Piata valutara s-a deschis la un curs de 4,42 lei/euro, care a trecut la scurt timp de respectivul nivel. Dupa toate probabilitatile insa, Banca Nationala este prezenta in piata in incercarea de a provoca o reversie de trend la nivelul ratei de schimb.
Pentru recastigarea increderii in moneda nationala este foarte importanta si decizia de politica monetara de astazi. La ultimele sedinte Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis scaderea ratei dobanzii de politica monetara pana 5,25% pe 29 martie 2012.
Din pacate, scaderea dobanzilor nu are cum sa readuca incredere in leu, si, ca dovada, dupa ultima decizie a CA al BNR rata de schimb a revenit in apropierea nivelului de 4,38 lei/euro pentru a-l depasi definitiv dupa caderea Guvernului Ungureanu. Mentionam ca luni – 30 aprilie – cursul a crescut la 4,43 lei/euro pe piata londoneza. Cursul orientativ calculat de BNR in acea zi s-a plasat si el la un maxim istoric – 4,397 lei/euro -, peste nivelul cel mai inalt de atunci, de 4,3794 de pe 19 martie 2012. Totusi, cursul indicativ al Bancii Centrale Europene a evidentiat mai fidel realitatile pietei, situandu-se la 4,4095 lei/euro.
Ieri cursul de schimb euro-leu a crescut pe piata londoneza peste 4,45 lei/euro. Aceasta a fost una dintre putinele piete deschise (alaturi de cea din Statele Unite), avand in vedere ca ziua de 1 mai nu e sarbatorita in Marea Britanie sau in SUA.
Analistul independent Florin Citu a explicat ca desi 1 mai nu este o zi de tranzactionare in Romania, nici in cea mai mare parte a Europei, leul fiind o deviza convertibila se poate tranzactiona oriunde in lume.
El se intreaba de ce a fost ales momentul actual, cand are loc o schimbare majora pe scena politica din Romania, pentru depasirea pragului de 4,4 lei/euro si nu acum doua luni cand a avut loc o schimbare de guvern in cadrul aceleasi formatiuni politice? Banca Centrala putea foarte usor sa opreasca deprecierea cursului, dar, din motive pe care publicul platitor de taxe nu le stie, a ales tocmai acum sa lase “piata libera”, considera Citu.