Partidul verde Partidul verde

Protestez față de prezența unei reclame a firmei Roșia Montană Gold Corporation pe platforma Vox Publica

Mar 29th, 2011 | By | Category: Articole

Protestez față de prezența unei reclame a firmei Roșia Montană Gold Corporation

pe platforma Vox Publica

Am remarcat în cursul zilei de marți, 29 martie 2011, apariția unei reclame a firmei Roșia Montană Gold Corporation pe platforma Vox Publica.

Prin acest articol îmi exprim protestul față de prezența unei astfel de reclame și cer retragerea ei în primul rând în calitatea mea de cetățean și abia apoi de editorialist invitat aici.

De asemenea, le adresez invitația tuturor celor care publică pe platforma Vox Publica să își exprime dezacordul față de postarea aici a unei reclame RMGC și să ceară retragerea acesteia de pe site.

Invit și pe cititorii fideli ai platformei Vox Publica dar și publicul larg, ocazional, să își exprime punctul de vedere față de prezența reclamei RMGC aici!

UPDATE: Iată și o imagine cu reclama RMGC pe site-ul Vox Publica

Consider genul de reclamă făcută de RMGC drept una menită să inducă opinia publică în eroare și să umbrească prestigiul entităților care acceptă difuzarea acesteia în spațiul lor. De altfel CNA a și retras în 2009 reclama tv a RMGC pe motiv că reprezintă o formă de comunicare incorectă față de public.

Salut și cu acest prilej deciziile tuturor acelora, precum, spre exemplu, Festivalul Internațional de Film ”Transilvania” (TIFF), care au renunțat la reclama RMGC pentru organizarea unor evenimente culturale, demonstrând astfel că au o statură morală demnă, care nu se lasă cumpărată. Există așadar oameni care dovedesc că au conștiință și care pun preț pe valori și nu pe “galbeni” în țara asta. Îmi exprim convingerea că bazându-ne pe o astfel de atitudine se poate construi ceva cu adevărat durabil în România.

Am activat ani de zile în societatea civilă pronunțându-mă ferm împotriva proiectului minier pe bază de cianuri de la Roșia Montană. În activitatea mea politică am avut nenumărate luări de poziție împotriva unui astfel de proiect care ar avea consecințe devastatoare pentru zona Roșia Montană și ar genera riscuri majore pentru oameni și mediu atât la noi cât și în țările învecinate. S-ar distruge o zonă de o rară frumusețe și un patrimoniu istoric unic și inestimabil (precum galeriile antice romane).

Împreună cu colegul meu de la Mișcarea Verzilor, Claudiu Crăciun, am scris draftul unei rezoluții adoptate la Consiliul Verzilor de la Barcelona din martie 2010, rezoluție care prevedea interzicerea interzicerea mineritului pe bază de cianuri în întreaga Uniune Europeană.

Fotografie din momentul votului asupra Rezoluţiei pe care am propus-o la Consiliul Verzilor de la Barcelona din 21 martie 2010 pentru interzicerea mineritului pe bază de cianuri în Uniunea Europeană, rezoluție pe care o puteți citi aici

Această rezoluție adoptată de Verzii Europeni a fost urmată 6 săptămâni mai târziu de o rezoluție cu conținut similar adoptată de Parlamentul European cu suportul total al Verzilor Europeni și ca urmare a implicării energice a unor europarlamentari români precum Daciana Sârbu, Renate Weber și Laszlo Tokes.

PS: Menționez faptul că nu am pretins și nu primesc nici un fel de onorariu pentru editorialele publicate pe Vox Publica. Sunt în același timp bucuros pentru faptul că mi s-a dat ocazia să pot publica în acest loc unde postează articole oameni pe care îi respect. Întrucât îmi respect și cititorii (peste 30.000 în prima lună de când am început să postez aici) voi continua să public pe Vox Publica, dar voi însoți fiecare nou editorial al meu cu o mențiune prin care îmi voi exprima protestul.

Textul poate fi citit pe platforma Vox Publica aici…

www.remuscernea.ro

http://www.facebook.com/remus.cernea

www.miscareaverzilor.eu

One comment
Leave a comment »

 1. Salut,

  Te-am votat la ultimele alegeri insa sunt total impotriva condamnarii proiectelor miniere din Romania. Apreciez faptul ca lupti impotriva religiei si prederea ei abuziva in scoli.

