Partidul verde Partidul verde

Mişcarea Verzilor condamnă boicotul la care a recurs preşedintele României, Traian Băsescu faţă de Polonia, organizatoarea Summit-ului de la Varşovia

May 27th, 2011 | By | Category: Comunicate

Mişcarea Verzilor condamnă boicotul la care a recurs preşedintele României, Traian Băsescu faţă de Polonia, organizatoarea Summit-ului de la Varşovia, faţă de statele participante şi faţă de preşedintele SUA, Barack Obama, care este invitat


La cea de a 17-a reuniune a statelor central şi est europene de la Varşovia, din 27-28 mai 2011, unde va fi prezent, ca invitat, şi preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, preşedintele României, Traian Băsescu, a refuzat să participe. Decizia de boicotare de a acestui summit de către ţara noastră reprezintă un gest diplomatic regretabil care arată o dată în plus faptul că actuala conducere de la Bucureşti tinde să excludă România, prin decizii politice nesăbuite, din familia statelor democratice aliate şi partenere. Să ne amintim că România anunţase acum cca 6 luni, la îndemnul Chinei, şi boicotarea ceremoniei de decernare a Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo, decizie la care a revenit în ultimul moment. Acum câteva luni a sugerat şi că va condiţiona aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană de admiterea ţării noastre în spaţiul Schengen.
Logica boicotării summit-ului de la Varşovia este una a încetării brutale a dialogului cu vecinii şi aliaţii noştri, inclusiv cu Statele Unite, şi reprezintă o dovadă clară a plasării României pe o traiectorie diplomatică opusă interesului naţional.

Mişcarea Verzilor consideră că România comite o gafă diplomatică imensă prin neparticiparea la summit-ul de la Varşovia. Ar trebui utilizate în mod responsabil toate căile de dialog şi cooperare cu statele din estul şi centrul Europei.

România se numără printre ultimele democraţii care nu recunosc independenţa Kosovo. Preocuparea ţării noastre în privinţa Kosovo ar trebui să vizeze democratizarea acestui nou stat, recunoaşterea şi respectarea drepturilor minorităţii sârbe, a minorităţii Rroma şi a altor minorităţi, reducerea criminalităţii şi a traficului de fiinţe umane, protejarea patrimoniului cultural şi religios, crearea unui spaţiu regional de cooperare economică funcţional etc. România s-a implicat în războiul din 1999, acordând spaţiul aerian pentru efectuarea unor bombardamente NATO. De asemenea, ţara noastră a contribuit cu trupe de menţinere a păcii în Kosovo. Efortul nostru alături de comunitatea internaţională va trebui continuat, dar este foarte important ca România să se alăture democraţiilor care, în marea lor majoritate, au recunoscut deja Kosovo: Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Olanda, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Suedia, Finlanda, Portugalia, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Canada, Letonia, Estonia, Lituania, Elveţia, Cehia, Croaţia, Slovenia, Japonia, Australia şamd. Până în acest moment 75 de state au recunoscut Kosovo. În 22 iulie 2010, Curtea Internaţională de Justiţie a decis că declaraţia de independenţă a Kosovo este legală.

Harta ţărilor care recunosc independenţa Kosovo

(cu verde sunt statele care au recunoscut deja independenţa Kosovo)

Dintre ţările membre ale UE doar Spania, Slovacia, Cipru şi Grecia nu au recunoscut încă independenţa Kosovo. Printre ţările care nu au recunoscut acest stat se numără Rusia, China, Serbia, Belarus, Ucraina, Mongolia, India şamd. Atitudinea României este însă cu atât mai gravă şi mai inadecvată cu cât la Varşovia vor participa 17 şefi de state, inclusiv din partea unor state care nu recunosc independenţa Kosovo, precum Rusia sau Moldova.

Această atitudine de boicot nu este, aşadar, una în măsură să pună România într-o postură şi companie onorantă pe plan internaţional. Ţara noastră poate face, desigur, opinie separată în anumite chestiuni, dar este important să se exprime în cadrul reuniunilor de acest tip, nu să închidă dialogul prin neparticipare.

Decizia preşedintelui României de a boicota Summit-ul de la Varşovia nu face decât să marginalizeze şi să izoleze o dată în plus ţara noastră pe plan internaţional.

