Imbina stiluri diferite pentru casa ta

Nu Rata

Piese de mobilier modern, cu forme bine definite, se pot combina in acest an cu aproape orice alt stil, fie el rustic, baroc sau rococo.

In acest an, propunerile designerilor de mobilier si decoratiuni vin, spun ei, in intampinarea nevoilor unui nou stil de viata. Iar asocierea intr-un mod inspirat a pieselor de mobilier clasice, intr-o prezentare noua, cu tapiterii moderne si lac pentru lemn in culori pretentioase (auriu, argintiu), compune decoruri rafinate.

Sculpturi si tapiterii

Cine ar fi crezut ca stilul baroc (ultima pasiune a decoratorilor, dar si a designerilor vestimentari) se va afla in voga, vizand elemente cum ar fi oglinda, fotoliul, scaunul sau consola? Asortarea acestui stil cu cel modern, contemporan, a constituit atractia targului de la Hanovra, iar combinatia dintre corpuri cu muchii ferme si cele cu arabescuri si forme curbe in relief a predominat in expozitia desfasurata la Koln.

Pentru o mai clara imagine a stilurilor despre care vorbim, amintim ca barocul apare pentru prima oara in mobilierul european din secolul al XIV-lea, in Franta. Scaunele sunt bogat sculptate, cu spatare mari si inalte, de regula tapitate sau impodobite cu mici sculpturi. La origine, cuvantul > desemna o perla de forma neregulata. Tradus in limbajul mesterilor tamplari, inseamna migalos, lucrat in cele mai mici detalii.

Combinatii si inovatii

O alta tendinta a amenajarilor este asocierea mobilei moderne cu piesele in stil rococo cu linii si forme complexe si sinuoase (rococo este o forma tarzie a barocului, fiind expresia stilului de viata a aristocratiei din acele vremuri). Cu adevarat noua este combinatia, in cadrul aceleiasi piese de mobilier, a furnirurilor din esente diferite, preferandu-se la > cele exotice, pastel sau in culori intense. Recomandarile designerilor sunt surprinzatoare si contrazic ideea ca o compozitie trebuie sa aiba o piesa ca punct focal.

Se pare ca, in acest an, toate piesele din decor sunt puse in valoare, fara ca vreuna dintre ele sa domine incaperea. Pentru ca locuintele noastre sunt ddin ce in ce mai pline de aparatura moderna, la targuri au fost prezentate piese de mobilier special construite, astfel incat interiorul casei sa ramana confortabil, ordonat si la fel de liber, chiar daca avem boxe audio, DVD, video, TV etc.

Revine masa inalta in sufragerie

Ar mai fi de retinut ca revine in actualitate masa de sufragerie cu scaune. Acum insa locul lor este bine stabilit in living, separat de celelalte piese de mobilier destinate relaxarii. Intregul ansamblu (masa-scaune) este asezat, mai nou, pe o latura a incaperii si este de preferat ca spatiul sa fie delimitat prin mijloace simple – de exemplu, o canapea, un corp scund de biblioteca sau o etajera cu dimensiuni reduse. Destinatia fiecarui spatiu din interiorul camerei va fi clara, folosind delimitarea, fara insa a obtura vizual sufrageria.

Pe de alta parte, trebuie tinut cont si de accesul facil la servirea mesei, prin urmare e preferabil ca setul masa-scaune sa fie asezat pe peretele bucatariei sau pe cel din apropierea intrarii in sufragerie. Deci nu arunca mobila veche, pentru ca, iata, restaurata si innoita cu tapiterii moderne, va putea fi folosita pentru a avea un interior de invidiat, conform celor mai noi tendinte ale modei.

Recente