1. Oana Niculescu-Mizil Stefanescu Tohme, reprezentanta a Grupului Parlamentar al Partidul Social Democrat;
2. Sonia-Maria Draghici, reprezentanta a Grupului Parlamentar al Partidul Social Democrat;
3. Mihai Radan, reprezentant al Grupului Parlamentar al Minoritatilor Nationale;
4. Stelica Iacob Strugaru, reprezentant al Partidul Democrat – Liberal;
5. Andras-Levente Mate, reprezentant al Grupului Parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din Romania.
Cei cinci deputati au fost deja informati de declansarea procedurii de evaluare, de drepturile de care beneficiaza si de acuzatiile care li se aduc, dupa cum urmeaza: Oana Niculescu-Mizil Stefanescu Tohme a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea mamei sale, Lidia Niculescu-Mizil-Stefanescu in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti, fara a asigura transparenta in exercitarea demnitatilor publice si incurajand coruptia. Sonia-Maria Draghici este suspectata ca a propus si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Doru Vladimir Draghici in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 5 Bihor, fara sa asigure transparenta in exercitarea functiilor publice.
Mai departe, Mihai Radan este suspectat ca a avizat contractul de munca privind angajarea fiului sau, Liubomir Mile Radan si a sotiei sale, Elena Radan in cadrul Biroului Parlamentar-Circumscriptia electorala nr. 11 Caras-Severin, reusind astfel sa incalce aspecte ale exercitarii demnitatilor publice. Stelica Iacob Strugaru este de asemenea cercetat pentru avizarea contractului individual de munca al fiului sau, Radu Iacob Strugaru in cadrul Biroului Parlamentar-Circumscriptia electorala nr.7 Botosani. Andras-Levente Mate, deputat in Parlamentul Romaniei este acuzat de angajarea sotiei sale Erzsebet Mate in Biroul Parlamentar-Circumscriptia electorala nr.13 Cluj.
Beneficiul total obtinut de rudele celor cinci deputati este de aproximativ 46.745 de euro, cu pretul savarsirii infractiunii de conflict de interese in exercitarea atributiilor de serviciu. In acest sens, ANI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea depistarii infractiunii de conflict de interese, prevazuta de articolul 253 din Codul Penal al Romaniei. Daca se constata ca persoanele in cauza nu au respectat regimul juridic al conflictului de interese acestea vor fi eliberate din functie si vor primi interdictia de a mai ocupa o functie sau demnitate publica pe o perioada de 3 ani.
Favoritismele si interesele personale de la nivelul institutiilor statului sunt deja o realitate a zilelor noastre, tot mai multi guvernanti fiind implicati in scandaluri care au la baza astfel de acuzatii. Din pacate, practicile de acest gen, dictate de nepotisme si influente politice sunt tot mai pregnante. Daca s-ar face o ancheta minutioasa la nivelul tuturor institutiilor cu siguranta numarul neregulilor ar fi extrem de mare.