Partidul verde Partidul verde

Comunicat privind alocarea unor fonduri publice pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Dec 16th, 2010 | By | Category: Comunicate

Comunicat privind alocarea unor fonduri publice

pentru Catedrala Mântuirii Neamului


Mişcarea Verzilor apără ferm libertatea de gândire, conştiinţă şi religie a tuturor cetăţenilor şi caracterul secular al statului român care garantează libera manifestare a acestei libertăţi, acesta fiind prevăzut de Art. 9 din Legea nr. 489/2006:

(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.

(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.”

O condiţie a respectării în practică a separării dintre stat şi biserică ţine de finanţarea cultelor. Într-un stat democratic şi secular cultele ar trebui finanţate exclusiv din fonduri acordate benevol de către credincioşi, fie prin donaţii, fie prin instituirea unui impozit pentru persoanele care se declară membre ale unui cult recunoscut, precum, spre exemplu, în Germania.

Pe lângă aceste fonduri obţinute de către culte direct de la enoriaşi, statul secular le poate susţine financiar spre exemplu prin renovarea unor lăcaşe de cult de patrimoniu sau prin acordarea unor facilităţi atunci când cultele desfăşoară activităţi de utilitate publică precum înfiinţarea de spitale, azile pentru persoane în vârstă sau cantine sociale.


Dar un stat secular nu poate să susţină din fonduri publice sau prin alte moduri construcţia unui edificiu precum Catedrala Mântuirii Neamului. Mişcarea Verzilor se va opune oricărei forme de sprijin acordat de către instituţiile statului. Atunci când legăturile dintre politică şi religie sunt strânse, democraţia şi libertăţile noastre fundamentale au de suferit.

Mişcarea Verzilor adresează un apel Parlamentului României să nu dea curs solicitărilor de finanţare a Catedralei Mântuirii Neamului cu 20 de milioane RON sau cu orice altă sumă!

Contact:

Claudiu Crăciun – Co-Preşedinte clcraciun@yahoo.com 0744.811.564

Remus Cernea – Co-Preşedinte remuscernea.ro@gmail.com 0727.583.594

4 comments
Leave a comment »

 1. Comunicat de presa

  Societatea CALOR srl solicita pe aceasta cale Primariei Municipiului Bucuresti oprirea imediata a lucrarilor de constructie a unei parcari subterane la Cimitirul de la Universitate. Solicitam incetarea profanarii mormintelor, iar in cazul in care unele ramasite pamantesti (moaste, oseminte, obiecte religioase sau alte articole apartinand celor decedati,etc- adica “scheleti” pe limba lui Sorin Oprescu) au fost déjà excavate de acolo, sa fie readuse exact in aceleasi pozitii initiale in cel mai scurt timp posibil.
  Societatea CALOR srl il convoaca in acest sens pe domnul primar Sorin Oprescu la sediul societatii SC CALOR srl situat pe strada Progresului 30-40 pe data de 16 decembrie 2010 la ora 12.00 GMT (asta in cazul in care nu vom fi demolati pana atunci pe baza HCGMB-urilor aprobate de CGMB).

  In cazul in care veti da curs solicitarilor noastre noi va sustinem cu calor (caldura in limba romana, tradus din latina)!

  Mai mult decat atat, societatea SC CALOR srl declara ca este dispusa sa plateasca toate cheltuielile amenajarii cimitirului (in acest sens intentionam sa suportam integral costurile pentru elaborarea PUZ CIMITIR UNIVERSITATE, sa cumparam cruci de marmura de la societatea vecina si “pretina”, etc – dar solicitam ca acestea sa fie facute in regie proprie pentru ca altfel, pe bani publici, costurile ar putea ajunge pana la Cer).

  Pacea fie asupra celor decedati si care in aceste momente isi vad din Cer ramasitele pamantesti profanate!

  DUMNEZEU E MARE !

  Bogdan Popescu

 2. Tanar teolog, salut initiativa si consider absolut valida si de bun simt argumentarea acesteia. Sper ca solicitarea Dvs. sa fie onest analizata si sa nu primeze interesele individuale, de grup, partid etc., care sunt de atatea ori atinse si cu ajutorul ierarhiilor Bisericii(lor). Mult succes!

 3. apropo de o emisiune la money channel despre scoatera icoanelor din scoli..e revoltator ca intr-o tara in care mii de suflete s-au jertfit pentru Hristos si pentru ortodoxie, o tara inrosita de sangele martirilor si cu muntii plini de oasele pustnicilor sa vii cu atitudinea aceasta francmasonica si ateista. ”ce atatea icoane peste tot, pe strazi pe holuri”. nu tu ne-ai daruit tara asta mai remus cernea, ci Neagoe Basarab, Brancovenu, Stefan Cel Mare si Sfant …oameni sfinti care s-au jertfit pt neamul asta. si oameni de stat fiind, erau in stransa legatura cu Biserica si astfel de multe ori biruiau dusmanii ex Stefan cel Mare inainte de lupta mergea la sf. Daniil Sihastru. inca ceva Ortodoxia nu a obligat pe nimeni la aceasta credinta prin legislatie sau prin alte metode asa cum sugereazi dispretuitor si arogant in finalul clipului. asa ca domnule cernea ,stai linistit, nimeni nu iti baga Ortodoxia pe gat, insa tu sa nu indraznesti sa incerci a schimba traditia Sfanta a acestui neam introducand teoriile tale ateiste. iti repet: NU AI MURIT TU PENTRU POPORUL ASTA!

 4. Dani Teodorescu
  “Pacea fie asupra celor decedati si care in aceste momente isi vad din Cer ramasitele pamantesti profanate!”-de unde stii?Ti-au transmis tie chestia asta,ca-si vad ramasitele profanate?La ce le mai trebuie ramasitele alea,de vreme ce ei sunt in cer?N-au liniste pe acolo prin cer,din cauza asta?Mai bine ingrijiti-va de aia vii,sa nu ajunga si ei ramasite!
  bazuka
  “nimeni nu iti baga Ortodoxia pe gat”-ba da,ne-o baga aia indoctrinati si spalati pe creier ca tine!Nu direct,e adevarat(inca nu,dar tocmai de aia luptam,ca nici pe viitor sa nu se intample),ci indirect,prin includerea religiei in scoli,construirea de catedrale din bani de la buget etc.Du-te la biserica si mai pupa niste icoane,ca-ti trece!Ortodocsi se declara toti parlamentarii romani(sau majoritatea lor)si vedem bine unde am ajuns!

Leave Comment