Cine aduce mai multi bani in casa?

Nu Rata

Cateodata, a forma un cuplu este aproape la fel ca atunci cand ai un job pe care l-ai visat dintotdeauna, dar care iti provoaca mai multe dificultati decat puteai crede.

Printre fluturasi in stomac, te trezesti in fata unor incompatibilitati sau frustrari carora nu stii sa le faci fata. Apoi, te intrebi: nu ar fi trebuit sa fie perfect din moment ce ai gasit, in sfarsit, iubirea?

Ar fi trebuit, in mod ideal, dar un cuplu nu poate fi construit decat prin efort si cooperare, bineinteles, daca simti ca lupta merita toata osteneala.

Asadar, exista diferente intre parteneri care au forta imensa de a distruge relatii: diferente culturale, ce tin de studii sau de religie.

Exista nepotriviri de caracter sau vise atat de distincte incat despart doua drumuri care formau candva un singur drum. Exista probleme cotidiene sau neajunsuri care dezvaluie, din sufletul celor doi iubiti, unele dintre cele mai mari pagube emotionale.

O problema de cuplu relativ noua sau, cel putin, de curand constientizata, este una financiara: “cine aduce mai multi bani in casa?” este intrebarea devenita, intr-un timp asa de scurt, cliseu.

Traditia ne-a invatat ca barbatul este cel care sustine material familia, iar femeia cea care se ocupa de educatia copiilor si de rostul casei.

Mai departe, modernitatea ne-a indus ideea de egalitate, femeile lucreaza aproape cot la cot cu barbatii si, implicit, pot castiga si mai multi bani decat ei. Femeile nu mai cos in timp ce copiii lor isi fac temele, ele coordoneaza zeci de oameni in timp ce copiii lor stau cu bona ori, rareori, cu tatal casnic.

Marea schisma dintre cele doua moduri de viata a creat in sufletul barbatilor, dar si al femeilor o confuzie de identitate.

Desi barbatii au invatat sa accepte un aport financiar mai mare din partea femeilor (cel putin la nivel declarativ, alteori cu mandrie ca pot fi ei mai rasfatati), subconstientul lor nu se poate dezminti de prejudecata ca, astfel, rolul lor este diminuat. Se nasc, vrand nevrand, cu nevoia de a fi autoritari.

Banii inseamna putere, iar in cazul “femeia aduce mai multi bani decat barbatul”, banii au puterea de a schimba statusul cuplului, „genul iubitilor”.

Sunt putine cupluri care gestioneaza, corect pentru ambii parteneri, diferentele economice.

Am intalnit familii care se confruntau cu o asemenea problema la nivelul urmator: femeia, fara sa realizeze, il subestima pe sotul ei prin gesturi simple. Privirea ei era a unei persoane care si-a castigat un loc mult mai sus…

Intrebata de ce face asta, femeia si-a negat complet atitudinea, nu pentru ca ar fi mintit, ci pentru ca nu isi constientiza reactiile.

Atitudinea superioara a femeii si neajunsul mental al barbatului sunt ascunse, iar problemele devin fatale abia atunci cand nu sunt tratate pe fata.

Apoi, barbatul se confrunta si cu stereotipul ca femeia mai puternica este si mai putin feminina, ceea ce il face sa caute atractia unei femei mai neajutorate.

Cand barbatul se simte neimportant, el devine anxios si dornic sa isi confirme valoarea in alta parte, el fiind, din fire, un individ competitiv.

Unii saboteaja cariera partenerei, altii devin violenti, cei mai multi isi revarsa complexitatea asupra oamenilor din jur.

Nici femeile nu sunt prea fericite ca ele castiga mai mult, in mod paradoxal! Ele vor resimti neimplinire pe plan personal, insuficienta timpului, esecul relatiei.

Probabil, trecerea anilor ne va aduce un consens, in unele grupuri mai greu, in altele mai usor. Poate stranepotii nostri baieti se vor naste cu un sentiment de autoritate mai atenuat si poate nimeni nu va mai da “un ban” pe cine are mai multa putere intr-un cuplu, ci va da o avere pe cat de multa iubire exista.

Poate ar trebui sa inlocuim stresul produs de bani cu valoare inestimabila a celor care formeaza cuplul, poate ar trebui sa impartim in mod egal responsabilitatile asa incat sa traim in echitate sau poate ar trebuie sa stabilim dinainte ce roluri putem duce la bun sfarsit, cu relaxare.

Recente