Cum sa tratezi decalcificarea dintilor?

Nu Rata

Decalcificarea dintilor consta in scaderea cantitatii de calciu care se afla in organism si care se remarca prin slabirea semnificativa suferita de tesuturile dure ale corpului. Aceasta este o problema foarte periculoasa, care poate scadea activitatea nervoasa si neuromusculara, precum si functiile musculare.

Se caracterizeaza printr-o inmuiere a dintilor, care cu trecerea timpului devine evidenta, datorita pierderii de calciu, ceea ce o determina sa favorizeze aparitia cariilor. In stadiile incipiente, apare o zona pigmentata galbuie sau maro, care in ambele cazuri este bine delimitata. Cand pata este alba, tencuiala devine usor aspra, din cauza decalcificarii superficiale a smaltului.

In aceste cazuri , cel mai bun tratament este vitamina D, care ajuta organismul sa absoarba mai bine calciul, iar decalcificarea poate fi prevenita daca este capabil sa absoarba suficient calciu. O dieta bogata in calciu ajuta si la intarirea dintilor. Intarirea dintilor poate fi realizata fara a fi nevoie de echipamente specializate, dar atunci cand se confrunta cu o problema de decalcifiere, cel mai bine este ca medicul dentist si pacientul sa colaboreze pentru a preveni aceasta. La vizitele de rutina, medicul va oferi pacientului produse de smalt, cum ar fi fluor si igiena orala, precum si folosirea atei dentare regulate si periajul zilnic.

Obiceiuri zilnice

Multi oameni consuma zilnic bauturi dulci, sucuri de fructe sau alimente foarte acide, dar probabil ca nu isi dau seama ca le-ar putea deteriora dintii. In timp, dintii pot pierde minerale si pot slabi. Anumite activitati zilnice (mancatul si consumul de alimente acide ) pot crea un dezechilibru acid oral.

Acidul din alimentele pe care le consumam si le bem poate face ca mineralele, calciul si fosfatul sa dispara din dinti. Cand acidul ataca un dinte, in dinte se creeaza mii de gauri microscopice care fac ca dintele sa para alb ca de creta cu o pata alba (sau negru daca a aparut deja carie). Pierderea de calciu si fosfat va duce la decalcificarea dintelui. Cand dintii sunt decalcificati, devin foarte sensibili si mai predispusi la carii.

Vestea buna este ca saliva noastra este mecanismul de aparare al corpului nostru. impotriva decalcifierii dintilor, deci datorita salivei si bunelor obiceiuri, poate fi un proces reversibil.

Principalele cauze ale decalcificarii dintilor

Cauza principala a dintilor decalcificati este acumularea de placa (un film bacterian lipicios, incolor) care se creeaza treptat. Periajul necorespunzator este, de asemenea, un motiv de decalcifiere a dintilor. Alte motive pot fi:

  • Utilizarea bretelelor (atunci cand suportul este indepartat, pot aparea pete albe)
  • Consumati alimente sau bauturi cu aciditate ridicata
  • Gura uscata poate determina, de asemenea, ca zonele de decalcifiere sa nu produca cantitatea potrivita de saliva.
  • Persoanele care sufera de reflux acid
  • Deficienta nutritionala

Detartrajul poate fi anulat cu produse dentare noi si cu ajutorul stomatologului dumneavoastra. Utilizarea zilnica a dintilor si periajul bun va pot ajuta sa obtineti rezultate bune.

Pete albe

Petele albe de pe dinti sunt, de asemenea, rezultatul decalcificarii si sunt o preocupare foarte frecventa in randul oamenilor. Aparitia unei pete albe calcaroase pe un dinte este primul semn de carie, indicand faptul ca exista decalcifiere a smaltului.  Decalcificarea smaltului apare atunci cand procesul de mineralizare a dintelui este intrerupt . Aceasta faza este vizibila inainte de aparitia cavitatiei si poate fi inversata de saliva.

Saliva curata gura de mancare si reziduurile din ceea ce mananci. Datorita salivei, sursele care favorizeaza aciditatea in gura sunt eliminate si, in plus, are capacitatea de a dilua si elimina acizii organici din straturile subtiri ale vasului. Saliva are ioni de calciu si fosfat, ceva esential pentru mentinerea echilibrului in gura. In plus, contine, de asemenea, electroliti si molecule organice care actioneaza pentru a stabiliza nivelurile de acid si pentru a promova ciclul de remineralizare al dintilor.

Ce este decalcificarea pe dinti?

Detartrajul sau petele albe de pe dinti (cunoscut si sub denumirea de demineralizare) este procesul prin care mineralele (in principal calciul si fosforul) sunt disipate din structura dintelui de catre acizii formati de bacterii. Procesul de inmultire si aderenta al bacteriilor incepe cu periajul slab sau cu formarea placii.

Bacteriile din placa au o capacitate suficienta de a se replica intr-un mediu oxigenat . Cu o igiena orala adecvata, placa bacteriana se ingroasa si patrunderea salivare este inhibata, ceea ce va provoca calciu si ioni atunci cand intra in contact cu dintele, se raspandeste in tartru si formeaza placa. Ca urmare a intregului proces, incep sa apara pete albe, iar dintii incep sa slabeasca.

Tratamentul decalcificarii pe dinti

Remineralizarea dintilor de decalcifiere necesita expunerea directa a salivei dupa ce placa sau tartrul au fost indepartate cu o curatare orala. Din nefericire, din cauza avansarii lente, suprafata smaltului poate remineraliza unele parti, dar lasa pe altele deteriorate. Zonele deteriorate pot aparea ca o cicatrice alba sub suprafata tare.

Demineralizarea si remineralizarea sunt procese de pierdere a mineralelor de la un dinte si de reparare a acestuia. Mentinerea unui mediu oral bun este cheia unei sanatati orale optime. Peroxidul de carbamida din gelul de albire ajuta la neutralizarea nivelului de acid. Se recomanda utilizarea gelului desensibilizant pentru a preveni agravarea petelor albe multiple si a zonelor decalcificate.

Recente