Partidul verde Partidul verde

Cruţaţi spaţiile verzi şi Parcul Cetăţii din Deva

Jun 4th, 2012 | By | Category: Articole

Scrisoare deschisă

către dl. Mircia Muntean

primarul municipiului Deva

            Stimate domnule Mircia Muntean, vă scriu această scrisoare deschisă nu din poziţia mea de Consilier de stat în Aparatul de Lucru al Primului Ministru, pe probleme de mediu şi relaţia cu societatea civilă, şi nici din aceea preşedinte al partidului „Mişcarea Verzilor – Democraţi Agrarieni”.

Vă scriu în calitate de simplu cetăţean care este profund legat de oraşul Deva. Am locuit aproape 14 ani (până în 1987) în acest oraş şi îi datorez faptul că am primit o educaţie temeinică şi am fost înconjurat de persoane de foarte bună calitate. Simpla vizitare a lui la peste două decenii de când m-am mutat în Bucureşti îmi produce emoţii şi nostalgii intense. Pentru fiecare reuşită a oamenilor din Deva jubilez, iar fiecare problemă care îl afectează o receptez ca pe o chestiune care mă afectează direct.

Domnule Muntean, respectul pentru mediu reprezintă o marcă a civilizaţiei… Oraşele europene cele mai vizitate de turişti impresionează şi atrag şi prin spaţii verzi şi parcuri, nu doar prin clădiri sau muzee. Din nefericire, Deva se bucură astăzi de puţine spaţii verzi amenajate. Doar 2,5 mp pentru fiecare locuitor este nepermis de puţin, cam de 10 ori sub minimul de spaţii verzi cerute în oraşele  Uniunii Eropene.

Deva – pietre în loc de spaţii verzi pe marginea drumului

            Deva are, aşadar, o acută nevoie de o extindere a acestora. Din nefericire, chiar şi unele spaţii de la marginea trotuarelor care ar fi putut fi verzi au fost ocupate cu pietre…

Mai mult, Parcul Cetăţii este acum ameninţat de lucrări de “amenajare” care îi vor restrânge aria verde prin betonarea unor zone în forma unei table de şah. Ca fost campion judeţean de şah la juniori timp de mai mulţi ani vă spun că, punând lucrurile în balanţă, preţul este prea mare…

Şantier în lucru – Parcul Cetăţii din Deva

            Aşadar, vă rog: lăsaţi intacte spaţiile verzi existente! Oraşul cere amenajarea unor noi zone ca parcuri. În eventualitatea unor lucrări pentru crearea unor noi parcuri, ar putea fi avute în vedere configuraţii ale zonelor respective care să includă şi o tablă de şah la dimensiuni mari. Dar Parcul Cetăţii nu trebuie să îşi reducă suprafaţa verde… Ceea ce este deja consacrat drept o valoare a oraşului trebuie prezervat, nu supus unei intervenţii care poate afecta.

Dumneavoastră aţi avut mai multe mandate de primar. Aşadar nu aţi dus lipsă de timp pentru realizarea unor proiecte. Vă rog să nu forţaţi acum, pe finalul acestui mandat, începerea unei lucrări care ar afecta Parcul Cetăţii. Plăcuţa amplasată acolo prevede că lucrările ar demara în cursul lunii iunie, anul curent…

Vă rog să suspendaţi începerea acestor lucrări pentru a da timp viitoarei administraţii care se va instala după alegerile locale din 10 iunie, de a consulta cetăţenii şi de a reflecta asupra oportunităţii unor asemenea lucrări de intervenţie asupra Parcului din Deva.

 

Vă mulţumesc anticipat şi vă doresc o zi frumoasă…

 

Remus Cernea

http://www.facebook.com/remus.cernea

remuscernea.ro@gmail.com

0727.583.594

Leave Comment