ALTITUDINE reintroduce traseul spre varful Gugu din Parcul National Retezat

Nu Rata

Doi aradeni din cadrul Asociatiei Altitudine, Marius Orban si Adrian Moldovan au lansat un nou proiect de turism ecologic: “Promovarea valorilor Parcului National Retezat prin reintroducerea in circuitul turistic a traseului spre varful Gugu” . Acest lucru se va realiza prin panouri informative si reconditionarea unei stane care va deveni centru de informare, in acelasi timp si refugiu pentru turisti.

Proiectul a fost propus de Asociatia Altitudine la licitatia de proiecte in cadrul componentei Arii naturale protejate a programului Spații Verzi 2011, care a castigat finantarea de la Fundatia pentru Parteneriat si Mol Romania.

Activitatile se vor desfasura in zona Barajului de acumulare de la Gura Apei pana pe varful Gugu si au ca obiective principale informarea turistica.

Deja au fost montate 3 panouri informative printr-o actiune a Grupului Scolar Forestier Arad, dar si reconditionarea unei stane traditionale. Aceasta va fi restaurata in cadrul celor 3 tabere tematice de voluntariat care vor fi organizate consecutiv, incepand cu 14 iulie.

Varful Gugu are altitudinea de 2291m, fiind cel mai inalt din masivul Godeanu. Este cel mai ascuns varf din Carpati, fiind situat la o distanta apreciabila de orice infrastructura.

”Pe seama varfului Gugu circula o multime de legende, cum ar fi cele legate de prezenta dacilor si a personajului Zamolxis, precum si de anumite fenomene stranii, paranormale care au fost puse in legatura meta fizica cu prezenta unui important pol energetic al planetei in aceasta zona. Asociatia noastra si-a propus sa disperseze fluxul turistic orientat cu preponderenta in Retezat pe intrarea Carnic – cabana Pietrele – refugiul Gentiana, spre zona centrala a masivului, pe la intrarea cabana Gura Zlata (Raul Mare) – Baraj Gura Apei, propunand traseul de acces spre varful Gugu care incepe de la Lacul de Acumulare Gura Apei. Pe acest traseu am montat deja panouri informative cu privire la geografia, flora si fauna prezente, dar si cu Legenda Varfului Gugu, precum si cu reguli ce tin de Administratia Parcului Retezat. Undeva la jumatatea traseului, la iesirea din padure in golul alpin, la o altitudine de 1600 de metri, intr-un loc foarte salbatic ne dorim sa restauram o stana traditionala cu materiale ecologice, pe viitor aceasta urmand sa serveasca drept centru de informare turistica si desigur refugiu pentru turisti” spune Marius Orban, presedintele asociatiei Altitudine.

Asociatia Altitudine Arad, are in palmares mai multe expeditii montane in Alpi, 2 expeditii in Tian Shan si una in Himalaya, in care au participat si alpinisti aradeni.

Partenerii asociatiei sunt Grupul Scolar Forestier Arad, Administratia Parcului National Retezat, Facultatea de Inginerie a Universitatii de Vest Vasile Goldis, Asociatia Cercetasii Muntilor, Universitatea de Stiinte Agricole ale Banatului din Timisoara, Asociatia Peisagistilor din Romania, Clubul Sportiv Tibiscus Timisoara, Alternativa Educationala Waldorf Simeria, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Orastie, Liceul Teoretic Diaconovici Tietz – Resita. Sponsorii proiectului sunt Mol Romania si Fundatia pentru Parteneriat.

Recente