Partidul verde Partidul verde

Măsluirea alegerilor prin legea electorală şi pragul de 3% – Scrisoare deschisă către Cristian Preda

Feb 14th, 2011 | By | Category: Articole

Măsluirea alegerilor prin legea electorală şi pragul de 3%

Scrisoare deschisă către Cristian Preda


Notă introductivă: Pe lângă binecunoscutele fraude electorale prezentate de presă, turismul electoral şi cumpărarea de voturi directă cu bani şi bunuri sau indirectă cu promisiuni şi măsuri populiste, partidele care domină scena politică actuală au recurs la măsluirea votului şi prin legile electorale sau legea partidelor. Despre cât de grav este deficitul de democraţie din România sub aspectul încălcării drepturilor politice voi mai scrie. În octombrie 2009, la Consiliul Verzilor de la Malmö, am propus o rezoluţie pe această temă adoptată de acest for politic, rezoluţie care poate fi citită aici. Acum voi discuta câteva chestiuni punctuale, tema fiind una mult prea vastă pentru a fi cuprinsă într-un singur articol.

Stimate domnule Cristian Preda, mă adresez în primul rând dumneavoastră pentru că deja v-aţi pronunţat pentru reducerea pragului electoral şi întrucât sunteţi unul dintre puţinii politicieni care au o excelentă expertiză politică. De asemenea şi pentru că reprezentaţi un exemplu viu al dificultăţilor pe care le poate întâlni un intelectual veritabil în politica din România. Mai ales atunci când partidul din care face parte nu doar că nu înţelege anumite chestiuni principiale, dar şi devine ostil acestora sacrificând, pentru interese imediate şi, de multe ori, meschine, o perspectivă de ansamblu pe care cineva care stăpâneşte teoria politică o poate aduce.

Teoria politică nu e un simplu exerciţiu intelectual şi nici o metafizică plină de preţiozităţi despre sexul îngerilor. Reflecţia asupra actului politic şi efortul de a construi doctrinar o perspectivă coerentă priveşte direct acţiunea concretă a decidenţilor politici. În absenţa unor ancore solide în teoria politică, activitatea unor persoane care ocupă demnitatea de deputat, ministru, preşedinte, primar sau consilier local reprezintă orice altceva, dar nu politică la un standard acceptabil.

Este ca şi cum echipele de pretinşi sportivi ar înfige cuţitul în minge, ar tăia coşurile cu foarfeca, ar deforma şi rupe inelul acestora cu cleştele, şi-ar sfâşia reciproc tricourile şi învineţi ochii, ar fuma cu nonşalanţă în timpul jocului, ar înfige picamerul în podea pretinzând în faţa audienţei că joacă baschet. Doar de asta se află în teren, nu? Poziţia unui jucător autentic, rătăcit printre aceste echipe este una cât se poate de ingrată… Cui să paseze când nu e nimeni la primire? Înspre ce să alerge când este placat ca la rugby poate chiar de către “coechipieri”? Unde să arunce când coşurile nu mai există şi ce minge să mai folosească când ea zace sfâşiată printre chiştocuri de ţigară? Dramatic e că există uimitor de mult public doritor de încă o porţie din acest spectacol grotesc, din nou şi din nou, dincolo de orice limită a saţietăţii… chiar dacă sunt mulţi care, scârbiţi, au părăsit sala, aplauzele, huiduielile şi preferinţele care decid mersul lucrurilor sunt ale celor care rămân şi se pronunţă…

Iar dacă, să spunem, o echipă de jucători noi, veritabili, care ar putea repara cel puţin o parte din stricăciunile produse arenei pentru ca jocul să poată fi reluat în condiţii fireşti şi care cunosc şi îşi asumă regulile juste ale acestuia, fiind în stare să îl practice profesionist, încearcă să intre pe teren pentru a arăta ce poate face, ea va fi întâmpinată cu obstacole arbitrare şi abuzive pentru a fi împiedicată să participe la competiţie.

