atenti pentru a ne securiza camerele de supraveghere. De la All4Sec, o companie spaniola de securitate cibernetica, va recomandam sa urmati acesti pasi:
- Efectuati o verificare initiala. Trebuie sa ne asiguram ca camera noastra nu a fost deja piratata si pentru aceasta trebuie sa fim atenti la urmatoarele semne. In primul rand, verificati daca camera face zgomote ciudate. Ceva destul de evident, dar care ne poate scapa. Apoi vezi daca camera se roteste anormal sau in momente ciudate. Mai ales daca indica un anumit loc sau urmareste pe cineva din casa. Apoi verificati daca exista un LED care clipeste sau este aprins. Daca clipeste, cineva incearca sa pirateze camera si daca este pornita, indica faptul ca camera a fost activata. Daca nu am fost noi, atunci probabil ca a fost piratat. Si, in sfarsit, urmariti fluxul de date al camerei. Fluxuri anormale in activitatea de trafic in retea, in special atunci cand apar varfuri excesiv de mari,
- Cumparati camere de securitate cu criptare avansata . Pot fi putin mai scumpe, dar pana la urma cele ieftine, mai ales cand vine vorba de securitate, ajung sa fie mai scumpe.
- Asigurati-va camerele cu parole . Una dintre cele mai de baza reguli ale securitatii cibernetice, dar nu strica niciodata sa o amintim. Cu toate acestea, este important sa ne proiectam propriile parole. Cele implicite sunt extrem de usor de piratat.
- Securizati routerul retelei noastre de acasa . Routerul este legatura de transmisie de date a casei noastre. Orice defectiune a protectiei dvs. va afecta toate celelalte dispozitive conectate, inclusiv camerele.
- Controlati numarul si tipul de dispozitive care se conecteaza la reteaua dvs. Este foarte obisnuit ca un dispozitiv aparent inocent sa actioneze ca un troian si sa introduca malware in reteaua noastra fara stirea noastra.
- Actualizati firmware-ul camerelor . Actualizarile exista cu un motiv, infractorii cibernetici gasesc mereu noi modalitati de a accesa dispozitivele noastre, iar o camera neactualizata este o camera neprotejata.
- Instalati un antivirus si un firewall bun . In afara de toate protectiile anterioare, firewall-ul si antivirusul vor fi principalele pereti impotriva programelor rau intentionate si criminale.
Dar ce sa facem daca am fost deja piratati? Procesul este destul de simplu. Mai intai trebuie sa repornim sistemul pentru a „expulsa” criminalul, apoi trebuie sa schimbam parola si alte setari de securitate, in cele din urma trebuie sa facem o scanare completa a sistemului cu antivirus pentru a ne asigura ca criminalul in cauza nu a lasat in urma niciun neplacut. surprize ca malware.
Camerele de securitate, ca orice alt dispozitiv de securitate, exista pentru a ne proteja. Din pacate, ca orice dispozitiv tehnologic, acesta poate fi spart si folosit impotriva noastra. Totusi, nu suntem lipsiti de aparare, luand masurile de precautie adecvate ne putem asigura ca camerele noastre sunt niste caini de paza loiali si nu spioni rauvoitori.