Pietele europene se inchid mai putin pe masura ce stocurile de calatorie scad

Nu Rata

Actiunile europene s-au inchis luni, in timp ce investitorii globali au exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea inflatiei si la cresterea cazurilor de coronavirus, atribuita in mare masura raspandirii unei variante aparute in India.

Stoxx 600 paneuropean a terminat plat. Majoritatea burselor majore au inchis pe teritoriu negativ, iar stocurile de calatorii si agrement au scazut cu 2,25%.

Pietele europene au urmat sentimentul lipsit de lumina in alta parte. Pietele din Asia-Pacific au fost mixte, pe masura ce investitorii au monitorizat datele economice chinezesti si cazuri Covid in tari precum Taiwan. Pe Wall Street, slabiciunea stocurilor de tehnologie a mentinut indicii majori sub presiune luni, dupa ce saptamana trecuta valorile inflatiei mai scazute decat era de asteptat au declansat o scadere a pietelor de capital.

Datele de saptamana trecuta au aratat ca Indicele preturilor de consum a  crescut cu 4,2% fata de un an mai devreme, in aprilie , cea mai rapida rata din 2008, ceea ce a intensificat temerile ca Rezerva Federala ar putea fi fortata sa inceapa sa-si reduca politica monetara usoara daca se sustin presiuni mai mari pe preturi.

Procesul verbal al Fed de la ultima sa intalnire, care va fi lansat miercuri, ar putea oferi cateva indicii despre gandirea factorilor de decizie politica cu privire la inflatie.

Coronavirusul ramane o preocupare cheie pentru investitori, pe masura ce economiile se redeschid. Marea Britanie faciliteaza blocarea in continuare luni, puburile si restaurantele urmand sa se redeschida clientilor pentru mese. Muzeele si cinematografele au, de asemenea, permisiunea de a redeschide.

Cu toate acestea, premierul britanic Boris Johnson a solicitat o abordare prudenta a deblocarii, dupa ce a avertizat ca raspandirea variantei indiene ar putea ameninta o relaxare suplimentara pe 21 iunie.

In ceea ce priveste castigurile, Ryanair a declarat ca a vazut o ,,revenire puternica” in rezervari in ultimele saptamani, dar a raportat luni o pierdere neta de 815 milioane de euro (989 milioane de dolari) luni,  intrucat  restrictiile Covid-19 si-au scazut nivelul de trafic in jos 81%.

Compania britanica de produse tehnice Diploma a urcat cu 6,8% pentru a conduce Stoxx 600, dupa ce a raportat o crestere a profitului fiscal din prima jumatate si a proiectat castigurile pe tot anul inaintea asteptarilor.

Recente