Coronavirus: Modul in care pandemia a schimbat economia mondiala

Nu Rata

Pandemia de coronavirus a ajuns in aproape toate tarile din lume. Raspandirea sa a lasat economiile si intreprinderile nationale sa numere costurile, in timp ce guvernele se lupta cu noi masuri de blocare pentru a combate raspandirea virusului. In ciuda dezvoltarii de noi vaccinuri, multi inca se intreaba cum ar putea arata recuperarea.

Actiuni globale in flux

Schimbarile mari de pe pietele de valori, unde actiunile companiilor sunt cumparate si vandute, pot afecta valoarea pensiilor sau a conturilor de economii individuale (Isas).

FTSE, Dow Jones Industrial Average si Nikkei au inregistrat scaderi uriase, pe masura ce numarul cazurilor Covid-19 a crescut in primele luni ale crizei.

Principalele piete bursiere din Asia si SUA si-au revenit dupa anuntul primului vaccin din noiembrie, dar FTSE este inca pe teritoriu negativ. FTSE a scazut cu 14,3% in 2020 , cea mai slaba performanta din 2008.

Ca raspuns, bancile centrale din multe tari, inclusiv Marea Britanie, au redus ratele dobanzii. Acest lucru ar trebui, teoretic, sa reduca imprumuturile si sa incurajeze cheltuielile pentru a stimula economia.

Unele piete au recuperat teren in ianuarie anul acesta, dar aceasta este o tendinta normala cunoscuta sub numele de ,,efectul ianuarie”.

Analistii sunt ingrijorati ca posibilitatea unor blocaje suplimentare si intarzieri in programele de vaccinare ar putea declansa o volatilitate mai mare a pietei in acest an.

Ratele somajului au crescut in marile economii.

In Statele Unite, proportia persoanelor fara loc de munca a atins un total anual de 8,9%, potrivit Fondului Monetar International (FMI), indicand sfarsitul unui deceniu de extindere a locurilor de munca.

Milioane de muncitori au fost, de asemenea, angajati in sisteme de mentinere a locurilor de munca sustinute de guvern, intrucat parti ale economiei, cum ar fi turismul si ospitalitatea, s-au oprit aproape.

Numarul de noi oportunitati de angajare este inca foarte scazut in multe tari.

Locurile de munca vacante din Australia au revenit la acelasi nivel din 2019, dar raman in urma in Franta, Spania, Marea Britanie si alte cateva tari.

Unii experti au avertizat ca ar putea trece ani inainte ca nivelurile de angajare sa revina la cele observate inainte de pandemie.

Majoritatea tarilor sunt acum in recesiune

Daca economia creste, asta inseamna, in general, mai multa bogatie si mai multe locuri de munca noi.

Se masoara luand in considerare modificarea procentuala a produsului intern brut sau valoarea bunurilor si serviciilor produse, de obicei in decurs de trei luni sau un an. FMI estimeaza ca economia globala a scazut cu 4,4% in 2020. Organizatia a descris declinul ca fiind cel mai grav de la Marea Depresiune din anii 1930.

Singura economie majora care a crescut in 2020 a fost China. A inregistrat o crestere de 2,3% . Cu toate acestea, FMI prezice o crestere globala de 5,2% in 2021. Acest lucru va fi condus in principal de tari precum India si China, prognozate sa creasca cu 8,8%, respectiv 8,2%.

Redresarea in economiile mari, dependente de servicii, care au fost puternic afectate de focar, cum ar fi Marea Britanie sau Italia, se asteapta sa fie lenta.

Calatorie inca departe de a decola

Industria turismului a fost grav afectata, companiile aeriene taind zborurile si clientii anuland calatoriile de afaceri si sarbatorile.

Noile variante ale virusului – descoperite abia in ultimele luni – au fortat multe tari sa introduca restrictii mai stricte de calatorie.

Datele de la serviciul de urmarire a zborului Flight Radar 24 arata ca numarul zborurilor la nivel global a avut un mare impact in 2020 si este inca departe de recuperare.

Datele de la Transparent – o companie de informatii de varf din industrie, care acopera peste 35 de milioane de hoteluri si inchirieri din intreaga lume – a inregistrat o scadere a rezervarilor in toate destinatiile de calatorie de top.

S-au pierdut miliarde de dolari in 2020 si, desi prognoza pentru 2021 este mai buna, multi analisti cred ca calatoriile si turismul international nu vor reveni la nivelurile normale de pre-pandemie pana in jurul anului 2025.

Recente