Arheologii israelieni gasesc o lampa cu ulei de bronz rar

Nu Rata

Lampa de bronz, in forma de chip grotesc taiat in jumatate, a fost depusa in mod intentionat in fundatiile unei cladiri in urma cu aproximativ 1.900 de ani, ca depozit de fundatie, potrivit arheologilor de la Israel Antiquities Authority (IAA).

Lampa cu ulei de bronz, veche de 1.900 de ani, a fost gasita in Ierusalim, Israel.

,,Lampile decorate cu ulei de bronz au fost descoperite in tot Imperiul Roman”, a spus arheologul IAA, dr. Yuval Baruch.

,,In cea mai mare parte, astfel de lampi cu ulei stateau pe candelabre elegante sau erau agatate de un lant”.

,,Colectiile din intreaga lume contin mii de lampi de bronz, dintre care multe au fost realizate in forme complicate, indicand libertatea artistica pe care o aveau artistii metalici romani.”

Dr. Baruch si colegii sai au gasit lampa cu ulei de bronz, veche de 1.900 de ani, in timpul sapaturilor din Parcul National Orasul David din Ierusalim.

,,Aceasta lampa este o descoperire unica si, din cate stim, prima de acest gen descoperita in Israel. Unicitatea obiectului actual este ca este doar o jumatate de fata „, au spus ei.

,,Poate ca a fost pur si simplu o chestiune practica. Lampa ar fi putut fi atasata la un obiect plat sau la un perete, servind drept lampa de perete, dar nu ar trebui exclusa posibilitatea ca acesta sa fie un obiect folosit intr-un fel de ritual ceremonial.

Arheologii au gasit, de asemenea, o fitila bine conservata din in in interiorul lampii.

,,Zacamintele (ofrandele) de fundatie erau raspandite in lumea antica si erau destinate norocului si pentru a asigura existenta continua a cladirii si a ocupantilor acesteia si erau de obicei ingropate sub etajele cladirilor sau fundatiilor”, a spus dr. Baruch si Arheologul IAA Dr. Ari Levy.

,,Cladirea unde a fost descoperita lampa a fost construita direct deasupra drumului de pelerinaj la sfarsitul perioadei celui de-al Doilea Templu”, a adaugat dr. Levy.

,,Constructia unei astfel de structuri masive in perioada de dupa distrugerea Ierusalimului evreiesc demonstreaza importanta zonei chiar si dupa distrugerea celui de-al Doilea Templu.”

,,Este posibil ca importanta cladirii si necesitatea de a-i binecuvanta activitatea cu noroc prin ingroparea unui zacamant de fundatie, sa se fi datorat apropierii sale de bazinul Siloam, care a fost folosit si in perioada romana ca sursa centrala de apa in oras. „

Pestera din Africa de Sud a adapostit stramosii umani cu 1,8 milioane de ani in urma. Mozaicul vechi de 1.600 de ani a fost descoperit la Tel Yavne, Israel. 

Recente