Argentina e una din tarile cele mai dezvoltate din America de Sud. Ce inseamna asta? Siguranta si confort. Dar si preturi mari. – Transportul public e in principal cu autobuzul, desi pe distante foarte lungi si rezervat cu ceva timp inainte, avionul poate fi o optiune interesanta si nu cu mult mai costisitoare. Tren exista pe anumite rute, si e cu mult mai ieftin, motiv pentru care cererea e mare si trebuie rezervat cu pana la trei luni inainte. Si n-am auzit ca s-ar putea cumpara online.- Serviciile de cazare sunt multe. Nu veti ramane pe drumuri daca nu aveti rezervare facuta de dinainte. In unele cazuri, s-ar putea sa fie chiar mai bine.
Inainte de toate, sa fim intelesi: nu va voi da sugestii de itinerarii; Argentina este o tara mult prea mare, sunt mult prea multe lucruri de vizitat, in functie de durata concediului si de anotimpul in care mergeti va veti putea concentra pe anumite regiuni si nu pe altele. Asa ca sa nu va faceti iluzii ca veti putea “vedea tot”. Exceptie facand cazul in care va mutati acolo.
Cand sa calatoresti in Argentina?
Luati-va o harta. Sau deschideti Google Maps. Ca sa stiti despre ce vorbesc. Pentru ca Argentina e o destinatie unde iti poti petrece un concediu in oricare perioada a anului, nu doar, asa cum am fi tentati sa credem, in vara australa, adica decembrie-februarie. Puteti merge si in august. Dar poate nu in Patagonia.
Aveti harta in fata, da? Bun. Hai sa vedem.Daca vreti, precum vor multi, sa vedeti sudul Argentinei cu toate peisajele spectaculoase pe care le ofera, cea mai buna perioada este intr-adevar iarna noastra, pentru ca acolo e vara. Chiar si asa, nu va asteptati la temperaturi caniculare, niste maxime de cam 25 de grade vara sunt normale pentru Bariloche, iar daca vreti sa ajungeti si mai in sud, pana in Tara de Foc, luati-va haine calduroase cu voi.
In schimb fasia centrala, cu Buenos Aires, Cordoba sau Mendoza, e un cuptor in ianuarie – februarie. Temperaturi ca in Bucuresti in zilele de cod rosu, multa umezeala in Buenos Aires, caldura mare, monser. Cei care nu suporta, ar fi o idee sa viziteze regiunea in perioadele intermediare – primavara si toamna. Desi din experienta va spun ca nu-i deloc rau sa mori de cald in ianuarie, cand Romania e luata, evident, pe nepregatite, de viscol, ca deh, iarna nu-i ca vara. Ei bine, in Buenos Aires este!
In Nordul Argentinei sunt doua regiuni care primesc vizitatori, desi una primeste muuuuuuult mai multi decat cealalta: cascada Iguazu si Nord-Vestul tarii, mai exact provinciile Salta si Jujuy. La cascada Iguazu n-am fost (asta e, nu le poti face pe toate), dar din cate am auzit, acolo e sezon turistic pe tot parcursul anului. Nord-Vestul tarii, in schimb, e mai bine sa fie vizitat iarna, adica in timpul verii europene, din simplul motiv ca in decembrie – aprilie e sezon ploios. Calduros, dar ploios.
Cu autobuzul in Argentina – ce? cum? cat?
V-am spus-o si v-o repet: distantele sunt mari. Foarte mari. O cursa de autobuz “normala” va dura peste 20 de ore. Asa ca este mai mult decat important sa aveti cu voi o carte, un joc de carti, un mp3 player, pentru ca altfel timpul trece foarte greu. Si in majoritatea cazului peisajul e destul de monoton si nu foarte spectaculos.
Vestea buna e ca autobuzele care va vor transporta tot timpul asta sunt moderne si comode, au aer conditionat, toaleta si, pentru anumite categorii de servicii, ofera si mancare la bord. Categoriile de servicii sunt mai multe, dar cel mai des intalnite sunt “semi-cama” si “cama”. “Semi-cama” sunt scaune rabatabile, in care unii reusesc sa doarma bine, altii mai putin, si unde serviciul de catering nu e obligatoriu. E, in schimb, mai ieftin. Optiunea mai scumpa si mai confortabila este “cama”, unde fotoliile sunt mai spatioase, se dau pe spate si mai mult (dar nu de tot), se ofera mai multe mese pe zi si, in unele cazuri, si paturica in timpul noptii.
