Plângere la misiunea OSCE în România

Nu Rata

Sesizare către OSCE

Astăzi la 10.45 str. Ion Campineanu nr 11, la Union International Business Center, et. 4, voi depune plângerea de mai jos şi voi face o declaraţie pentru presă.

În calitate de candidat la alegerile prezidenţiale din partea Partidului Verde, sesizez Misiunea OSCE la Bucureşti cu privire la o gravă încălcare a libertăţii mele de exprimare şi a dreptului meu de a candida prevăzut de Constituţia României.

Sâmbătă, 14 noiembrie 2009, răspunzând unei invitaţii la o dezbatere publică între mai mulţi candidaţi făcută de către candidatul PDL Traian Băsescu şi reluată de candidatul PNL, Crin Antonescu, m-am deplasat de la Bucureşti la Cluj pentru a participa în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale din partea Partidului Verde.

Conform Hotnewsde Sâmbătă, 14 noiembrie 2009, 10:32, „Basescu a declarat, vineri seara, ca va accepta invitatia lansata joi de Mircea Geoana. “Da, domnule Mircea Geoana, va raspund pozitiv, accept invitatia unei dezbateri pe temele propuse. Maine (n.red. sambata) sunt la Cluj, dar nu putem discuta despre educatie si economie fara candidatul PNL. Trebuie extinsa aria invitatilor. Eu, daca as organiza o astfel de dezbatere, as chema toti candidatii“, a declarat Basescu.

Actualul presedinte a comentat “pe marginea modului in care domnul Mircea Geoana trateaza candidatii: este incorect sa-mi adreseze o invitatie numai mie. Dar suntem toti candidati cu sanse si cu drepturi egale, de aceea cred ca un tratament egal pentru toti candidatii este important”.”(s.n.)

Conform Mediafax[2], într-o ştire de vineri, ora 22:25, candidatul PNL la preşedinţie a declarat: Eu, Crin Antonescu, particip oriunde, oricând şi oricum, în orice formulă, la o dezbatere publică cu domnul Băsescu, cu domnul Geoană, cu alţi contracandidaţioriunde s-ar organiza ea, la Cluj, la Piteşti, la Suceava, la Turnu Severin” sau la vreun post de televiziune, a spus liderul PNL.” (s.n.)

Declaraţia lui Remus Cernea pentru presă la Cluj

Candidatul PSD, Mircea Geoană, a declarat că nu poate veni la dezbaterea de la Cluj întrucât agenda sa este una deja stabilită pentru sâmbătă, având alte evenimente la care va urma să participe în diferite zone ale ţării. Astfel că şi-au anunţat prezenţa la dezbaterea de la Cluj Traian Băsescu şi Crin Antonescu, ambii anunţând că doresc o dezbatere cu mai mulţi candidaţi.

Dezbaterea era una deschisă presei, foarte multe televiziuni şi mulţi jurnalişti din presa scrisă fiind de faţă. Nu a fost vorba de o dezbatere din seria celor organizate de câte o televiziune în care să fie nevoie de stabilirea prealabilă prin invitaţie a participanţilor.

Am contactat vineri seara staff-ul de campanie al lui Traian Băsescu, discutând personal cu dl. Sever Voinescu acesta spunându-mi că “este ok să particip la dezbaterea de sâmbătă de la Cluj”. Sâmbătă dimineaţa l-am contactat şi pe dl. Romeo Stavarache din staff-ul de campanie al PNL acesta spunându-mi de asemenea că pot participa la dezbatere. Ambii pot da dovadă de onestitate confirmând convorbirile avute. De asemenea prezenţa mea la dezbatere a fost anunţată şi în presă cu multe ore înainte.

Am luat un avion către Arad (era singura cursă aeriană către un aeroport apropiat de Cluj) şi o maşină de la Arad la Cluj pentru a ajunge în timp util.

Cu cca 15 minute înainte de începutul dezbaterii am fost însă sunat de colegii din staff-ul meu de campaniei care i-au spus că dl. Gheorghe Flutur i-ar fi sunat să le comunice faptul că nu mi se va permite accesul la dezbatere.

Acest lucru este deosebit de grav întrucât dl. Gheorghe Flutur nu are nici o calitate de a cenzura dreptul la exprimare al vreunui dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale.

Toţi candidaţii au acelaşi statut juridic şi moral. Nimeni nu este mai presus iar declaraţiile celor doi participanţi la dezbaterea de la Cluj au fost explicite că se doreşte o dezbatere cu toţi candidaţii. Staff-urile de campanie ale celor doi au fost anunţate cu multe ore înainte de prezenţa mea la dezbaterea de la Cluj.

Faptul că Traian Băsescu s-a opus în cele din urmă prezenţei mele la dezbatere şi că dl. Crin Antonescu a acceptat ca eu să fiu exclus de la discuţii arată că ambii candidaţi nu îşi asumă principiile democratice care presupun dialogul. Ambii au ales politica uşilor închise şi doresc să acceadă la putere nerespectând regulile democratice. Nu se poate construi niciunde o democraţie fără dialog şi prin cenzurarea viziunilor politice aflate în competiţia electorală.

Iniţial decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice care trecea drept organizator m-a invitat să stau liniştit pe un scaun, iar Ministrul Culturii şi Cultelor, dl. Theodor Paleologu mi-a spus precipitat că “vreau să îmi spună ceva important”, dorind, de asemenea, să mă facă să plec din dezbatere.

Primul care a intrat în sală a fost dl. Antonescu cu care am şi discutat câteva minute şi i-am spus că este incalificabil ceea ce se întâmplă prin excluderea mea de la dezbateri. Domnia sa a replicat însă că este vorba de “o dezbatere circumstanţială” şi nu a făcut nimic pentru a mi se respecta dreptul la cuvânt. I-am precizat domnului Antonescu faptul că sunt un om decent şi că nu doresc să fac spectacol sau să bruiez derularea dezbaterii, dar că este un lucru profund nedemocratic că nu mi se permite să particip la dezbatere şi că domnia sa consimte la aşa ceva.

Candidatul Traian Băsescu a trecut în grabă pe lângă mine astfel că nu am putut discuta cu dânsul. Răspunzând unei invitaţii a presei locale de a oferi detalii despre cele întâmplate, am ieşit pentru câteva minute şi am dat o declaraţie cu privire la situaţia creată. Sala unde a avut loc dezbaterea a fost imediat închisă cu cheia, mie refuzându-mi-se accesul înapoi. Alte persoane însă au putut intra în sală cu acordul celor de la serviciul de pază.

Un astfel de tratament din partea a două persoane care doresc să fie preşedintele României denotă laşitate şi o mentalitate nedemocratică. S-a dovedit astfel că şi Traian Băsescu, şi Crin Antonescu se tem de un dialog cu un candidat incomod şi foarte bine pregătit.

Condider că acest incident dovedeşte că nu sunt respectate regulile dialogului şi ale unei competiţii electorale democratice. Mi s-a încălcat grav dreptul al libertatea de exprimare şi că astfel de practici reflectă un grav deficit de democraţie în această ţară fiind afectat dreptul cetăţenilor la o informare corectă cu privire la ofertele electorale aflate în competiţie.

Menţionez că a existat o reacţie la acest incident pe care o salut, aceea a domnului Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale care a spus că “Este regretabil că s-a dus acolo unul dintre candidaţi, Remus Cernea, şi nu a fost lăsat să intre de către echipa lui Băsescu, de PDL. E regretabil. Nu se face aşa ceva”.

Recente