Banca Centrala a Chinei a ridicat, pentru a doua oara in mai putin de trei luni, cuantumul rezervelor obligatorii ale bancilor comerciale pentru a facilita creditele. Beijigul demonstreaza astfel ca este mai preocupat de evolutia cresterii decat de inflatie.
Autoritatile chineze sunt pe cale sa opereze o schimbare in politica economica a tarii. Daca anul 2011 a fost dominat de necesitatea de a controla inflatia, partial din cauza cresterii preturilor la produsele alimentare, 2012 ar putea fi marcat de masuri favorabile cresterii. China si-a fixat un obiectiv de crestere economica pentru 2012 inferior ratei de 8% din anii precedenti, a declarat vicepresedintele chinez Xi Jinping, care a precizat totusi ca economia chineza nu-si va incetini ritmul de crestere de o maniera notabila. In opinia sa, reducerea obiectivului de crestere economica va permite diminuarea presiunii asupra inflatiei, energiei, resurselor si mediului.
Inflatie superioara obiectivului de 4%
Premierul chinez Wen Jiabao a subliniat deja, la inceputul acestei luni, ca guvernul supravegheaza atent evolutia celei de-a doua economii mondiale, precizand ca unele ajustari macroeconomice vor fi efectuate in cursul primului trimestru.
Chiar daca indicele preturilor de consum (IPC), principalul indicator al inflatiei, a crescut la 4,5% fata de 4,1% in decembrie, Beijingul pare sa considere ca, in ciuda unei inflatii de +5,4% in 2011, usor superioara obiectivului de +4% fixat de guvern, pericolul vine din alta parte. Riscul unei reduceri a cresterii, legat in principal de criza din zona euro, principala piata de export a Chinei, a determinat Banca Populara a Chinei (numele oficial al Bancii Centrale) sa anunte scaderea, modesta, cu 0,5 puncte, a rezervelor obligatorii ale bancilor incepand din 24 februarie.
Rezerve minime obligatorii de 20,5%
Cu aceasta reducere, a doua, chiar si de 0,5 puncte, rata rezervelor minime obligatorii pentru marile banci comerciale din China este acum de 20,5%. Masura vizeaza relaxarea conditiilor de creditare pentru a favoriza investitiile si se inscrie in politica guvernamentala de relaxare monetara pe care executivul a anuntat-o, politica favorabila intreprinderilor mici si mijlocii, dar si sectorului imobliar prin facilitarea accesului populatiei la achizitionarea de locuinte.
Analistii considera insa ca, in ciuda obiectivelor bine definite in planul cincinal, in principal o crestere bazata pe consumul intern si exporturi, dezvoltarea economiei chineze ramane totusi instabila, dezechilibrata si prost condusa. Si pericolul este acela ca s-ar putea confrunta in aceste conditii cu probleme sociale.
O incetinire a cresterii care nelinisteste Beijingul
China si-a fixat pentru 2012 un obiectiv de crestere a Produsului Intern Brut de 7,5%, acesta fiind considerat mai mult o linie directoare decat un obiectiv serios, si va fi anuntat de catre premierul chinez la inceputul lunii martie, cu ocazia reuniunii anuale a Parlamentului, afirma presa franceza care citeaza o analiza Reuters.