Partidul verde Partidul verde

Ministrul de externe, Theodor Baconschi, acoperă de ruşine România eliminând-o de pe lista ţărilor care susţin drepturile omului şi democraţia

Nov 22nd, 2010 | By | Category: Comunicate

Ministrul de externe, Theodor Baconschi, acoperă de ruşine România eliminând-o de pe lista ţărilor care susţin drepturile omului şi democraţia, netrimiţând ambasadorul nostru din Norvegia la decernarea Premiului Nobel pentru Pace


Pentru acest motiv ministrul Baconschi trebuie să demisioneze sau să fie demis!


Respectul este obţinut de o persoană sau o ţară atunci când în condiţii dificile demonstrază că nu cedează şi îşi urmează sau îşi apără valorile şi principiile.

Pur declarativ, nu convingi pe nimeni cu adevărat de ataşamentul autentic la valorile democraţiei. Acest ataşament se verifică în timp printr-un lung şir de acţiuni. O ţară precum România este încă în faza în care faptele întârzie să confirme convingător aparteneţa, cimentată de valori împărtăşite, la familia democraţiilor occidentale.

În plan intern, cetăţenii români nu sunt trataţi de către autorităţi în respectul drepturilor omului, iar pe plan internaţional, iată că România alege să se excludă singură din lista ţărilor care susţin drepturile omului şi democraţia.

În 1977, 242 de intelectuali şi cetăţeni ai Cehoslovaciei care au dovedit că au conştiinţă şi determinarea de a şi-o afirma, au semnat Charta ’77, un manifest care cerea respectarea drepturilor omului şi exprima ferm dorinţa de a trăi într-o ţară fără represiune. Regimul comunist a reacţionat însă violent, încarcerând mai mulţi dintre iniţiatori şi semnatari… Václav Havel, a fost arestat pentru mai mulţi ani, devenind însă simbolul luptei împotriva dictaturii comuniste.

Václav Havel, o personalitate cum România nu a avut la vârful conducerii ei în ultimii 20 de ani

Solidaritatea internaţională în acei ani cu dizidenţa din estul Europei a fost unul dintre factorii determinanţi ai căderii Cortinei de Fier şi ai recâştigării libertăţii în acest spaţiu după 1989.

În 2008, la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, 303 activişti civici, jurişti, intelectuali, scriitori, foşti oficiali, muncitori şi ţărani din China au semnat Charta ’08, un document care pledează pentru respectarea drepturilor omului şi pentru reforme democratice în această ţară.  Desigur că Havel şi multe alte personalităţi legate de lupta pentru drepturile omului şi democraţie s-au solidarizat cu autorii documentului chinez. România însă, nu…

Guvernul chinez a reacţionat represiv, arestându-i pe mai mulţi dintre semnatari.  Autorul draftului, Liu Xiaobo, este însă anul acesta laureatul Premiului Nobel pentru Pace. Solidaritatea cu curajul şi valorile acestui om reprezintă o atitudine naturală a oricărei persoane şi a oricărui stat ataşate valorilor societăţii deschise. Liu Xiaobo este arestat şi nici el, nici un alt membru al familiei lui nu pot părăsi China pentru a ridica premiul, un lucru nemaiîntâlnit de 75 de ani când regimul nazist i-a interzis pacifistului german Carl von Ossietzky să plece la ceremonia de la Oslo pentru a primi premiul.

Liu Xiaobo, laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2010

Până acum şase ţări au anunţat că vor boicota decernarea Premiului Nobel pentru Pace: China, Rusia, Kazahstan, Cuba, Maroc şi Irak.

China a ameninţat cu represalii ţările care vor avea ca reprezentanţi la Oslo, ambasadorii lor în Norvegia.

Iată că România, ţară membră a NATO şi UE, face însă, cu laşitate, un pas în spate şi anunţă că nu îşi va trimite ambasadorul din Norvegia la decernarea premiului din 10 decembrie, fiind prima ţară membră a celor două structuri internaţionale care demonstrează o astfel de atitudine.

În calitate de cetăţean al României mă simt profund trădat de către guvernul meu pentru această distanţare ruşinoasă a ţării noastre de cauza apărării drepturilor omului şi a democraţiei pe plan internaţional şi cer demisia ministrului de externe, Theodor Baconschi.


Hunedoara, 22 noiembrie 2010


Remus Cernea

Candidat independent la alegerile parţiale din Colegiul nr. 3 Hunedoara

www.remuscernea.ro

www.facebook.com/remus.cernea

remuscernea.ro@gmail.com

0727.583.594

0753.523.002

5 comments
Leave a comment »

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Cezar Maroti and Miscarea Verzilor, Remus Cernea. Remus Cernea said: Comunicat – Ministrul de externe, Theodor Baconschi, acoperă de ruşine România eliminând-o de pe lista ţărilor… http://fb.me/GUqoXyO3 […]

 2. Ma simt prost… reprezentat. Sunt revoltat de lasitatea lor… si implicit a noastra. Ma simt umilit si incapabil sa comentez.

 3. Practic, masurat in dolari, PIB-ul Romaniei a crescut intre 2002-2008 de 5 ori!

  Dar fara a se produce un ac in plus. Ci numai pe datorie. Iar asta va fi foarte nesanatos…

  http://octaraduro.wordpress.com/2010/11/17/mult-laudatul-sector-privat/

 4. http://www.evz.ro/detalii/stiri/vasile-ernu-ne-place-sau-nu-romania-seamana-foarte-mult-cu-rusia-
  din-toate-punctele-de-vedere.html

 5. […] 3. Decizia ruşinoasă a României care este singura ţară membră a Uniunii Europene care nu parti… […]

Leave Comment