Antonescu&Iohannis sau baronii? Cine decide pentru PNL

Nu Rata

Ziua de luni poate fi socotita „Ziua Z” a existenței USL, in condițiile in care cele doua tabere din interiorul Uniunii trebuie sa decida daca se despart acum sau vor amana (inca o data) momentul rupturii. Mutarea decisiva este așteptata de la cuplul Antonescu-Iohannis…

Evenimentele din ultimele zece zile au evidențiat clar dorința ambelor parți de a se delimita una de cealalta, tot dansul din aceste zile avand drept unic scop scoaterea „partenerilor” drept vinovați pentru ruperea USL. Atat PSD cat și PNL au ințeles demult ca desparțirea este inevitabila, insa momentul divorțului a fost amanat mereu din diverse considerente. Acum insa ne aflam intr-un moment propice. Mai decisa este acum tabara PNL, care a concluzionat inca de duminica seara ca nu mai poate ramane la guvernare in orice condiții.

Daca inițial PSD și PNL intenționau sa oficializeze desparțirea dupa alegerile europarlamentare (fiecare sperand ca rezultatele scrutinului vor crea o conjuncutura care sa-i fie favorabila), felul in care s-au precipitat evenimentele dupa indepartarea din Cabinet a lui Radu Stroe și apoi a lui Daniel Chițoiu (doi „liberali pesediști”) a accelerat mersul istoriei. Liberalii l-au propus in guvern pe Klaus Iohannis, iar tabara pesedista nu și-a putut ascunde ingrijorarea fața de posibilitatea apariției unui vector liberal de imagine in Cabinetul care pana acum s-a identificat practic cu Victor Ponta. Scandalul a evoluat cu introducerea unor condiții absurde (numirea lui Daniel Constantin ca vicepremier), iar acum carțile trebuie date pe fața.

PNL. Antonescu și Iohannis vor sa plece, dar mulți nu s-ar dezlipi de scaune

Crin Antonescu pare mai decis ca oricand sa iasa de la guvernare (cel puțin daca PSD va continua sa fie inflexibil in negocieri). Șeful liberal le-a spus duminica seara colegilor de partid pe care i-a reunit intr-o ședința informala, ca opțiunea ieșirii de la guvernare trebuie luata in calcul la modul cel mai serios, in condițiile in care PNL nu mai poate accepta condiția de partener junior la guvernare. De partea lui Antonescu s-a situat și prim-vicepreședintele Klaus Iohannis, care a intrat puternic in jocul politic in ultima vreme. Acesta este interesat in ieșirea de la guvernare – daca liberalii nu vor obține in negocieri condițiile dorite, adica inclusiv funcția de vicepremier pentru el – pentru a-și contura mai bine poziția de candidat la funcția de prim-ministru, pe care o vizeaza de multa vreme.

Momentul este ideal pentru a pune in practica ieșirea de la guvernare, o intenție mai veche a lui Crin Antonescu, nascuta atunci cand liderul liberal care a ințeles (dupa unii prea tarziu) ca nu se mai poate bizui pe „ciudata” susținere a PSD in cursa prezidențiala și ca trebuie sa-și pregateasca propria armata, mai mica dar mai fidela. A scoate in fața „cazul Iohannis” pentru a justifica ieșirea de la guvernare este cum nu se poate mai bine. A impune ideea ca PSD alege intre Iohannis și Voiculescu pe cel de-al doilea se potrivește cu dorința de a-i scoate pe oamenii lui Ponta vinovați de ruptura.

Pe de alta parte insa, lui Antonescu nu-i va fi așa de ușor precum ii era acum o saptamana sa iasa fara cicatrici serioase din episodul prezent. Acest lucru a fost evident și in ședința de duminica, cand mai tare sau mai incet, unii din liberali s-au exprimat pentru incercarea de a ramane la guvernare. Sunt destui, incepand cu cei aflați in funcții ministeriale sau echivalente și incheind cu șefii locali, cei care se vor dezlipi cu greu de scaunele guvernarii. De aceea, Antonescu va trebui sa ia in calcul ca vor urma niște tradari interne imediat ce USL se va rupe. In fond, nu le poate promite tuturor acestor nemulțumiți nimic nici pentru lunile urmatoare și nici macar pentru anii care vor urma dupa ce el ar ajunge (cum spera) la Cotroceni. Situația este speculata  de Calin Popescu Tariceanu, care incearca sa și-i apropie cat mai mult pe partizanii ramanerii „la ciolan”, iar evoluțiile pot fi surprinzatoare.

Cu toate acestea, ramanerea la putere (fie și provizorie, pana dupa europarlamentare) va fi de natura sa micșoreze și mai tare șansele șefului liberal la prezidențiale. Ramanerea la putere „de dragul partidului” ar arata un Antonescu slab, captiv al aparatului aflat teoretic in subordinea sa. Mai mult, ieșirea dupa europarlamentare din guvern ar putea fi una care va da mult mai rau, o conjunctura favorabila ca cea de acum fiind mult mai puțin probabila.

PSD. Frica lui Ponta

De partea cealalta, Victor Ponta nu e nici el foarte sigur pe ce vrea sa faca. E clar ca a fost pus in incurcatura de propunerea ca Iohannis sa devina vicepremier și in momentul de fața i se pare ca orice ar face, ar avea de pierdut pe termen scurt.

Chiar daca inainte de intalnirea decisiva din USL de luni premierul a preferat sa braveze mergand la un meci de baschet, lui Ponta ii este pur și simplu teama de momentul in care va trebuie sa vina in fața Parlamentului pentru a cere un nou vot de incredere, pentru o structura guvernamentala fara liberali. Majoritatea pe care se bizuie este fragila (la limita chiar). Desigur, va putea cere ajutorul UDMR (sau chiar al PDL poate), insa structural Ponta este un om fricos și prefera in general sa evite situațiile limita. De asemenea, aruncarea in aventura prezidențiala (pentru care PSD nu a gasit inca un candidat) este un alt motiv de teama pentru premier: perspectiva ca partidul sa-l forțeze sa candideze precum s-a intamplat cu Adrian Nastase in 2004 ii da frisoane lui Ponta. N-ar vrea cu niciun chip sa impartașeasca soarta inaintașului sau, care pierzand cursa pentru Cotroceni a pierdut tot.

Pe de alta parte, „poporul PSD” și-ar dori sa scape de liberali pentru ca, pragmatic vorbind, ramane mai mult pentru tine cand imparți halca puterii cu alde Voiculescu, Oprea și eventual Kelemen Hunor, decat atunci cand faci asta cu Iohannis și Antonescu. Și cum Ponta va ezita ca de obicei pana in ultima clipa nefacand pasul decisiv decat impins de la spate, e de așteptat ca parerea „poporului PSD” sa conteze destul de mult.

Va fi sau nu luni ultima zi a USL? Liberalii și social-democrații par doi cicliști de velodrom. Urmarirea au ralenti ar trebui sa se incheie pentru ca s-a intrat in ultimul tur de pista și se vede finishul. Dar cineva trebuie sa atace decisiv. Va face Crin Antonescu acest pas, infruntandu-l nu doar pe Victor Ponta, ci și pe acei peneliști care nu vor sa dea drumul ciolanului?

Recente