Partidul verde Partidul verde

Paradise lost la Sonisphere – cel mai mare festival rock din România

Jun 21st, 2010 | By | Category: Articole, Personale

Paradise Lost la SONISPHERE

cel mai mare festival rock din România


La sfârşitul acestei săptămâni va avea loc în Bucureşti cel mai mare festival rock care s-a desfăşurat vreodată în România. Vor cânta cel puţin 10 dintre cele mai importante trupe din istoria rock a ultimelor 3 decenii, trupe care au inovat foarte mult şi care au creat noi subgenuri muzicale.


Voi prezenta, de-a lungul câtorva postări, informaţii şi clipuri despre aceste trupe care înseamnă foarte mult pentru mine…

Încep cu Paradise Lost care recent a fost inclusă pe lista formaţiilor care vor cânta în prima zi… Mai jos puteţi vedea un trailer despre două compoziţii interpretate recent de Paradise Lost împreună cu Filarmonica din Praga:Paradise Lost – Lost in Prague

La începutul anilor ’90 Televiziunea Română avea o dată pe săptămână emisiunea lui Petre Magdin “Întâlnirea de la miezul nopţii” care era singura şansă timp de mulţi ani (până prin 1995-96 când a apărut MTV în România cu emisiunea de luni noaptea Headbanger’s ball) de a vedea în România clipuri cu formaţii rock.

Într-o seară, de pe la începutul anului 1994, ultima piesă din emisiunea de o oră a lui Petre Magdin a fost Paradise Lost “True belief”. Piesa m-a răvăşit pur şi simplu! Era un stil muzical cu totul nou, un sound unic cu o forţă şi intensitate extraordinare! Suntem în 1994… Ulterior am ascultat toate albumele lor şi, spre bucuria mea febrilă, Paradise Lost a şi concertat în România în acelaşi an (un concert senzaţional în faza de apogeu a trupei!), la festivalul Rock ’94, care a durat 3 zile şi i-a avut cap de afiş pe Saxon, Paradise Lost şi Jethro Tull.

Primele 3 piese, introductive în muzica trupei britanice, pe care le-am ales pentru acest material sunt ceva mai accesibile pentru cine nu a ascultat până acum Paradise Lost.

Prima piesă este cântată cu Filarmonica din Praga:

Paradise Lost şi Filarmonica din Praga – Last Regret (2009)

O altă piesă excepţională, cu un timbru grav cu totul special, cântată cu o orchestră simfonică în 1995 este Forever failure:

Paradise Lost – Forever failure (de pe albumul “Draconian Times” din 1995)

Am ales Christendom ca piesă de trecere de la compoziţii accesibile la cele care au definit metalul gothic:

Paradise Lost – Christendom

Alături de Anathema, My Dying Bride şi Lacrimosa, care toate şi-au început cariera în aceeaşi perioadă (în jurul anului 1990), Paradise Lost a inventat un nou subgen al rock-ului.

Iată piesa de care vorbeam mai sus şi care va rămâne un reper în istoria muzicii rock, fiind una dintre cele mai bune compoziţii Paradise Lost. Clipul imprimă, de asemenea, o forţă suplimentară piesei. Vocea, sound-ul trupei, atmosfera grea, sugestia de temă capitală şi miză finală a existenţei, prelungirea refrenului în final întărit de cadenţa amplificată a tobelor mari, disperarea cu care este strigată dorinţa (All I want is…), corul de final – totul este perfect la această piesă de pe albumul Icon (în opinia mea cel mai valoros al trupei):

Paradise Lost – True belief

O altă piesă excepţională de pe albumul Icon este Widow:

Paradise Lost – Widow (1993)

O altă piesă de excepţie de pe Icon:


Paradise Lost – Weeping words

O piesă de referinţă pentru începuturile metalului gothic:Paradise Lost – As I Die (de pe albumul “Shades of God” din 1992)

O altă piesă de pe “Shades of God”

Paradise Lost – Pitty the Sadness (1992)

O piesă de referinţă pentru începuturile death-doom-gothic ale trupei şi de care se leagă chiar numele de “gothic” pentru noul stil de metal care era în plin proces de naştere:

Paradise Lost – Gothic (de pe albumul Gothic din 1991)

În 1995, apare albumul “Draconian Times care încheie o primă fază a trupei Paradise Lost. Am selectat alte trei piese de pe acest album, pe lângă “Forever Failure” de mai sus:Paradise Lost – Elusive Cure (de pe “Draconian Times – 1995)

Paradise Lost – The Last Time (de pe “Draconian Times – 1995)


Paradise Lost – Once Solemn (de pe “Draconian Times – 1995)

În perioada 1997 – 2001, spre imensul regret al iubitorilor muzicii rock, Paradise Lost intră într-o perioadă comercială, cu tente de muzică synthpop şi alternative, schimbându-şi stilul şi devenind o formaţie comună, ca numeroase altele, pierzându-şi elementele de identitate şi spiritul inovativ din prima perioadă. Vocea e de nerecunoscut, pierzându-şi personalitatea, iar sound-ul şi compoziţiile mediocre. Practic este o altă trupă… Apar câteva albume cu piese clişeice mulate pe “gustul pieţei” pe care eu nu le pot asculta decât cu dorinţa permanentă de a schimba repede piesa şi a trece din nou la muzică adevărată. Chitaristul trupei Gregor Mackintosh a recunoscut într-un interviu că, spre exemplu, albumul “Believe in nothing” a fost realizat sub directul control al casei de discuri. Cum sună piesele din această perioadă comercială?

Cam aşa:

Paradise Lost – Fader (De pe albumul “Believe in nothing – 2001)

Din fericire, Paradise Lost îşi schimbă curând casa de discuri şi la următoarele albume revine treptat la stilul gothic metal… Prilej pentru mine de a vă oferi câteva piese recente excelente:

Paradise Lost – Last Regret – altă versiune faţă d ecea de mai sus (de pe excepţionalul album Faith Divides Us – Death Unites Us din 2009)

Iată şi un clip foarte interesant:

Paradise Lost – The Rise of Denial (2009)Paradise Lost – As Horizons End (2009)


Paradise Lost – Fallen Children (de pe albumul In Requiem din 2007)

Paradise Lost – Never for the Damned (de pe albumul In Requiem din 2007)

Paradise Lost – The Enemy (de pe albumul In Requiem din 2007)Paradise Lost – Requiem (de pe albumul In Requiem din 2007)


Paradise Lost – Frailty (de pe excepţionalul album Faith Divides Us – Death Unites Us din 2009)

Desigur orice selecţie de piese ale unei trupe mari va lăsa multe în afară… Cei intresaţi cu siguranţă că le vor găsi şi asculta şi poate vor fi prezenţi şi la concertul Paradise Lost de vineri din cadrul Sonisphere.

Închei lista mea de selecţii cu un clip foarte interesant despre violenţa domestică…

Paradise Lost – Faith Divides Us Death Unites Us (OFFICIAL Video) – 2009

Remus Cernea

Leave Comment