Partidul verde Partidul verde

Lecţie de democraţie la alegerile din Hunedoara

Nov 16th, 2010 | By | Category: Comunicate

Lecţie de democraţie la alegerile din Hunedoara


Spre deosebire de simulacrele de alegeri parţiale care au avut loc anul acesta în Bucureşti, în Colegiul nr. 1 şi Colegiul nr. 19, unde legea electorală nu a permis decât prezenţa unor candidaţi (în număr de câte 2) din partea partidelor parlamentare, ca urmare a proceselor pe care le-am iniţiat la Curtea Constituţională (unul dintre ele fiind câştigat în 20 aprilie 2010), iată că acum în Hunedoara s-au înscris nu mai puţin de 9 candidaţi de la partide parlamentare, neparlamentare şi independenţi! Scopul meu de a contribui cu un pas la mai multă diversitate şi la exprimarea liberă a pluralismului politic iată că a fost atins.

Unii nu au înţeles, alţii au ironizat efortul făcut de a pleda pentru mai multă democraţie şi pentru pluralism politic în România.

Însă, într-o societate democratică oamenii trebuie lăsaţi să funcţioneze  liber într-un cadru de norme şi reguli juste care să permită pe cât posibil maximizarea libertăţii, nu restrângerea ei în mod arbitrar.

Numărul mare de candidaturi depuse în Hunedoara pentru alegerile parţiale din 5 decembrie 2010 demonstrază că societatea îşi doreşte o competiţie electorală pluralistă şi liberă şi iată că acum a fost oferită de către acest judeţ o lecţie de democraţie. Acei politicieni sau structuri ale statului care se străduiesc prin diverse mijloace să împiedice libera şi corecta comptetiţie electorală sunt inamicii democraţiei şi trebuie sancţionaţi de către opinia publică.

Singura şansă pentru o mai bună performanţă politică ţine de COMPETIŢIE. Fără competiţie autentică, politica din România va avea acelaşi aer stătut şi inadecvat realitaţilor dure cu care se confruntă România.

La statuia lui Decebal din Deva

O menţiune specială ţin să fac în ce îl priveşte pe domnul Iosif Emil Danci, preşedintele PNŢ-CD Hunedoara, care a înţeles consecinţele procesului pe care l-am câştigat la Curtea Constituţională şi a reuşit să îşi depună acum câteva zile candidatura din partea unui partid neparlamentar. Deşi procesul pe care l-am câştigat la Curtea Constituţională viza doar dreptul independenţilor de a candida, întregul alineat din lege a fost abrogat. Astfel că acel articol de lege, nr. 48 alin. 17 din L nr 35/2008, care prevedea că pot candida doar partidele parlamentare, a dispărut în integralitatea lui. Aşadar, nu mai există nici o bază legală pentru a respinge candidaturile unor partide neparlamentare. Parlamentul României ar fi trebuit să pună în acord legea electorală cu decizia Curţii Constituţionale. Faptul că nu a făcut-o, probabil şi în lumina dezbaterilor care au avut loc în acest an în jurul acestei teme, este de bun augur… Ar trebui ca lucrurile să fie lăsate şi pe mai departe să funcţioneze în acest mod cu acel articol de lege abrogat în integralitatea lui.

Revenind la alegerile din Hunedoara, aseară târziu, în jurul orei 23.30, am ajuns la Biroul Electoral de Circumscripţie şi am depus cele 4 dosare însoţite de semnăturile necesare, de asemenea în câte 4 exemplare, aşa cum în mod absurd şi nedemocratic a cerul Biroul Electoral Central cu doar 5 zile înainte de data limită de depunere a candidaturilor.

Le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat în efortul dificil şi îndelungat de strângere a semnăturilor.

Astăzi, 16 noiembrie 2010, voi organiza o conferinţă de presă la Casa de Cultură din Deva, la ora 15.00, în Sala de Protocol de la etajul 1.


Remus Cernea

Candidat independent la alegerile parţiale din Colegiul nr. 3 Hunedoara

www.remuscernea.ro

remuscernea.ro@gmail.com

0727.583.594

0753.523.002

6 comments
Leave a comment »

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Miscarea Verzilor, Remus Cernea. Remus Cernea said: Lecţie de democraţie la alegerile din Hunedoara http://fb.me/GsNhdXWW […]

 2. “Numărul mare de candidaturi depuse în Hunedoara pentru alegerile parţiale din 5 decembrie 2010 demonstrază că societatea îşi doreşte o competiţie electorală pluralistă şi liberă şi iată că acum a fost oferită de către acest judeţ o lecţie de democraţie.”

  Numarul mare de candidati arata ca sunt multi cei care-si doresc acea functie; dreptul candidatilor din partide neparlamentare de a candida nu a rezultat in urma unui vot dat de societate.

 3. Dragă Ciobby, într-o democraţie este dreptul fundamental al oamenilor să participe la viaţa politică.
  Cine şi în baza cărei viziuni despre lume vine cineva să restricţioneze acest drept?

  O zi faină,

  Remus Cernea

 4. Sper sa castigi pentru ca e nevoie de oameni ca tine in Romania.

 5. Draga Remus,
  Neavand domiciliul in Hunedoara, nu imi ramane decat sa iti tin pumnii si sa imi sun prietenii din Hunedoara pentru a-i convinge sa il voteze pe candidatul cu cea mai democratica viziune din cati au existat in acesti 20 de ani. Eu cred ca Romania are nevoie de cel putin 1000 de Remus Cernea, insa deocamdata va trebui sa incepem cu unul singur.

 6. Eu n-am zis ca “dreptul oamenilor de a participa la viata politica” ar trebui, in Romania, sa fie mai restrictiv. Eu am zis ca “numarul mare de candidati arata ca sunt multi cei care-si doresc acea functie”, contrar afirmatiei tale conform careia “numărul mare de candidaturi depuse […] demonstrază că societatea îşi doreşte o competiţie electorală pluralistă şi liberă”.

  Ca sa nu par a fi, prin natura, eternul Gica Contra, tin sa te felicit pentru victoria (deloc nesemnificativa) obtinuta recent! E un pas nu neaparat mare, dar – cu siguranta semnificativ – in directia democratizarii tarii!

Leave Comment