Partidul verde Partidul verde

Catedrala Mântuirii Neamului îngroapă nu doar fonduri publice imense, ci şi decenţa şi responsabilitatea politică

Feb 16th, 2011 | By | Category: Articole

Catedrala Mântuirii Neamului îngroapă nu doar fonduri publice imense, ci şi decenţa şi responsabilitatea politică şi principiul democratic al separării dintre stat şi biserică


După cum se ştie, guvernul a alocat zilele trecute 10.000.000 RON pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Dacă banii respectivi vor fi sau nu cheltuiţi pentru această construcţie se va vedea la capătul procesului pe care Asociaţia Umanistă Română îl iniţiază din motivele menţionate pe site-ul organizaţiei aici.

Aşa cum am mai declarat, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române are tot dreptul să îşi dorească şi să îşi construiască o nouă catedrală patriarhală. Tot ceea ce susţin, în calitate de cetăţean al unui stat care se pretinde unul democratic şi de drept, este ca acest lucru să se facă fără încălcarea legilor, a Constituţiei şi a principiului separării dintre stat şi biserică prevăzut de art. 9 al Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor:

„(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.”

Pentru a ridica în mod onest această catedrală, Patriarhia BOR ar trebui să iniţieze o campanie naţională de colectare a unor donaţii, să cumpere un teren şi să pună în practică un proiect curat, cu respectarea deplină a legii şi realizat exclusiv din donaţii. De altfel, a şi promis că banii pentru catedrală vor fi din donaţiile credincioşilor, nu de la bugetul statului.

Declaraţie că Patriarhia BOR va utiliza exclusiv bani din donaţii pentru Catedrala Mântuirii Neamului, nu şi de la bugetul statului

Dacă în România sunt 87% ortodocşi iar aceştia îşi doresc într-adevăr catedrala, cu siguranţă că vor dona sumele necesare ridicării ei. De ce să fie construită din banii colectaţi din taxele şi impozitele ateilor, agnosticilor, ale celor de altă religie decât cea ortodoxă, sau din banii cetăţenilor ortodocşi care nu îşi doresc o asemenea construcţie? Conform Art. 10 alin. 5 din Legea nr. 489/2006: “Nimeni nu poate fi constrâns prin acte administrative sau prin alte metode să contribuie la cheltuielile unui cult religios”.

Astăzi, în nici o societate civilizată, cu o democraţie matură, care respectă separarea dintre stat şi biserică, nu se mai ridică biserici din fonduri publice.

Sunt multe biserici din ţară şi străinătate pe care le admir cu profundă emoţie. Spre exemplu misterioasa biserică din Densuş, construită din blocuri de piatră aduse de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.

Fotografie la misterioasa biserică din Densuş, unică şi foarte veche (sec. XIII-XIV), construită din blocuri de piatră aduse de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Sau fabuloasa „Sagrada Familia” din Barcelona…

Mai multe fotografii la “Sagrada Familia” şi alte monumente create de genialul Antoni Gaudi puteţi vedea aici

Ei bine, „Sagrada Familia” este încă în construcţie din 1882, deşi are dimensiunile mai mici decât cele prevăzute pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi se realizează, cum este şi firesc, din donaţii şi din fondurile obţinute de la turişti.

Mai multe fotografii la “Sagrada Familia” şi alte monumente create de genialul Antoni Gaudi puteţi vedea aici

Spania a avut catolicismul drept religie de stat până în 1978. Dar statul nu a alocat deloc bani pentru „Sagrada Familia”. Bugetul ei a fost, în 2009, de cca 18 milioane Euro. Asta înseamnă democraţie, asta înseamnă stat de drept, asta înseamnă responsabilitate politică şi respect guvernamental pentru libertatea religioasă şi banul public colectat de la contribuabili cu credinţe şi convingeri diferite.

Când se închid zeci şi sute de spitale, zeci şi sute de şcoli, când România are cel mai mic buget din UE alocat cercetării ştiinţifice, de cca 8-10 ori sub media europeană, sau când se intră în banii necesari în caz de calamităţi, pentru că acum guvernul de acolo a alocat cei 10.000.000 RON, din fondul de rezervă care ar trebui utilizat în situaţii de urgenţă, este mai mult decât imoral, este scandalos, să aloci sume imense pentru construcţia de biserici gigantice.

Oricum, terenul proprietate publică de 11 ha de lângă Palatul Parlamentului, în valoare de cca 200.000.000 Euro, a fost dat gratuit în proprietate Patriarhiei BOR de către statul român, cu încălcarea Art. 136 alin. 4 din Constituţie, care prevede că Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.”

Patriarhia BOR nu poate forţa contruirea acestei catedrale decât folosindu-se de o alianţă, toxică pentru democraţie, cu politicienii populişti şi cinici care văd în finanţarea catedralei o pârghie electorală utilă în a obţine voturi. Apropierea alegerilor va aduce oricând presiuni asupra autorităţilor centrale sau locale pentru noi şi noi fonduri pentru că va costa scump, foarte scump. Asta va face din catedrală o construcţie moralmente urâţită şi urâtă de foarte mulţi oameni care îşi ştiu foarte bine nevoile şi sacrificiile neglijate sau chiar generate de guvernări iresponsabile.

Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului în 1999 cu participarea preşedintelui României şi a multor înalţi demnitari ai momentului

Vă amintiţi de sfinţirea crucii din Piaţa Unirii în 1999? Tehnic era aproape imposibil să fie ridicată acolo, cu metroul şi cu Dâmboviţa pe dedesubt, dar s-a insistat mult timp, în mod absurd, pentru această idee. Unde au fost politicienii de frunte? A spus vreunul „atenţie, ceea ce vreţi nu se poate!”? Dimpotrivă, cu toţii voiau să fie în poză la momentul sfinţirii, cu toţii au susţinut acel amplasament, deşi experţii erau sideraţi.