Ce companii de autobuz sunt cele mai bune? Multe, nu le enumar pentru ca serviciile sunt comparabile si nu toate companiile opereaza toate rutele. Exista cateva site-uri unde puteti cauta cursele de autobuz pentru fiecare destinatie si data care va intereseaza, puteti vedea si compara preturile diferitelor companii, precum si disponibilitatea locurilor pe fiecare cursa:Pataforma 10Ticket OnlineTicket Online ofera si posibilitatea de a cumpara biletele online pentru posesorii de carduri emise in afara Argentinei, dar functioneaza doar daca aveti card Visa.
Iar preturile? Nu va luati dupa Lonely Planet! Preturile de acolo nu sunt actualizate, toti posesorii de ghiduri LP, chiar si ultima editie, se plang de faptul ca preturile din teren sunt duble, si acestea continua sa creasca, consecinta a inflatiei infricosatoare din Argentina. Oricum, pregatiti-va sa platiti peste 100-150 eur pentru o cursa de autobuz de 20 de ore la categoria “cama”. Ce va sugerez eu este sa consultati siturile de mai sus, unde informatia va fi la zi.
Merita sa stiti, totusi, ca in extra-sezon (adica in perioada aprilie-noiembrie) multe companii ofera bilete la pret redus, oferte de care n-ar fi rau sa profitati.
O optiune de care am auzit prea tarziu este South Pass, un abonament care iti ofera posibilitatea de a cumpara 5, 7 sau 15 calatorii la un pret mai mult decat atractiv. Detalii aici.
Unde sa stai?
Sa fim intelesi: nu va voi recomanda nici hoteluri sau locuri de cazare. Eu in general calatoresc relativ low-cost, stau la hosteluri si nu la hotel, si criteriile pe care le folosesc eu in alegerea locului unde innoptez s-ar putea sa nu fie aceleasi cu ale majoritatii. Cateva informatii pot, insa, sa va dau.
In Argentina sunt multe hosteluri. In aproape orice loc unde veti ajunge, chiar si in cele relativ ferite de afluxul de turisti, nu veti avea probleme in a va caza la pret redus. Daca nu sunt hosteluri sunt “hospedajes”, adica camere inchiriate in casele unor familii. Uneori acestea sunt mai ieftine decat hostelurile, alteori nu. Atentie, insa, in perioadele de varf (ianuarie – februarie), cand toti argentinienii isi iau vacanta, s-ar putea sa aveti nevoie de rezervare facuta cu cateva zile inainte. In special in Patagonia. In extra-sezon, insa, s-ar putea sa fie mai bine sa va lasati la voia intamplarii. Pentru ca in multe locuri unde veti ajunge veti fi astepati la terminalul de autobuz de catre proprietarii hostelurilor, cu care veti putea negocia preturile (veti iesi mai ieftin decat cu rezervare prealabila) si veti putea compara alternativele.
Ca tot am ajuns la preturi, eu am platit intre 5 si 18 euro pe noapte pentru un pat intr-un dormitor la hostel. Cele mai mici preturi le-am gasit in Nord-Vest, in extra-sezon, in zona centrala (Cordoba, Mendoza, San Juan) preturile se invarteau in jurul sumei de 10-11 eur, iar pe masura ce avansam inspre sud cresteau. Cea mai scumpa cazare fiind in Patagonia.
Alte informatii utile
In majoritatea terminalelor de autobuz veti gasi cate un birou de informare turistica. E locul unde puteti obtine o harta a locului, puteti intreba care sunt optiunile de cazare, in caz ca nu aveti rezervare si nu va asteapta nimeni pe peron, iar daca aveti o rezervare cei de la informatii va vor putea ajuta sa va orientati. Evident, veti putea obtine si sugestii de vizitare si adrese utile, dar in momentul in care ajungeti cu rucsacul in spate in autogara unui oras nou, cred ca prioritatea ar fi sa scapati de povara din spate, nu?
Un lucru trebuie sa mai stiti: informatiile din acest articol au fost testate, pe cat posibil, de mine, in perioada ianuarie – mai 2012. Din pacate, insa, Argentina este o tara in care inflatia este foarte mare, asa ca preturile sunt intr-o crestere continua si accentuata. Chiar in momentul in care cititi randurile de fata s-ar putea sa aiba loc o noua scumpire. Asa ca verificati de doua ori preturile inainte sa porniti la drum.