Contact Mişcarea Verzilor:

Claudiu Crăciun, Co-preşedinte
0768.002.692
claudiu.craciun@miscareaverzilor.eu

Remus Cernea, Co-preşedinte
0727.583.594
remuscernea.ro@gmail.com

www.miscareaverzilor.eu
http://www.facebook.com/MiscareaVerzilor.EU

9 comments
Leave a comment »

 1. 99% corect, referinţa la Obama nu e neapărat pertinentă, numitul Laureat al Premiului Nobel pentru pace nefiind decât un Bush cu capacităţi sporite de ţinere a discursurilor.
  http://news.yahoo.com/s/ap/20110527/ap_on_go_co/us_patriot_act

 2. E o miscare buna a presedintelui. Inca mai are simt politic in el. Am urmarit comentariile stirii pe mai multe siteuri si prea putini sunt cei ce nu il ridica in slavi. Deci e o victorie de imagine nesperata. Asta este… e plina societatea de speriati ca ne va lua Ungaria, de parca Ardealul e plin de unguri si romanii ardeleni niste pampalai. Asta e rezultatul unor decenii de istorie plina de victimizare si inducerea ideei ca salvarea Ardealului a venit exclusiv de peste munti ca si cand decembrie 1918 nu a existat si nici cei 200 de ani de cultura si constructie identitara care a influentat inclusiv principatele libere. E ironic pentru ca Ardealul a fost in situatia in care e Kosovo acum (mai putin cu dreptul tribal, sarbii au migrat primii in zona), iar noi, romanii, in cel mai ironic joc al istoriei suntem impotriva drepturilor unui grup de a se guverna. In loc de argumentul populatiei aducem mereu in discutie un fel de drept tribal asupra pamantului.
  Oricum problema nu este asta. Cum s-a exprimat si basescu… asteptam decizia ONU si apoi mai vedem… aici e tragedia. Incapabili de o gandire proprie noi stam in expectativa, si numim lipsa de curaj si onoare strategie politica. ONU va decide ca e indreptatit Kosovo la independenta si vom sari imediat sa il recunoastem dupa ce am enervat pe toata lumea ca si in cazul Libiei.
  Cat despre argumentul cu Transnistria nici nu mai are rost sa comentez. Romania nu are nici un drept asupra acelei zone… ba mai mult dupa ce Hitler a donat teirotiul in scop de compensatie pentru Ardeal si ca de spatiu de exterminare ar trebui sa avem putina decenta.

 3. neparticiparea la summit e nesimtire din partea celui care ne reprezinta…in schimb cu independenta Kosovo bine face

 4. Poate omul nu are chef sa socializeze. Voua nu vi se mai intampla ;))

 5. Kosovo nu va fi niciodata un stat, in cel mai bun caz o sa fie impartit intre Serbia si Albania, Kosovo apartine serbiei inca din secolul 11, si asa va ramane, e bine ca Basescu nu se lasa influentat de SUA, daca nu accepta SUA independenta KOSOVO nu o accepta nimeni, toti pupa SUA in CUR!

 6. […] In ce priveste “politica externa”, consecvent directivelor antiromanesti ale filonului care l-a slobozit in viata publica, “Miscarea Verzilor” sustine independenta provinciei separatiste Kosovo si “condamnă boicotul la care a recurs preşedintele României, Traian Băsescu faţă de Poloni… […]

 7. […] In ce priveste “politica externa”, consecvent directivelor antiromanesti ale filonului care l-a slobozit in viata publica, “Miscarea Verzilor” sustine independenta provinciei separatiste Kosovo si “condamnă boicotul la care a recurs preşedintele României, Traian Băsescu faţă de Poloni… […]

 8. […] In ce priveste “politica externa”, consecvent directivelor antiromanesti ale filonului care l-a slobozit in viata publica, “Miscarea Verzilor” sustine independenta provinciei separatiste Kosovo si “condamnă boicotul la care a recurs preşedintele României, Traian Băsescu faţă de Polonia, o… […]

 9. […] in viata publica, “Miscarea Verzilor” sustine independenta provinciei separatiste Kosovo si “condamnă boicotul la care a recurs preşedintele României, Traian Băsescu faţă de Polonia, organizatoarea […]

Leave Comment