Casa Alba considera ca impozitul minim corporativ global este cheia unei abordari multilaterale mai largi

Nu Rata

Casa Alba a subliniat vineri ca efortul sau de a institui un impozit minim corporativ la nivel mondial este o prioritate majora pentru presedintele Joe Biden si reprezinta mai mult decat un simplu punct de discutie pentru economistii globului.

Daleep Singh, care este atat consilier adjunct pentru securitate nationala, cat si director adjunct al Consiliului Economic National, a declarat pentru CNBC ca efortul de a convinge aliatii sa adopte un impozit minim este motivat atat de factori de securitate economica, cat si de securitate nationala.

,,Nu este doar o problema fiscala. Este vorba despre: Cum finantam initiativele care credem ca sunt esentiale pentru reinnoirea noastra interna? ” el a spus.

Singh a explicat ca unirea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica in spatele taxei minime le-ar oferi tuturor membrilor sansa de a concura exclusiv pe capacitatea lor de a incuraja inovatia si ingeniozitatea fortei lor de munca respective.

Departamentul Trezoreriei SUA a preluat conducerea incercand sa convinga natiunile contemporane sa adopte un impozit minim global. Departamentul si-a  dezvaluit obiectivul de 15% joi  si a declarat ca a fost incurajat de conversatiile timpurii cu oficialii straini din ultima saptamana.

O taxa minima globala ar permite, de asemenea, guvernelor sa genereze mai bine venituri pentru proiectele interne pe care administratia Biden le considera importante pentru securitatea nationala, a spus Singh.

,,Strategia noastra de securitate nationala se bazeaza pe reinnoirea interna. Deci, genul de provocari pe care le descriau mai devreme – inegalitatea pe care o observam, importanta enorma a abordarii unei crize climatice existentiale, abandonul oamenilor din forta de munca – guvernul trebuie sa joace un rol mai activ in abordarea acelor provocari. „

Trezoreria a observat rapid ca propunerea de 15%, sub cea prevazuta de unii, ar trebui considerata ca un fel de etaj si ca discutiile ulterioare ar putea in cele din urma sa o duca mai sus.

In calitate de sef al departamentului, secretarul Janet Yellen a subliniat in repetate randuri importanta opririi unei ,,curse internationale catre ratele de impozitare corporativa globale. Daca o coalitie de tari este de acord cu rata de 15%, aceasta ar putea ajuta guvernele sa creasca veniturile si sa impiedice anumite jurisdictii sa monopolizeze piata pentru incorporare.

Tarile cu rate corporative mai mici, precum Irlanda si rata sa de 12,5%, si-au exprimat istoric indoielile cu privire la eforturile de a sustine sprijinul pentru o abordare unificata. Chiar si cativa parasitori ai planului ar putea pune in pericol initiativa stabilind rate mai mici si invitand in mod eficient companiile sa se mute acolo.

Rata medie corporativa de top in tarile OECD este de 23,5%, potrivit unui studiu al Fundatiei fiscale din 2020.

Totusi, cei care sunt in favoarea unui minim global sustin ca unele tari, prin diferite reduceri fiscale si stimulente, ademenesc in mod obisnuit corporatiile cu scheme de impozitare mult mai slabe.

Intrebat cum intentioneaza administratia sa convinga tarile cu impozite reduse sa accepte planurile Washingtonului, Singh a spus ca el si colegii sai subliniaza importanta conditiilor de concurenta echitabile in ceea ce priveste politica fiscala.

,,Suntem foarte clari: companiile concureaza de prea mult timp pe baza ratelor de impozitare [ale tarilor]. Aceasta este o cursa distructiva pana la capat, care ii lasa pe toti mai rau. Mai ales lucratorii, care genereaza o cota din ce in ce mai mare din veniturile noastre din impozite „, a spus el.

,,Asadar, propunerea noastra este de a conveni asupra unei cote minime de impozitare pentru corporatiile din intreaga lume. Si apoi, concuram pe capacitatea noastra de a inova, pe dinamismul fortei de munca si pe avantajul tehnologic „, a adaugat Singh.

Acesta poate fi motivul pentru care administratia Biden a optat pentru un criteriu de referinta flexibil: suficient de scazut pentru a nu speria tarile sceptice, dar deschis pentru modificarile de pe drum.

Rata ,,se potriveste cu impozitul minim pentru companiile extrem de profitabile pe care le propune Administratia Biden, deci 15% este in concordanta cu locul in care Biden considera cel mai scazut nivel al impozitelor pe profit, atunci cand toate deducerile sunt contabilizate in totalitate”, a declarat Ed Mills, analistul Raymond James CNBC intr-un e-mail joi seara.

,,Aceasta este mai mica decat cea propusa de presedintele Obama cu 19% si recunoaste ca chiar si 15% vor fi o greutate ridicata”, a adaugat el.

Administratia Biden se afla in mijlocul unor negatii acerbe acasa, in special pentru doua acte legislative masive care ar remodela in mod fundamental parti ale economiei SUA.

Planul american de locuri de munca greu de utilizat in infrastructura va investi cateva sute de miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura dura, dar si pentru a finanta inovatia stiintifica, pentru a plati asistenti medicali la domiciliu si pentru a construi aproximativ 500.000 de statii de incarcare a vehiculelor electrice.

Propunerea sa paralela, American Families Plan , ar aloca 1,8 trilioane de dolari pentru finantarea programelor sociale care includ concediu familial platit si colegiu comunitar gratuit.

Casa Alba spera sa finanteze o mare parte din aceste cheltuieli prin planul sau fiscal Made In America, o revizuire cuprinzatoare a codului fiscal care urmareste extinderea IRS pentru a combate evaziunea fiscala, pune capat bazei intensificate pentru evaluarea capitalului mostenit castiguri si instituie impozitul minim global.

Recente