A fi pion poate fi unul dintre cele mai palpitante roluri

Nu Rata

Cu romane ca Ancillary Justice de Ann Leckie, Ascension de Jacqueline Koyanagi sau Fortune’s Pawn, 2013 a fost primul an din istoria science fiction-ului in care scriitoarele s-au aflat la paritate cu barbatii in ceea ce priveste space opera.

Mai mult, daca adaugam The Shining Girls de Lauren Beukes sau The Best of All Possible Worlds de Karen Lord, anul care tocmai s-a incheiat va fi fost dintre cele mai reusite din punctul de vedere al science fiction-ului publicat de femei. Iar daca ne gandim ca in 2014 Jo Walton, Cat Valente sau N.K. Jemisin vor publica primele lor romane science fiction, nu putem decat sa spunem ca acest subgen al literaturii speculative, viu si departe de a fi blazat, pare din ce in ce mai interesant.

Devi Morris este un mercenar care poseda unul dintre cele mai frumoase si mai mortale costume de lupta din galaxie. Insa ea doreste sa faca parte dintr-o armata de elita, iar pentru a fi remarcata decide sa se angajeze pe nava Glorious Fool, o nava care atrage necazurile ca un magnet si pe care un an petrecut ca ofiter de securitate echivaleaza cu cinci oriunde altundeva.

De la Razboiul batrinilor nu am mai citit un science fiction atat de savuros si de palpitant ca Fortune’s Pawn. Ca romanul lui Scalzi, cartea lui Rachel Bach este in parte military SF, insa, spre deosebire de Razboiul batrinilor, Fortune’s Pawn este partial space opera, partial horror, si totul e povestit din punctul de vedere – absolut inedit – al unei femei-soldat, perfect feminina si, in egala masura, un ucigas cu sange rece si cu puteri supraomenesti. Autoarea marturiseste ca inspiratia cea mai importanta pentru Devi a fost Ripley din seria Alien si, daca e sa te inspire vreun personaj dintr-un film science fiction, nu cred ca Bach putea gasi unul mai bun decat creatia lui Ridley Scott.

Rachel Bach arunca in aceasta carte aproape tot ceea ce si-ar putea dori un fan al povestilor din spatiul cosmic: civilizatii interesante, extraterestri stranii, monstri aproape invincibili, arme devastatoare, batalii spatiale si „la baioneta”, universuri paralele, politica, comert, plus … zombi extraterestri. Si totul e privit din perspectiva unei femei care abia asteapta sa le zboare fulgii masculilor din toate rasele… dar care in acelasi timp se va indragosti lulea de cel mai bizar dintre ei.

Singura dezamagire a fost finalul. Este adevarat ca acesta este doar primul volum al seriei, dar parca prea a fost aruncat pe fereastra intregul timp pe care cititorul l-a investit alaturi de Devi, in timp ce aceasta incerca sa descopere misterele ce inconjurau nava Glorious Fool si straniul ei echipaj. Insa finalul nu umbreste faptul ca Devi este un personaj aproape unic in SF-ul militar. Si, la fel ca Breq din Ancillary Justice, care nu poate diferentia sexele, sau Alana din Ascension, care sufera de una dintre ele mai crunte dizabilitati, si personajul central din Fortune’s Pawn ne poarta intr-o calatorie cum nu s-a mai scris pana acum in subgenul space opera.

Recente