Ultramaratonul din China: vremea severa ucide 21 de alergatori

Nu Rata

Douazeci si unu de alergatori au murit dupa ce vremea extrema a lovit o cursa pe distante lungi in nord-vestul Chinei. Vanturile puternice si ploaia inghetata au lovit sambata participantii la ultramaratonul de 100 km (60 de mile) din padurea de piatra Yellow River, un site turistic din provincia Gansu.

Cursa a fost oprita cand unii dintre cei 172 de alergatori au disparut si a fost lansata o operatiune de salvare. Multi dintre alergatorii blocati ar fi suferit de hipotermie.

Liang Jing, campion la ultramaraton si Huang Guanjun, care a castigat maratonul cu deficiente de auz masculin la Jocurile Nationale Paralimpice din China din 2019, au fost printre victime, au informat presa de stat.

Oficialii au declarat ca 151 de alergatori au fost acum confirmati in siguranta si ca opt dintre ei au fost raniti.

Cursa a inceput sambata la ora locala 09:00 (01:00 GMT), unii dintre concurenti plecand purtati doar pantaloni scurti si tricouri.

Participantii supravietuitori au declarat ca prognoza a aratat ca se anticipeaza ceva vant si ploaie, dar nimic la fel de extrem ca ceea ce au experimentat.

La aproximativ trei ore dupa start, o sectiune montana a cursei a fost lovita de grindina, ploi abundente si furtuni, care au provocat scaderea temperaturilor, potrivit oficialilor din orasul Baiyin din apropiere.

„Ploaia era din ce in ce mai grea”, a spus doamna Mao, care se afla la aproximativ 24 km in cursa in acel moment si inca nu ajunsese la munte.

Ea a decis sa se intoarca la hotelul ei, avand experiente anterioare proaste cu hipotermie, dar altele au continuat sau au fost deja in zonele cele mai afectate.

Multi alergatori ar fi pierdut drumul pe traseu, deoarece vremea a afectat vizibilitatea.

Peste 1.200 de salvatori au fost desfasurati, ajutati de drone cu imagini termice si detectoare radar, potrivit presei de stat.

Operatiunea a continuat toata noaptea pana duminica dimineata, timp in care o noua scadere a temperaturii a facut cautarea si mai dificila, a raportat agentia de stiri din China Xinhua.

Decesele au starnit indignarea publicului pe retelele sociale chineze, mania fiind indreptata in principal catre guvernul Baiyin si nefericirea din cauza lipsei planificarii de urgenta.

Intr-o conferinta de presa duminica, primarul Baiyin, Zhang Xuchen, a declarat: „In calitate de organizator al evenimentului, suntem plini de vinovatie si de remuscari. Exprimam condoleante profunde si simpatie familiilor victimelor si ale ranitilor”.

Recente