Ce este restructurarea cognitiva?

Nu Rata

Ce s-ar intampla daca partenerul tau te-ar lasa? Cu siguranta ai spune ca este ceva oribil. Acum, este cu adevarat ceva oribil? Cate lucruri oribile exista pe lumea asta? Cate sunt mai oribile ca partenerul nostru ne paraseste sau ca fiul nostru a picat un examen? Va veti intreba despre ce sunt aceste intrebari, iar astazi vom vorbi despre restructurarea cognitiva.

Restructurarea cognitiva este o tehnica care se concentreaza asupra gandurilor noastre . Prin ea, oamenii sunt invatati sa schimbe acele ganduri dezadaptative pentru altii care ne ajuta sa nu suferim atat de mult. Astfel, restructurarea cognitiva este una dintre cele mai sugestive tehnici cognitiv-comportamentale din repertoriul unui psiholog. Daca schimbam anumite ganduri, vom schimba emotiile asociate acestora, ceea ce ne va face sa ne simtim mai bine.

Un gand este o ipoteza

Restructurarea cognitiva consta in faptul ca clientul, cu ajutorul psihologului, identifica si pune sub semnul intrebarii gandurile dezadaptative ale acestuia . Astfel, acestea vor fi inlocuite cu altele mai adecvate si tulburarile emotionale cauzate de primele vor fi reduse sau eliminate.

In restructurarea cognitiva, gandurile sunt considerate ipoteze . Terapeutul si pacientul lucreaza impreuna pentru a colecta date pentru a determina daca aceste ipoteze sunt corecte sau utile. In loc sa le spuna pacientilor care sunt gandurile alternative valide, terapeutul pune o serie de intrebari. In continuare, veti proiecta experimente comportamentale pentru ca pacientii sa evalueze si sa le testeze gandurile negative.

In cele din urma, pacientii vor ajunge la o concluzie despre validitatea sau utilitatea unor astfel de ganduri. Dupa cum vedem, psihologul sau terapeutul nu impune nimic. Pacientul insusi este cel care trage concluziile din experimentele pe care le efectueaza.

Bazele teoretice ale restructurarii cognitive

Restructurarea cognitiva se bazeaza pe anumite ipoteze teoretice . Aceste ipoteze teoretice sunt dupa cum urmeaza:

  • Modul in care oamenii isi structureaza cognitiv experientele are o influenta fundamentala asupra modului in care se simt si actioneaza, precum si asupra reactiilor fizice pe care le au . Cu alte cuvinte, reactia noastra la un anumit eveniment depinde in principal de modul in care il percepem, il privim, il pretuim si il interpretam.

Sa ne imaginam ca intalnim o persoana pe care o cunoastem de putin timp. Ne place de el, dar a trecut o jumatate de ora si nu a aparut. Daca interpretarea noastra este ca nu este interesat de noi, ne vom simti tristi si nu vom stabili din nou contactul.

Dar daca ne gandim ca intarzierea se datoreaza unui eveniment neprevazut sau unei greseli de timp, reactia noastra emotionala si comportamentala va fi foarte diferita. Pe de alta parte, afectul, comportamentul si reactiile fizice se influenteaza reciproc si ajuta la mentinerea gandurilor.

  • Gandurile oamenilor pot fi identificate prin metode precum interviuri, chestionare si auto-rapoarte . Multe dintre aceste ganduri sunt constiente, iar altele sunt preconstiente, dar persoana este capabila sa aiba acces la ele.
  • Este posibil sa schimbi gandurile oamenilor . Aceasta poate fi folosita pentru a produce schimbari terapeutice.

Modelul ABC de restructurare cognitiva

Modelul cognitiv pe care se bazeaza restructurarea cognitiva a fost numit de unii autori modelul ABC (de exemplu, Ellis, 1979a). Cele trei litere se refera la urmatoarele:

Litera A se refera la o situatie, un eveniment sau o experienta din viata reala care activeaza . De exemplu, sa fii criticat de o persoana foarte draga sau sa pierzi un examen.

Litera B desemneaza cognitiile (gandurile) adecvate sau neadecvate ale pacientului despre situatie (A) . Cognitiile se refera si la procesele cognitive. Acestea includ perceptia, atentia, memoria, rationamentul si interpretarea.

Ipotezele si convingerile pe care le are o persoana fac mai usor sa apara anumite erori in procesarea informatiilor. Printre aceste erori sau prejudecati gasim suprageneralizarea, filtrarea, gandirea dihotomica, catastrofizarea etc.

In cele din urma, litera C se refera la consecintele emotionale, comportamentale si fizice ale lui B (cognitii) . De exemplu, simtirea fricii, tremurul si fuga atunci cand interpretezi aspectul unui caine care se apropie latrand intr-un mod amenintator.

Emotiile, comportamentul si reactiile fizice se influenteaza reciproc si ajuta la mentinerea cognitiilor . In modelul ABC, cognitiile preced intotdeauna emotia. Cu toate acestea, emotia poate exista pentru cateva momente fara cunostinte prealabile.

O presupunere de baza in utilizarea restructurarii cognitive este ca cognitiile joaca un rol important in explicarea comportamentului uman in general si a tulburarilor emotionale in special.

Dupa cum am vazut, conform restructurarii cognitive, evenimentele in sine nu sunt responsabile pentru reactiile noastre emotionale si comportamentale . Ar fi asteptarile si interpretarile acestor evenimente, impreuna cu credintele legate de ele, cele care sunt responsabile pentru felul in care ne simtim si ceea ce facem.

Recente