Europarlamentarul Adina Vălean face lobby la Parlamentul European în favoarea „Roşia Montana Gold Corporation”

Nu Rata

Partidul Verde din România se opune lobby-ului făcut la Parlamentul European de către europarlamentarul liberal Adina Vălean în favoarea „Roşia Montana Gold Corporation”.

Marţi, 26 ianuarie 2010, între orele 9.00 – 13.00, doamna Adina Vălean va prezida şi va avea cuvântul de deschidere la un eveniment intitulat „Making Europe a leader in sustainable and responsible mining” care va avea loc la Parlamentul European din Bruxelles, camera A5G1.

În cadrul acestei conferinţe a fost invitat şi dl. Dragoş Tănase, Managing Director, Rosia Montana Gold Corporation, să susţină Proiectul exploatării miniere pe bază de cianuri de la Roşia Montana în comunicarea „Rosia Montana Gold Corporation – Project Overview”.

Europarlamentarul Adina Vălean

De asemenea, vor fi prezentate alte două comunicări ale unor suporteri ai proiectului exploatării miniere pe bază de cianuri care mai mult sau mai puţin direct vor susţine „Roşia Montana Gold Corporation”:

“Protect Patrimony through Public-Private Partnerships”

Paul Damian, Deputy Director, National History Museum of Romania şi

“Making Sustainable Development Work for Local Communities”

Eugen Furdui, Mayor of Rosia Montana & Calin Andres, Mayor of Campeni

Evenimentul susţinut de doamna europarlamentar liberal Adina Vălean încalcă transparenţa specifică instituţiei Parlamentului European. Nici un europarlamentar al Verzilor Europeni nu a fost invitat deşi tema evenimentului priveşte mediul. Luările de poziţie menţionate în programul dezbaterii sunt exclusiv favorabile proiectului exploatării de la Roşia Montana.

Imediat ce am aflat de plănuita acţiune de promovare a proiectului Roşia Montana Gold Corporation de către europarlamentarul Adina Vălean, i-am alertat pe colegii noştri din Partidul Verzilor Europeni. Astfel că la conferinţă vor asista şi membri ai Verzilor Europeni.

De asemenea, în sală va fi şi cel puţin un reprezentant al ong-ului Terra Mileniul III care se opune proiectului şi căruia îi mulţumim pentru buna colaborare.

Partidul Verde solicită Partidului Naţional Liberal şi Preşedintelui acestuia, dl. Crin Antonescu, să declare public dacă firma Roşia Montana Gold Corporation sau alte firme interesate în demararea exploatării miniere pe bază de cianuri la Roşia Montana au sprijinit, şi în ce cuantum, campaniile electorale ale PNL la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare din 2009 şi parlamentare din 2008.

Partidul Verde din România se opune categoric exploatării miniere pe bază de cianuri de la Roşia Montana şi va uza de toate căile legale, civice şi politice pentru a stopa un astfel de proiect cu consecinţe extrem de nocive pentru mediu.

În 2007, Verzii Europeni au adoptat o rezoluţie privind Roşia Montana pe care o puteţi citi aici!

Vă invităm să semnaţi petiţia privind stoparea proiectului exploatării miniere pe bază de cianuri de la Roşia Montana care deja se apropie de 2000 de semnături!

Contact:
Remus Cernea – Preşedinte Executiv al Partidului Verde

[email protected]
www.remuscernea.ro

Silviu Dumitru – Secretar General al Partidului Verde

[email protected]
www.verzii.ro

Recente