Violentele din Siria, la mana comunitatii internationale: protestatarii invoca interventia Consiliului de Securitate

Nu Rata

Conflictele care macina Siria inca de la inceputul anului par sa nu aiba o solutie de compromis, tot mai multe revolte capatand contur. In ciuda faptului ca o multime de oameni au murit in urma atacurilor, tensiunile dintre protestatari si reprezentantii guvernului continua. Numarul victimelor sangerosului conflict depaseste 1500, ceea ce starneste valuri de ingrijorare la nivelul comunitatii internationale.

Violentele din Siria au fost puternic condamnate de comunitatea internationala, ca urmare a incalcarii abuzive a drepturilor omului. In acest context, statele lumii s-au pozitionat de-o parte si de alta a baricadei. Desi actiunile din Hama sunt de o atrocitate insemnata, unii membri ai ONU nu au considerat ca este necesar sa intervina, blocand procesul de eliberare a unei rezolutii care sa stabilizeze situatia.

In urma manifestatiilor de luni, care s-au soldat cu moartea a patru oameni, activistii au apelat la comunitatea internationala pentru a pune presiune pe regimul presedintelui Assad, sperand ca astfel varsarea de sange sa fie oprita.

Animati de cantecul dedicat presedintelui sirian, “Pleaca, Bashar!”, protestatarii din orasul central Hama considera ca punerea de presiune pe guvern este solutia cea mai potrivita la acest moment. Prin urmare, acestia cer guvernelor straine sa isi retraga ambasadorii din Damasc si sa expulzeze diplomatii sirieni din capitalele lor, ca raspuns la atacurile brutale care au avut loc duminica, in urma carora peste 100 de oameni au fost ucisi: “Vrem actiune, dar nu interventie militara. Nu avem nevoie de asta. Avem nevoie de presiune, de presiune politica puternica.”

Gravitatea situatiei din Siria a generat reactia comunitatii internationale, mai multe state exprimandu-si dezacordul fata de comportamentul guvernului sirian. SUA, Marea Britanie si Franta au condamnat grav evenimentele din ajunul Ramadanului si cer guvernului sa adopte masuri eficiente, care sa puna capat tensiunilor. Desi a exclus posibilitatea unei interventii militare similare celei din Libia, ministrul de externe britanic, William Hague, a tinut sa precizeze ca Marea Britanie condamna violentele din Siria si este de acord cu adoptarea unei rezolutii a Consiliului de Securitate, care sa sanctioneze evenimentele.

La fel de prompta a fost si reactia Rusiei, cea care se prefigura un aliat de baza al Siriei. Astfel, in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, Rusia si-a manifestat ingrijorarea fata de situatia dramatica din Siria, acuzand atat  guvernul, cat si protestatarii pentru crimele comise. Pozitia Rusiei a fost clarificata de ministrul de externe, Serghei Lavrov, care a declarat: “Recurgerea la forta impotriva civililor si reprezentantilor statului este inacceptabila si trebuie sa inceteze.”

In contextul in care violentele continua, tot mai multi oameni fiind ucisi in urma confruntarilor dintre protestatari si fortele guvernamentale, adoptarea unei rezolutii ONU ar putea stabiliza situatia din Siria. Dat fiind insa faptul ca India, China, Africa de Sud si Brazilia s-au opus acestei idei, eliberarea rezolutiei este incerta.

Intarzierea comunitatii internationale in a adopta o solutie vehementa a starnit reactia activistilor, care cer in mod constant inlaturarea regimului lui Assad, pentru a pune capat atrocitatilor din Siria. Ausama Monajed, un disident exilat, a declarat: “Ce mai asteapta? Ca un milion de sirieni sa fie ucisi? Este rusinos din toate punctele de vedere sa vezi cum oamenii sunt impuscati si mor si Consiliul de Securitate nu da nicio  condamnare. Ce mesaj transmite asta dictatorilor?”

Sfarsitul sangerosului conflict pare sa depinda in mare parte de initiativele comunitatii internationale. Daca Consiliul de Securitate al ONU nu se va grabi insa sa emita o rezolutie prin care evenimentele sa fie condamnate, situatia din Siria s-ar putea agrava si mai tare.

Recente