Venirea fratilor Costea la Steaua – o salvare sau o noua teapa marca Becali?

Nu Rata

Astazi a semnat si Florin Costea cu echipa din Ghencea. Pardon, cu echipa care pana sezonul trecut a jucat in Ghencea. Acum ii mai putem spune doar Steaua, sau echipa iubita in orice oras din Romania, dupa parerea patronului.

Dupa ce a reusit sa dea 1,4 milioane de dolari pe Mihai Costea, iar apoi sa il legitimeze ca jucator liber de contract, Gigi Becali a iesit tantos in fata palatului din Aleea Alexandru sa se pozeze cu ultima achizitie, perla Baniei, Florin Costea.

Cu vise de marire in strainatate, zilele trecute Costea cel mare refuza sa i se alature fratelui sau la echipa ros-albastra, dar astazi a decis ca transferul la echipa bucuresteana reprezinta cea mai buna alegere la momentul de fata. Si nu a facut acest lucru pentru ca ar fi vrut neaparat sa joace langa Mihai, sau pentru ca ar fi fost stelist de mic, asa cum majoritatea jucatorilor din provincie spun cand se transfera la o echipa din capitala… Adevaratul motiv il reprezinta discutia pe care a avut-o cu impresarii sai, fratii Giovanni si Victor Becali, care l-au adus cu picioarele pe pamant si i-au explicat ca nu are notorietate la nivel european, ca nu este vreun Mutu sau Chivu, ci este un jucator bun de la o echipa retrogradata. Dintr-un campionat care se claseaza pe locul 48 in lume…

Inregimentarea lui Florin aduce in discutie o problema mai veche: cum va influenta atmosfera din sanul echipei existenta unor frati in lot? Sorin Cartu spunea recent ca Mihai Costea a fost mereu in umbra fratelui sau, ca nu a avut puterea sa isi arate valoarea pentru ca Florin ocupa mereu locul din lumina reflectoarelor. Venirea la Steaua i-a priit fratelui mai mic, care a facut un meci foarte bun de debut, cand a marcat un gol si a dat o pasa de gol in victoria cu 4-0 in fata lui CS Mioveni.

Totusi, ramane de vazut care va mai fi eficacitatea acestuia in conditiile in care in echipa isi va face loc si fratele sau. Care are mai multe goluri marcate decat toti atacantii Stelei la un loc.

In plus, se stie ca fiecare antrenor este pus intr-o postura foarte delicata cand are in lot doi frati. Nu poti sa urli la unul ca plang amandoi, daca ar fi sa il parafrazez pe Cartu.Steaua are deja o experienta nereusita cu fratii Karamian … De fapt prea putine exemple pozitive se pot da pe seama randamentului ridicat al ambilor frati dintr-o echipa.In fotbalul romanesc imi amintesc de fratii Ilie, care au jucat impreuna la Steaua un sezon la mijlocul anilor `90, sau in cel mondial de fratii de Boer la Ajax si Barcelona sau de fratii Neville la Manchester United.Acestea sunt cazurile fericite, in schimb nu sunt si cele mai numeroase.

Ca sa revenim la Costea, toti antrenorii care s-au perindat pe la conducerea Universitatii Craiova au avut mult de tras cu cei doi. Atat Ticleanu, cat si Napoli sau Reghecampf au intampinat mari dificultati in a-i struni pe cei doi, care aveau o influenta uriasa in vestiarul oltenilor. De cele mai multe ori trebuia sa se faca cum vor ei, in special Florin, care ajutat de reusitele din teren se comporta ca un boss in lotul alb-albastru.Sunt curios care va fi atitudinea lui acum, cand a facut pasul la o echipa mai mare, unde se va intalni cu jucatori cu un caracter dificil cum e Tanase sau cu personalitate puternica precum Geraldo Alves sau Bourceanu.

La sfarsitul sezonului ne vom edifica asupra acestei “mega-afaceri”, daca Steaua va deveni campioana sau va avea un parcurs de senzatie in Europa League sau din contra, daca va incheia un nou campionat in afara podiumului…

Recente