Criza din Grecia da fiori bogatilor

Nu Rata

De teama eventualei iesiri a Greciei din zona euro si a situatiei dificile in care se afla sectorul bancar din Spania si Portugalia, bogatii din sudul Europei isi transfera averile in banci din tarile nordice, Elvetia si Luxemburg.

Grecii se tem ca economiile lor se vor devaloriza in eventualitatea revenirii la drahma, iar spaniolii si portughezii sunt ingrijorati de situatia bancilor locale, astfel ca isi transfera depozitele catre economiile solide din nordul Europei. Potrivit unei analize pe aceasta tema realizata de agentia Reuters, consilieri financiari si bancheri ai caror clienti au conturi prea mari pentru a fi acoperite de garantia UE de 100.000 de euro sustin ca au loc „retrageri masive prin transferuri de bani”, in special in perioada care a trecut de la alegerile din Grecia din 6 mai, banii ajungand in banci Londra, Frankfurt sau Geneva.

Controlul de capital din Argentina anului 2002, un precedent de temut Spaniolii se tem de instaurarea asa numitului pachet de controale de capital si restrictii impus in urma cu zece ani in Argentina, prin care autoritatile au incercat sa previna retragerile masive de depozite din banci, in special in privinta economiilor denominate in dolari. In zona euro, depozitele bancare sunt garantate pana la suma de 100.000 euro, astfel ca majoritatea economiilor, mai putin cele foarte mari, ar fi acoperite in cazul falimentului unei institutii financiare. Daca insa o tara ar iesi din zona euro, conturile bancare ar fi redenominate intr-o noua moneda care s-ar devaloriza puternic in perioada imediat urmatoare.

Un bancher londonez a precizat ca grecii bogati sunt foarte interesati sa-si deschida conturi in Marea Britanie pentru a-si proteja averile. Totusi, mutarea banilor in strainatate s-ar putea dovedi o masura insuficienta avand in vedere ca nu exista un cadru legal pentru aceasta situatie, ceea ce ar naste mari semne de intrebare referitoare la modul in care s-ar face conversia la noua moneda. Toate aceste framantari vin pe fondul altor presupuneri potrivit carora depozitele in euro detinute de un rezident grec intr-un cont bancar din afara tarii vor fi convertite. De asemenea, nu este sigur daca titlurile in euro emise de Grecia catre entitati din afara tarii vor fi convertite sau nu.

 

Recente