Sensul cuvantului ”memorie”

Nu Rata

Creierul nostru are capacitatea de a-si aminti evenimentele trecute si de a stoca acele informatii; aceasta se numeste memorie. Mai jos va vom explica mai detaliat sensul cuvantului memorie, definitia lui si cateva curiozitati.

Definirea memoriei

Memoria este un cuvant care deriva din latina, acest cuvant depaseste un sens, pentru ca aceasta este o facultate pe care o avem noi oamenii.

Aceasta calitate ne permite sa ne amintim evenimente si sa retinem informatii, fie ele emotii, senzatii sau idei. Memoria este acea parte a creierului nostru in care stocam tot ce am invatat.

In memorie sunt stocate toate informatiile importante pentru noi si pe care trebuie sa le amintim pentru ca la un moment dat ne-au fost de folos. Cand suntem capabili sa ne amintim evenimente din trecut, ne punem memoria pe termen lung la lucru.

In timp ce atunci cand ne amintim evenimente sau situatii recente, folosim memoria pe termen scurt.

Cuvantul memorie poate avea mai multe definitii total diferite, prima si cea mai folosita este cea descrisa mai sus, aceasta este capacitatea pe care o au fiintele umane de a-si aminti evenimente sau situatii pe termen scurt sau lung.

Un raport pe o anumita tema de interes academic se mai numeste si raport, cum ar fi un raport de licenta sau de diploma.

Cuvantul memorie poate fi definit si ca o compilare de fapte care descriu impresiile sau marturia unui anumit fapt.

Memoria poate fi, de asemenea, un monument care este facut pentru a aminti o celebritate ilusoara sau pentru a-l aminti.

In prezent cuvantul memorie este folosit si pentru a se referi la un dispozitiv tehnologic care permite stocarea informatiilor, in acest caz vorbim despre un dispozitiv fizic, adica daca poate fi atins si vazut.

Este important sa stiti ca nu numai oamenii au memorie, ci si animalele o au, cu diferenta ca functioneaza in functie de nevoile lor la momentul respectiv, ceea ce o diferentiaza de memoria oamenilor, deoarece acestia isi pot aminti evenimente in momente diferite. si pe termen lung.

Curiozitati

  • Uneori creierul nostru creeaza momente sau amintiri false, adica pe care nu le-am trait niciodata, asta se intampla atunci cand incercam sa ne amintim un moment si sa cream momente care nu au existat niciodata pentru a ne aminti ceea ce ne dorim.
  • Efectul Mandela este numit in acest fel momentelor de falus pe care le cream in mintea noastra si pe care le impartasim cu oamenii din jurul nostru.
  • Hipermnezia este capacitatea pe care o au unii oameni de a-si aminti mai multe momente si experiente decat in ​​mod normal, adica isi pot aminti mai multe lucruri decat in ​​mod normal.
  • Criptomnezia, in acest fenomen, oamenii recupereaza de obicei amintiri pe care nu le considera amintiri ci experiente sau idei originale.
  • Mintea creeaza detaliile, iar creierul stocheaza lucrurile importante, adica de fiecare data cand ne amintim un eveniment creierul nostru tinde sa-l modifice.

Asta inseamna ca creierul nostru salveaza doar un moment important si ne ocupam de inventarea sau crearea detaliilor cu care au aparut.

  • Stresul afecteaza memoria, deoarece in perioadele de anxietate este dificil sa ne amintim lucruri importante pe care trebuie sa le amintim.

Alte date

Tipuri de memorie

  • Memoria senzoriala, acest tip de memorie este foarte scurta, deoarece ne permite doar sa ne amintim informatii prin intermediul unui stimul, atunci cand stimulul dispare memoria dispare.
  • Memoria de lucru si pe termen scurt, acest tip de memorie ne permite sa recuperam temporar un anumit tip de informatii, aceasta memorie mergand de la secunde la un minut.
  • Memoria pe termen lung, acest tip de moreria ne permite sa pastram amintiri in creier de-a lungul vietii, aceasta memorie poate stoca informatii nelimitate si nu se deterioreaza in timp.
  • Memoria implicita, sunt amintirile care nu sunt constiente, sunt cele pe care le cream pe baza experientelor.
  • Memoria explicita, numita si memorie declarativa, este atunci cand trebuie sa gandim mai intai pentru a ne aminti un eveniment pe care l-am trait sau unele informatii pe care le-am uitat.
  • Memoria semantica, este memoria constienta, este cea in care ne amintim lucrurile pe care le-am invatat la scoala sau la universitate, precum si semnificatiile, functiile lucrurilor, printre altele.
  • Memoria autobiografica, este memoria care ne permite sa ne amintim momente importante din viata noastra, experiente personale, emotii mari sau evenimente marete.

Recente