  Stiu ca-i trendy sa fii anti-minerit, anti-Rosia Montana. Am fost si eu odata de curiozitate la FanFest(o adunatura de figuranti care aveau zero informatii despre proiectul respectiv si ce implica, adunati acolo pentru chef si distractie).

  Am prieteni apropiati acestor proiecte miniere si cunosc foarte bine situatia atat la proiectul de la Baia Mare cat si la cel de la Rosia Montana. Detin si actiuni la Gabriel Resources. George Soros se numara si el printre actionari, fiind tot activist de stanga ca tine(finantator adbusters, occupy wall street etc), persoana pe care probabil o simpatizezi.

  In cazul Rosia Montana, ce nu vrea nimeni din tabara opozantilor sa recunoasca e ca situatia zonei respective din punct de vedere ecologic e dezastroasa. Gabriel s-a angajat sa ecologizeze zona si sa faca minerit responsabil. Momentan toata zona aia e plina de ape acide si toxice produse de mineritul facut dupa ureche de pe vremea comunista.

  Proiectul asta ar relansa economia in zona, ar ecologiza zona respectiva si ar oferi locuri de munca intr-o tzara de kkt unde nimic nu se produce si doar se consuma. Avem zero productie insa avem stiva de malluri, magazine si forta de munca ieftina abuzata de totzi strainii care vin aici sa deschida afaceri de outsourcing. Suntem o China a Europei.

  Imi pare foarte rau ca exista partidele astea de stanga/ecologiste si nu avem parte de un partid sanatos de dreapta, pro business si anti-socialist care sa promoveze separatia puterilor in stat si sa faca religia optionala in scoli.

  Probabil ca-mi pierd vreamea ca scriu randurile astea, insa poate te gandesti de 2 ori la ce inseamna sa fii “verde”. Poate exista minerit responsabil si facut cu cap. Nu stiu daca stii sau nu insa si la Rosia Montana, cat si la Baia Mare, proiectele prevad operatiuni complexe de ecologizare dupa cele mai noi standarde europene de mediu. Nu doar ca indeplinesc toate standardele de mediu, insa folosesc concentratii de cianura mult sub limita impusa de UE.

  Lasand la oparte toate astea, nu putem trai intr-un mediu ecologist fara sa regresam serios tehnologic. Ai idee ce metale intra intr-un Ipad, intr-un monitor sau intr-un panou solar de exemplu? Stii de ex ca in panouri solare se foloseste siliciu care e extras in China, unde legislatia de mediu aproape inexistenta. http://www.chinalawblog.com/2010/11/rare_earths_and_polysilicon_does_china_hold_our_green_future_in_its_hands.html
  Din cauze legislatiei de mediu imposibile, China monopolizeaza, avand 90% din minele de metale rare.
  Europeni ipocriti care traiesc in eco-socialism retardat finantati printre altele de bani americani, folosesc panourile solare la greu crezand ca-s nu stiu ce fel de “avatari”, laudandu-se fiecare ca el e cel mai tare eco din parcare.

  Cu masinile electrice, alt trend green/eco ai aceeasi problema. Ca sa produci asa ceva ar trebui sa deschizi sute de exploatari de litiu, care e un metal greu de gasit. Asta iar ar duce la asa zise probleme de mediu. Pe langa asta ai avea nevoie de curent electric la noile benzinarii iar curentul ala electric ar fi produs in centrale atomice ce inseamna mai multa poluare cu deseuri radioactive sau prin ardere de petrol ce inseamna mai multe emisii de CO2 si intri deja intr-un cerc vicios. Pe urma ar mai fi problema reciclarii bateriilor.

  Energia eoliana de exemplu care se obtine cu morile de vant distrug ecosisteme de pasari si creaza alte probleme ecologice pe langa impactul psihologic inestetic.

  Situatia e mult mai complexa decat ar vrea unii sa creada, insa nimeni un se deranjeaza sa se informeze cu adevarat si-si dau fiecare cu parerea fix la plesneala. Captain planet e una, realitatea e alta.

  Exista anarho-ecologisti/primitivist in Canada care afirma ca mediul nu poate si salvat decat daca renuntam total la tehnologie. Asta are insemna regres tehnologic total. Insa ori mergem inainte ori de intoarcem in epoca primitiva. http://submedia.tv/endciv/

  O alternativa la “ecomanie”: http://www.youtube.com/watch?v=sebXqoLUa84

Leave Comment