În 2004, când, împreună cu mai multe ong-uri şi cu numeroşi cetăţeni am derulat campania pentru salvarea Parcului Carol, Parlamentul a votat, în premieră mondială, o lege pentru a se ridica o catedrală!!! Guvernul ştia că, legal, nu se poate face catedrala în Parcul Carol şi atunci a căutat o soluţie pentru a da o aparenţă de legalitate.

Secvenţe din timpul Campaniei “Salvaţi Parcul Carol, salvaţi statul de drept”

Dar am organizat 7 proteste şi am luptat aproape un an în instanţă ca să câştigăm cu „Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă” procesul în care a pledat excelent avocatul Angelo Miu la Curtea de Apel şi la Curtea Supremă.

Declaraţie dată, în 2004, împreună cu avocatul Angelo Miu care a câştigat procesul legat de Catedrala Mântuirii Neamului

Nu cu mult timp înainte de alegerile din 2008, spre exemplu, guvernul Tăriceanu a alocat cca 10.000.000 EURO pentru Catedrala Mântuirii Neamului, dar şi un sprijin consistent pentru refacerea Catedralei Patriarhale din Dealul Mitropoliei… Pentru asta, premierul liberal a şi fost decorat chiar cu o lună înainte de alegeri de către Patriarhul Daniel cu cea mai inalta distincţie pe care BOR o acordă mirenilor. Când am interpelat guvernul cu Asociaţia Umanistă Română având intenţia de a demara procedurile pentru a-l da în judecată, ni s-a răspuns că, de fapt, cei 10 milioane de Euro nu s-au mai transferat până la urmă Patriarhiei BOR…

Premierul Tăriceanu la sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului de lângă Palatul Parlamentului în 2007

Absurdul continuă azi când politicienii din actualul guvern încearcă din nou să capitalizeze politic credinţa religioasă a foarte multor cetăţeni ai acestei ţări. Nu au proiecte şi soluţii prin care să scoată România din criză, să aducă un plus de prosperitate şi să consolideze cadrul democratic, astfel că apasă la maximum, încă o dată, pedala populismului religios.

Patriarhul Daniel la Prezidiul Parlamentului României în şedinţa de investitură a Guvernului, din 22 decembrie 2008, încă un moment de încălcare gravă a separării dintre stat şi biserică

Dincolo de acest caz punctual al Catedralei Mântuirii Neamului, rămâne o chestiune de principiu care trebuie clarificată. Fără a avea principii juridice şi politice bine definite la baza construcţiei statale, nu se poate spera la o funcţionare democratică şi previzibilă a instituţiilor, ci iată că avem parte de una arbitrară şi contrară valorilor societăţii deschise.

Cheia întregii probleme şi a multor altora privind respectarea libertăţii de gândire, conştiinţă şi religie a tuturor cetăţenilor şi asigurarea neutralităţii instituţiilor statului faţă de culte depinde de trasarea contururilor principiului separării dintre stat şi biserică şi asumarea lui în legi şi practici ale autorităţilor. Mişcarea Verzilor îşi asumă secularismul cu determinare şi consecvenţă, fiind probabil singura formaţiune politică din România care afirmă explicit şi răspicat acest lucru.

Iată, spre exemplu, o precizare a ceea ce înseamnă separarea dintre stat şi biserică formulată de Curtea Supremă a Statelor Unite, când a explicat Primul Amendament la Constituţia americană prin care a fost statuată această separare (Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof;): „Nici un stat şi nici guvernul federal nu pot înfiinţa o biserică. Nici unul nu poate da legi în sprijinul unei religii, a tuturor religiilor, sau să prefere o religie în favoarea alteia. Nici unul nu poate forţa sau influenţa o persoană să urmeze sau să renunţe la o anume biserică împotriva voinţei sale sau să fie forţat să-şi declare credinţa sau necredinţa într-o religie. Nici o persoană nu poate fi pedepsită datorită sau declarării credinţelor religioase sau nonreligioase, pentru prezenţa sau absenţa de la biserică. Nici o taxă indiferent de sumă, mare sau mică, nu poate fi îndreptată spre susţinerea activităţilor sau instituţiilor religioase, indiferent de numele şi forma aleasă pentru învăţarea sau urmarea învăţăturilor religioase. Nici un stat, nici guvernul federal nu pot, în mod deschis sau secret, participa în activităţile organizaţiilor şi grupurilor religioase şi viceversa” (Everson v. Board of Education, 1947).

O imagine ilustrativă a separării dintre stat şi biserică în Statele Unite

Doar respectarea separării dintre stat şi biserică poate garanta libertatea de gândire, conştiinţă şi religie pentru toţi cetăţenii, indiferent de opţiunea lor, şi neutralitatea instituţiilor faţă de culte şi cetăţeni.

Este, aşadar, o datorie a politicienilor democraţi şi a societăţii civile din România să face demersurile necesare pentru a stopa abuzurile şi gravele încălcări ale acestui principiu, inclusiv să oprească susţinerea şi finanţarea de către stat a Catedralei Mântuirii Neamului!

PS: Articolul a fost postat şi pe Vox Publica aici.

Remus Cernea

Co-Preşedinte

Mişcarea Verzilor

www.remuscernea.ro

www.miscareaverzilor.eu

http://www.facebook.com/remus.cernea

Leave Comment