Dr. Peter Jenniskens de la Institutul SETI si Centrul de Cercetare Ames al NASA si colegii sai spun ca pot detecta averse de meteori din resturi pe calea cometelor cu perioade orbitale mai mici de 4.000 de ani. Fluxul meteoroid al cometei Thatcher de lunga durata din datele CAMS; elipsa albastra exterioara este orbita lui Neptun.
Fluxul meteoroid al cometei Thatcher de lunga durata din datele CAMS; elipsa albastra exterioara este orbita lui Neptun. Camerele video cu lumina scazuta sunt utilizate pentru a urmari miscarea meteorilor din atmosfera Pamantului prin triangulare si pentru a calcula orbita meteoroidului in spatiu.
In ultimii ani, reteaua de camere pentru camerele Allsky Meteor Surveillance (CAMS) cu lumina slaba a fost extinsa mult si, impreuna cu alte retele video, a crescut semnificativ baza de date orbita totala a meteoroidelor video.
,,Acest lucru creeaza o constientizare situationala pentru cometele potential periculoase care au fost ultima orbita apropiata de Pamant inca de la 2.000 i.Hr.”, a spus dr. Jenniskens, care este conducatorul proiectului CAMS.
Dr. Jenniskens si coautorii au cautat in baza de date CAMS pentru averse de meteori asociate cu comete cunoscute de lunga durata.
,,Pana de curand, stiam doar cinci comete de lunga durata pentru a fi corpuri parinte ale uneia dintre aversele noastre de meteoriti, dar acum am identificat inca noua, si poate pana la 15″, au spus ei.
Astronomii au descoperit, de asemenea, ca averse de comete cu perioade lungi de timp pot dura multe zile.
,,A fost o surpriza pentru mine. Probabil inseamna ca aceste comete s-au intors in Sistemul Solar de mai multe ori in trecut, in timp ce orbitele lor s-au schimbat treptat in timp „, a spus dr. Jenniskens.
Datele CAMS au aratat, de asemenea, ca cele mai dispersate averse de meteori arata cea mai mare fractiune de meteoroizi mici.
,,Cele mai imprastiate dusuri sunt probabil cele mai vechi”, a remarcat dr. Jenniskens.
,,Deci, acest lucru ar putea insemna ca meteoroizii mai mari se prabusesc in meteoroizi mai mici in timp.”
Cometele cuprind doar o mica parte din toti factorii de impact de pe Pamant, dar astronomii cred ca au provocat unele dintre cele mai mari evenimente de impact din istoria Pamantului, deoarece pot fi mari si faptul ca orbitele lor sunt de asa natura incat pot avea impact la viteza mare.
,,In viitor, cu mai multe observatii, vom putea detecta dusuri mai slabe si urmari orbita cometelor parinte pe orbite chiar mai lungi”, a spus dr. Jenniskens.