Aceste este şi cazul pragului electoral. Ideea de a-l scădea la 3% pentru alegerile locale este bună, dar cu efecte infime. Pragul ar trebui scăzut la 3% pentru alegerile parlamentare, abia acest lucru ar ajuta democraţia precară din România. La locale, în consiliul unui oraş mediu, cu 70-100.000 de locuitori sunt 21 de consilieri. Aşadar, deşi pe plan local un partid va obţine 3%, el nu va putea avea un consilier pentru că procentul necesar este de cca 5%. Singurul efect va fi în cazul unor oraşe mari unde numărul de consilieri este de 27, acolo unde cu puţin peste 3% poate fi obţinut un post de consilier. De asemenea, ar trebui urmărit cum anume va fi redus pragul la alegerile locale pentru că el nu trebuie să fie 3% la nivel naţional, ci 3% la nivel local, permiţând astfel şi unor partide mai mici să obţină consilieri!

Aşadar discuţia cu reale implicaţii priveşte alegerile parlamentare. Un prag scăzut la 3% ar putea aduce în parlament şi un partid cu oameni serioşi şi oneşti dar care dispun de resurse materiale modeste. Ar fi vorba de cca 300.000 de voturi la o participare precum cea de la alegerile prezidenţiale din 2009, de cca 10.000.000 de oameni. Pentru un partid mai mic, care îşi propune să promoveze valorile societăţii deschise sau să promoveze şi cauze considerate mai puţin populare gen protecţia mediului, secularismul sau drepturile persoanelor LGBT şi ale minorităţilor în general, precum face acum Mişcarea Verzilor, dificultatea de a obţine voturi creşte exponenţial o dată cu fiecare procent. Este destul de fezabil să ţintim 300.000 de voturi, dar mai mult de atât în condiţiile actuale ale României pare un vis prea frumos…

Scopul politicii este, în primul rând, acela de a crea un cadru democratic de liberă manifestare şi reprezentare a opţiunilor şi intereselor din societate. Ideea că un prag scăzut şi intrarea mai multor partide în parlament ar îngreuna formarea unor majorităţi de guvernare stabile este falsă. După cum s-a văzut, problema nu este nici pe departe aceasta. Am avut în România guverne minoritare care au guvernat găsind relativ uşor susţinere în parlament. După alegerile din 2008 s-a format fără probleme un nou grup de parlamentari care au plecat de la diverse partide formând unul nou. Aşadar, aproape în mod natural problema constituirii majorităţii se rezolvă relativ uşor. Mult mai democratic ar fi însă ca diverse grupuri minoritare sau de interese să ajungă, prin vot, în parlament pentru ca politica să acopere o plajă cât mai largă de probleme reale cu care se confruntă cetăţenii.

Aşadar, apelul meu către dumneavoastră, domnule Cristian Preda, este acela de a vă asuma public, mai mult decât o declaraţie sau postare pe blog şi mai degrabă ca obiectiv politic urmărit cu consecvenţă în cadrul partidului în care activaţi şi care acum este la putere, această cauză a reducerii pragului electoral la 3% pentru alegerile locale dar, mai ales, pentru cele parlamentare.

Un om politic nu trebuie doar să afirme verbal ceea crede sau cu ce este în dezacord, ci trebuie să acţioneze energic şi concret acţionând pârghiile care îi stau la dispoziţie pentru influenţarea deciziilor politice de natură să schimbe realitatea…

PS: Articolul poate fi citit şi pe Vox Publica aici.

Bucureşti, 14 februarie 2011

Remus Cernea

www.remuscernea.ro

www.miscareaverzilor.eu

http://www.facebook.com/remus.cernea

remuscernea.ro@gmail.com

0727.583.594

One comment
Leave a comment »

  1. Domnule Cernea vă felicit pentru articol!Permiteţi-mi să pun în atenţia cititorilor şi admiratorilor dumneavoastră un link către un articol de pe blogul meu care vine să întărească cele scrise de dumneavoastră!Singura şansă a României este REFORMAREA CLASEI POLITICE!Iată link-ul:
    http://www.thinkagain.ro/?p=356

Leave Comment