Sfantul Iuda Tadeu

Nu Rata

Sfantul Iuda Tadeu este patronul lucratorilor din spitale, al situatiilor disperate sau imposibile si al cauzelor pierdute. Pe masura ce soseste data sarbatoririi sale, 28 octombrie, vrem sa ne amintim de viata lui si de rugaciunile folosite pentru a-i invoca intermedierea.

Index de cuprins

 • Sfantul Iuda Tadeu – Pentru cazuri dificile si disperate
  • Legenda despre Sfantul Iuda Tadeu
  • De unde devotamentul tau ca sfant al cazurilor dificile si disperate?
  • Invocati-l pe Sfantul Iuda Tadeu
  • Rugaciune catre Sfantul Iuda Tadeu pentru a cere un loc de munca
  • Rugaciune catre Sfantul Iuda pentru cazuri disperate

Sfantul Iuda Tadeu – Pentru cazuri dificile si disperate

Sfantul Iuda Tadeu a fost nepotul lui San Joaquin si al Santa Ana, parintii Sfintei Fecioare. El a fost si nepotul Mariei si al lui Iosif, parintii lui Isus, deci varul lui Hristos. De mici, amandoi erau foarte apropiati, s-au jucat si au impartasit multe lucruri.

De asemenea, stim ca Sfantul Iuda Tadeu a fost fratele unui alt apostol, Sfantul Iacov cel Mare si ca amandoi au primit Duhul Sfant sub forma de limbi de foc in ziua Cincizecimii si au fost martori la minunile lui Isus in Galileea si Iudeea si i-a auzit predicile; l-au vazut deja inviat si au vorbit cu el dupa sfanta sa moarte pe Cruce.

Sfantul Iuda a suferit martiriul in Suanis, un oras din Persia, unde lucrasera cu sarguinta ca misionari.

Potrivit traditiei catolice, lui Iuda Tadeo i-ar fi fost zdrobit capul cu un ciocan si ar fi fost taiat cu un topor. Prin urmare, el este reprezentat cu unul dintre aceste instrumente ale mortii in mana.

Trupul sau a fost transferat la Roma, iar ramasitele sale sunt acum venerate in Bazilica Sf. Petru din Vatican.

Legenda despre Sfantul Iuda Tadeu

Este important de remarcat faptul ca exista o legenda despre Sfantul Iuda Tadeu, deja veche cand pe vremea istoricului bisericesc Eusebiu din Cezareea a scris-o la inceputul secolului al IV-lea, ea spune ca Abgar, regele Edesei, era pe moarte. lepra si a trimis o scrisoare Isus prin care-i cere sa vina sa-l vindece.

Domnul nostru a raspuns ca nu poate merge personal, ci ca va trimite pe unul dintre ucenicii sai. Pentru a-l mangaia pe rege, Isus a luat o carpa si i-a lipit-o pe fata. Cand l-a indepartat, pe panza fusese imprimat un portret perfect al lui Hristos.

Dupa Inaltare, Iuda a luat acel portret al lui Hristos, numit Mandilion, a mers cu el la Edesa si l-a vindecat pe Abgar. (Majoritatea statuilor si picturilor Sfantului Iuda il arata purtand un medalion care poarta un portret – o referire clara la Mandilion.)

De asemenea, este interesant de stiut ca numele Iuda in ebraica inseamna „laude sa fie date lui Dumnezeu”, iar Tadeu „curaj sa-si proclame credinta”.

De unde devotamentul tau ca sfant al cazurilor dificile si disperate?

Sfanta Brigid spune in Apocalipsa ca Domnul nostru i-a recomandat ca atunci cand doreste sa obtina anumite favoruri, sa le ceara prin Sfantul Iuda Tadeo. De acolo a aparut faima lui pentru ca a dat ajutor in cazuri disperate.

In Statele Unite ale Americii devotamentul a crescut datorita preotilor claretieni care au condus parohia Our Lady of Guadalupe, in sudul Chicago-ului, intr-un cartier inconjurat de fabrici de otel.

In Depresiunea din 1929, multi si-au pierdut locul de munca si nu au avut cum sa-si intretina familiile. Pentru a contracara disperarea si descurajarea enoriasilor sai, parintele James Tort a inceput o novena pentru Sfantul Iuda.

Devotamentul s-a repetat saptamana dupa saptamana in timpul crizei, al celui de-al Doilea Razboi Mondial si al razboiului din Vietnam.

Cu fiecare noua criza, popularitatea San Iuda a crescut si, de-a lungul timpului, biserica Maicii Domnului din Guadalupe a primit numele de Sanctuarul National San Iuda.

Astazi sute de mii de petitii ajung la sanctuar in fiecare an, iar claretenii publica Vocea Sf. Iuda, care relateaza povesti edificatoare de raspunsuri la rugaciune.

Invocati-l pe Sfantul Iuda Tadeu

Sfantul Iuda Tadeu ar trebui invocat atunci cand sunteti pe punctul de a cadea sau cand usile s-au inchis. El nu va deschide unul, ci mai degraba o fereastra de speranta si bunastare.

La fel se poate oferi un cadou (sau multumiri) special pentru favoarea odata primita, care poate fi flori, donatii de alimente si/sau imbracaminte catre nevoiasi, donatii de timp in azilele de batrani etc.

Poti face un altar in interiorul casei si poti face o lumanare in numele tau si poti aprinde o lumina in timp ce te rogi.

Rugaciune catre Sfantul Iuda Tadeu pentru a cere un loc de munca

Roaga-te si in curand vei avea slujba pe care o meriti:

Sfantul Iuda Tadeo mijlocitor al tuturor problemelor grele, da-mi o slujba in care sa ma implinesc ca om, si ca familiei mele sa nu lipseasca ceea ce este esential in niciun aspect al vietii, sa-l pastreze in ciuda circumstantelor si problemelor nefavorabile.

Ca in ea, progresez mereu imbunatatindu-mi calitatea si bucurandu-ma de sanatate si putere. Si ca zi de zi incerc sa fiu de folos celor din jurul meu. Imi asociez mijlocirea voastra cu Sfanta Familie, din care sunteti ruda, si promit sa va raspandesc devotamentul ca expresie a recunostintei mele pentru favorurile voastre.

Amin

Atunci trebuie sa va rugati un Tatal Nostru, o Ave Maria si o Slava.

Rugaciune catre Sfantul Iuda pentru cazuri disperate

Sfinte Apostole Sfinte Iuda, slujitor credincios si prieten al lui Iisus!Roaga-te pentru mine ca ma aflu in mare nevoie, de vreme ce Biserica Catolica te onoreaza si te invoaca universal, ca ocrotitor al cazurilor dificile si disperate. Roaga-te pentru mine, sunt singur, disperat si neajutorat.

Va rog, cu mult respect, sa folositi acel privilegiu special pe care ti l-a acordat Isus, sa ajuti rapid si vizibil atunci cand aproape toata speranta umana s-a pierdut.

Vino in ajutorul meu in aceasta mare nevoie, ca sa primesc mangaiere si ajutor din cer in toate nevoile, necazurile si suferintele mele; in special (fa-ti cererea aici), si ca sa pot lauda pe Dumnezeu cu tine si cu toti sfintii, ingerii si alesii in veci.

Iti multumesc, gloriosul Sfant Iuda, si promit sa nu uit niciodata aceasta mare favoare, sa te onorez mereu ca patronul meu special si puternic si, cu recunostinta, sa fac tot ce pot pentru a-ti incuraja devotamentul.

Amin.

Recente